Acasă Local Gorj Autorităţile au primit o hartă a judeţului realizată de armata germană în...

Autorităţile au primit o hartă a judeţului realizată de armata germană în 1917

-

Autorităţile din Târgu Jiu au intrat în posesia unei copii a unei hărți a judeţului Gorj realizată de armata germană în anul 1917. Este vorba de o hartă militară executată de armatele germană şi austro-ungară, care oferă detalii din vremea respectivă. Potrivit lui Adrian Tudor, viceprimarul din Târgu Jiu, harta se va regăsi într-o carte de documente din perioada Primului Război Mondial, care va fi lansată cu ocazia Zilelor Municipiului Târgu Jiu. Volumul mai conţine mărturii din Primul Război Mondial legate de judeţul Gorj şi de municipiul Târgu Jiu şi este scris de istoricul Gabriel Sarcină. „Este un document foarte important care ne-a parvenit în copie. Este o hartă care poate fi folosită de cercetători, de istorici, ca material didactic în şcoli pentru lecţiile de istorie. Va fi la dispoziţia publicului la jumătatea lunii mai când va fi lansată cartea respectivă“, a declarat Adrian Tudor.

O carte-document

Viceprimarul din Târgu Jiu a mai spus că primăria va multiplica harta respectivă şi o va pune la dispoziţia celor interesaţi, inclusiv a unităţilor de învăţământ. Harta conţine date legate de luptele purtate la vremea respectivă, manevrele militare, unde erau cantonate trupele germane. Documentele provin atât din partea germană, cât şi din partea armatei române. În carte mai este inclusă şi o fotografie document din 1933, când Regele Carol al II-lea a decorat municipiul Târgu Jiu cu Virtutea Militară pentru curajul de care a dat dovadă populaţia oraşului în luptele de la Podul Jiului. „Este un volum extrem de interesant care va fi şi util, cu siguranţă. Sunt documente care ne ajută pe viitor în toate întreprinderile noastre, chiar şi dacă vom lua în calcul înfiinţarea unui muzeu al luptelor de la Podul Jiului. Putem recompune cu ajutorul acestor documente istoria acelor timpuri şi să fie totul cât mai autentic“, a mai declarat viceprimarul din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Dialogurile roiesc în jurul banilor pe tot parcursul zilei. Vă vin bani, cadouri sau favoruri, fie din segmentul profesional, fie cineva...