8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal30 de alergători amatori au strâns gunoaiele de pe digul Oltului

30 de alergători amatori au strâns gunoaiele de pe digul Oltului

Alergătorii de la Slatina Running au făcut duminică, 22 aprilie 2018, un altfel de antrenament, parcurgând cei aproape 8 km, cât reprezintă traseul lor obișnuit, la pas, pentru a aduna resturile aruncate de cei care tranzitează zona, marcând, astfel, Ziua Pământului.

Sportivii amatori de la Slatina Running au marcat Ziua Pământului diferit de cum o fac de obicei instituțiile. N-au emis comunicate de presă, dar au creat un eveniment pe Facebook și au anunțat că duminică, 22 aprilie 2018, cursa lor obișnuită pe digul Oltului va fi făcută la pas, adunând resturile pe care cei care se bucură de aerul curat și de priveliștea neasemuit de frumoasă a zonei, dar și cei care doar o tranzitează cu mașinile, le aruncă fără jenă.
Cei aproximativ 30 de sportivi au pornit în cursă înarmați cu saci de gunoi și mănuși de unică folosință, materiale asigurate de o firmă care produce astfel de articole, iar în aproximativ trei ore, până la miezul zilei, au adunat peste 50 de saci plini ochi cu resturi la care nici nu te-ai putea gândi. „E mult, e foarte mult, aduni saci și tot nu termini. Și n-am coborât spre Olt, pe dale, că pe dale cred că ne trebuia o săptămână, până diseară nu terminam, toți să fi mers. Noi am adunat în principal de pe traseul pe care alergăm, pe dig, pe marginea digului, pentru că spre Olt e dezastru, trebuie să ai remorca lângă tine. Pet-uri, cutii de bere, prezervative, șervețele umede – saci întregi, ambalaje, mai găsești câte-o bluză, câte-un chilot, câte-o haină, câte-un ciorap“, a spus Dana Mihăilă, unul dintre participanții la cursa neobișnuită de baraj.
Alergătorii aveau, de altfel, de mai multă vreme în plan această acțiune de ecologizare, pentru că traseul de 7,8 kilometri îl parcurg în fiecare duminică, indiferent de anotimp, iar gunoaiele n-au lipsit nici astă-iarnă, fiind acoperite doar pentru o scurtă vreme, la începutul primăverii, de zăpadă. Odată cu încălzirea vremii s-au înmulțit resturile aruncate peste tot, ce au reușit membrii clubului Slatina Runnning, persoane cu profesii foarte diverse, dar iubitori, cu toții, de mișcare în aer liber și de mediu curat, fiind, recunosc inclusiv aceștia, foarte puțin. „N-am avut așteptări de la nimeni, am avut așteptări de la noi, dar ne-am fi bucurat să ni se alăture și alți oameni, pentru că acțiunea am popularizat-o puțin, nu în sensul de a ieși noi în față, ci în sensul de a-i atrage și pe alții, am organizat chiar un eveniment pe Facebook“, a spus Claudia Balaș, în timp ce Simona Floricel, membru fondator al grupului, s-a arătat dezamăgită de faptul că nu doar că distrugem singuri tot ce ne înconjoară, dar și așteptăm de la alții ca lucrurile să se schimbe. „Am constatat că sunt oameni preocupați să-și facă ordine în casă, dar nu le pasă ce fac în rest. Am găsit în trei locuri gunoaie depozitate, saci întregi. Se aruncă mult din mașină, lasă în urmă resturi și pescarii. Am putea însă să nu mai dăm vina tot timpul pe autorități că nu fac, putem să facem noi, fiecare dintre noi“, a spus Simona Floricel.
Pe sportivii amatori i-au susținut și lucrători ai firmei de salubrizare Salubris din Slatina, care au preluat sacii din cele trei puncte de colectare asupra cărora s-a convenit.
Nu este prima dată când sportivii de la Slatina Running se implică în acțiuni civice sau umanitare, participând, de-a lungul ultimilor trei ani, la campanii de strângere de fonduri pentru copii bolnavi, crosuri pentru cauze nobile (au susținut, anul trecut, cauza Invictus România), acțiuni proprii (membrii clubului au strâns, de exemplu, bani pentru a cumpăra diverse obiecte și aparate necesare în bucătăria Secției de Nou-născuți a SJU Slatina). Tot un membru al Slatina Running a salvat, astă-iarnă, de la înec o tânără care s-a aruncat în apele Oltului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS