Cultivatorii de tomate pot primi din nou subvenţii

Direcţia pentru Agricultură Gorj a înregistrat, până în prezent, 41 de cereri din partea cultivatorilor de tomate din judeţ care vor să beneficieze de ajutorul de minimis. Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Gorj, a declarat că în primul ciclu s-au înscris 15 cultivatori. Au fost realizate inspecţiile pe teren, au fost verificate solariile, dacă suprafaţa acestora are o mie de metri pătraţi şi dacă solariile sunt identificate cu panouri. Unul dintre cei 15 fermieri a fost afectat în urma căderilor de zăpadă din luna martie şi s-a ales cu producţia compromisă. „A fost întocmită o documentaţie în vederea acordării de despăgubiri din partea Ministerului Agriculturii. Din păcate, a avut de suferit din cauza căderilor masive de zăpadă, iar cultura a fost compromisă, prin distrugerea solariului. Vedem acum dacă va beneficia sau nu de o despăgubire. Dosarul a fost trimis la Bucureşti“, a mai spus Dan Tănăsescu.

Încep verificările la prima etapă

Din această săptămână vor urma alte verificări la solariile cultivatorilor. Până pe 31 mai, fermierii trebuie să dovedească Direcţiei pentru Agricultură că au cultivat, produs şi valorificat două tone de tomate. Potrivit lui Dan Tănăsescu, nu se ştie dacă termenul de 31 mai va fi respectat sau va fi prelungit cu încă două săptămâni, având în vedere că iarna a fost mai lungă. Ajutorul de minimis este de 3.000 de euro, echivalentul în lei şi se acordă pentru cultivarea, producerea şi valorificarea a două tone de tomate în solarii cu suprafaţa de o mie de metri pătraţi. „Este vorba de subvenţia pentru prima etapă, dar vremea a fost foarte rea şi a influenţat culturile în solarii. Anul trecut a fost acordată o prelungire cu două săptămâni a termenului de depunere a documentelor. Anul acesta iarna a fost şi mai lungă. Vedem ce se va decide la nivel de minister“, a mai declarat Tănăsescu.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.