Protestul asistentelor se mută la Bucureşti
Protestul asistentelor se mută la Bucureşti

Peste o sută de angajaţi din domeniile sănătate şi asistenţă socială din Gorj, membri ai Sanitas, vor pleca în Bucureşti pentru a participa la un miting de protest. Acesta este programat pe 26 aprilie, de la ora 11.00. Valentin Popa, din cadrul Sanitas Gorj, a spus că în data de 7 mai va avea loc o grevă de avertisment de două ore, între orele 9.00 şi 11.00, iar pe 11 mai sindicatele din sănătate şi asistenţă socială şi-au propus să declanşeze o grevă generală. „Situaţia este foarte clară din punctul nostru de vedere şi avem aprobată participarea la protestele din Bucureşti, din 26 aprilie. Vom trimite acolo peste o sută de angajaţi. Oamenii au avut de suferit ca urmare a regulamentului sporurilor şi cerem reaşezarea pe baze corecte a salarizării şi a sporurilor“, a declarat Valentin Popa, lider în cadrul Sanitas Gorj.

Au protestat şi la Târgu Jiu

Este de amintit că săptămâna trecută zeci de asistente medicale din Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu au protestat ca urmare a reducerii sporurilor şi, prin urmare, a lefurilor. Peste 70 de asistente medicale au oprit la jumătatea săptămânii trecute lucrul şi au ieşit în curtea unităţii medicale din municipiu. Angajatele Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu au declarat că s-au trezit cu salariile reduse, cu toate că au lucrat sâmbăta şi duminica. Astfel, sporul de sâmbătă-duminică de 100% a fost redus la jumătate. Sporul de 50% din timpul săptămânii a fost redus la 25%. Asistentele medicale au precizat că nu vor să ajungă să încaseze lefuri mai mici decât infirmierele şi femeile de serviciu. Salariatele au cerut demisia factorilor de răspundere din domeniul sănătăţii şi nu numai care se fac vinovaţi de starea de fapt. Gigel Capotă, directorul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, a declarat că pentru luna aprilie vor fi identificate fonduri pentru acordarea de compensaţii, astfel încât să nu mai existe probleme. În acelaşi timp, Capotă a spus că este nevoie de o modificare de regulament la nivel naţional pentru a rezolva dezechilibrele din sistem.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.