ANAF restituie cu greu taxa auto

Autori


Deși statul a încasat taxa de timbru și taxa auto în câteva minute la ghișeu, Fiscul tărăgănează restituirea banilor către persoanele îndreptățite, chiar dacă acestea au hotărâri definitive și irevocabile în favoarea lor. Un craiovean ne-a sesizat că ANAF nu îi restituie nici dobânda aferentă taxei, deși are hotărâre judecătorească definitivă. Iată cum motivează Fiscul întârzierile.

Cu toate că există acte normative care prevăd restituirea sumelor încasate de la populație sub forma taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum și a taxei de timbru, Fiscul achită cu dificultate acești bani. Chiar dacă oamenii au câștigat în instanță cu hotărâri definitive și irevocabile dreptul de a-și încasa banii plătiți la Fisc atunci când și-au înmatriculat autovehiculele, precum și dreptul de a încasa de la stat dobânda aferentă întârzierilor, multe dintre persoanele respective mai au de așteptat până își primesc banii.

OUG nr. 52/2017 le dă oamenilor dreptul să ceară la Fisc restituirea taxei auto sub toate formele ei, precum și plata unei dobânzi aferente perioadei cât statul s-a folosit de banii oamenilor. Termenul de depunere a cererilor de restituire expiră pe 31 august 2018. Problema este că plata sumelor către cei care au achitat taxa a fost sistată de anul trecut. Anul acesta, persoanele care solicită restituirea taxei auto nu mai trebuie să facă dovada cu chitanță că au achitat acea taxă, organul fiscal fiind obligat să găsească acea taxă în evidențele proprii.

Fiscul nu restituie o dobândă de doar 516 lei pe an

Un craiovean și-a recuperat taxa auto de la Fisc, însă a obținut o hotărâre în instanță pentru plata unei dobânzi de 2.580 de lei, care trebuia să îi fie restituită omului în interval de cinci ani, în tranșe anuale de 516 lei. Fiscul doljean i-ar fi achitat craioveanului doar prima tranșă în 2016, după care în 2017 și 2018 nu i-a mai achitat omului niciun ban. Culmea fiscalității este că sumele pentru taxa auto au fost încasate de stat foarte rapid, în câteva minute, însă statului îi trebuie cinci ani să restituie taxele de înmatriculare și dobânzile aferente. Între timp, guvernanții au anulat „din greșeală“ întreaga procedură de restituire a taxelor auto în 2017, iar din partea a doua a aceluiași an s-a decis ca sumele respective să nu se mai ramburseze în interval de cinci ani, ci într-o singură tranșă. Din păcate, OUG nr. 52 nu s-a putut aplica până la finalul anului trecut pentru că nu existau normele metodologice de aplicare. În cele din urmă au apărut normele printr-o HG publicată pe 29 decembrie 2017, însă situația este incertă, din cauză că nici acum nu se restituie persoanelor avizate sumele datorate de stat.

„Deși am hotărâre definitivă, AJFP Dolj nu îmi mai plătește dobânda câștigată în instanță. Le-am trimis mai multe adrese în care întrebam despre plata dobânzii, însă Fiscul îmi răspundea despre taxa auto, deși eu nu întrebasem de taxa auto. Mi se pare halucinant!“, a spus craioveanul care s-a adresat redacției GdS.

Banii trebuie restituiți în primele 120 de zile din 2018

Termenul în care Fiscul trebuie să le restituie banii doljenilor pentru care au fost emise decizii de soluționare a cererilor de restituire înainte de apariția OUG nr. 52/2017 expiră la finele lunii aprilie, când se împlinesc 120 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern ce conține normele metodologice de aplicare a OUG nr. 52/2017.


Fiscul informează că sumele rămase de restituit reprezentând timbrul de mediu pentru care au fost emise decizii de soluționare a cererilor înainte de intrarea în vigoare a ordonanței de urgență „se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, în termen de maximum un an de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență“, se arată în răspunsul transmis de AJFP Dolj, la solicitarea GdS. OUG nr. 52/2017 a intrat în vigoare de la 7 august 2017, ceea ce înseamnă că până la 7 august 2018 Fiscul să restituie toate sumele către persoanele care au plătit timbrul de mediu și trebuie să își recupereze banii.

Sume uriașe de restituit la Dolj din taxele auto, plus dobânzi

Până acum, au fost înregistrate la Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj 1.450 de cereri de restituire a diverselor taxe auto, cereri pentru care oamenii au obținut hotărâri judecătorești definitive și irevocabile și pentru care au fost emise decizii de soluționare, se arată într-un răspuns al AJFP Dolj, transmis la solicitarea GdS. Organele ANAF de la nivel județean trebuie să le achite oamenilor imensa sumă de 2,43 milioane de lei. Acești bani au fost încasați de-a lungul timpului de către Fisc, însă acum statul tărăgănează restituirea lor, deși persoanele îndreptățite dețin hotărâri definitive. AJFP Dolj susține că în cazul în care persoanele cer și dobânzi aferente taxelor auto, acestea sunt dispuse de instanțele judecătorești. Potrivit art. 174, alin. 5 din Codul de procedură fiscală, dobânda penalizatoare ce trebuie plătită de ANAF este de 0,02% pe zi și se calculează de la data la care s-a plătit taxa auto.

Doljenii care au de recuperat bani de la Fisc și au hotărâri judecătorești de partea lor nu pot investi cu formulă executorie acele decizii ale instanțelor. Practic, persoanele fizice care au câștigat în instanță dreptul de a-și recupera taxa auto nu au nicio pârghie legală să forțeze Fiscul să le plătească acei bani. Dacă situația era inversă, iar o persoană datora o sumă de bani către ANAF, atunci instituția îi executa silit conturile, îi punea poprire pe salariu sau pe bunurile personale și suma datorată statului era recuperată, într-o formă sau alta. Potrivit legii, conturile Fiscului în care se colectează impozite și taxe nu pot fi executate silit sub nicio formă. Un avocat din altă parte a țării a descoperit în ce bancă își primesc angajații Fiscului de acolo salariile și a făcut demersuri pentru executarea silită a acelor conturi de salarii, astfel încât oamenii să își încaseze banii din taxa auto declarată nelegală de către Comisia Europeană.

Rămâne de văzut dacă Fiscul se încadrează să restituie în termen de 120 de zile de la publicarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 52/2017 toate sumele pentru care s-au dat decizii de restituire înainte de 7 august 2017 și dacă pentru restul sumelor ce trebuie restituite din taxa de timbru până pe 7 august se vor face plățile către persoanele îndreptățite.

Legiuitorul nu a prevăzut sancțiuni pentru Fisc în cazul în care nu respectă termenele de plată introduse prin actele normative la care am făcut referire mai sus.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 18 aprilie 2018

Actualitate

» Transport cu puieţi de păr infestaţi, returnat ţării de provenienţă
» Rusia: Răspunsul nostru la sancţiunile americane va fi ţintit şi dureros
» Recep Erdogan convoacă alegeri prezidenţiale şi parlamentare în Turcia
» Enzime capabile să distrugă plasticul, descoperite din întâmplare
» Ministrul Agriculturii: Nu vom abandona procentul de minimum 51% produse româneşti în supermarketuri
» Inspecţia Judiciară a exercitat o nouă acţiune disciplinară faţă de Kovesi
» Viorica Dăncilă a cerut identificarea problemelor salariale din sănătate până la sfârșitul săptămânii, iar luni să aibă loc discuții cu managerii spitalelor
» Liderul filialei egiptene a reţelei teroriste Stat Islamic, ucis în operaţiuni militare
» Directorul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime a fost reţinut

Publireportaj

» Evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri, la Muzeul de Artă Craiova
» Comunicat de presă: Crearea unei unităţi de producţie mobilier din metal, în cadrul firmei GMG Construcţii SRL
» Anunt de presa privind lansarea implementarii proiectului “DEZVOLTAREA SI EFICIENTIZAREA FLUXULUI TEHNOLOGIC PRIN ACHIZITIA DE ECHIPAMENTE MODERNE SI INOVATIVE”

Local

» Jandarm vâlcean găsit spânzurat în pădure
» O tânără din Vâlcea a fost ucisă şi îngropată în pădure de iubit
» Spitalul Judeţean Mehedinţi, la un pas de modernizare
» Tineri reţinuţi pentru furturi din 5 locuinţe
» Maia Morgenstern, pe scena Teatrului din Râmnicu Vâlcea
» Amendă de 10.000 de lei pentru comercializare ilegală de lemn
» Două tiruri au lovit un autoturism pe DN 7
» Criză la Clinica de Urologie

Dolj

» Bratu, schimbat de la conducerea DRDP Craiova: „Sunt stupefiat!“
» Salubritatea „anihilează“ insectele din Craiova
» Premiu pentru cea mai frumoasă grădină din fața blocului
» O viață între Siria și Craiova
» Oficial: Mafia cărnii, în vizorul Comisiei Europene
» Ce străzi se modernizează cu prioritate în Craiova
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: “Rățușca cea urâtă” şi “Bună dimineaţa, noapte bună”, în week-end la Teatrul “Colibri”
» Craiova: Se întrerupe furnizarea gazelor pe Calea Bucureşti şi strada Arhitect Marcu Duiliu în data de 19 aprilie
» Craiova: Acţiune a poliţiştilor pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul morărit şi panificaţie

Gorj

» Gorj: Oseminte umane, găsite sub o cadă din baia unei garsoniere
» Gorj: Un bărbat de 44 de ani şi-a dat foc
» Spitalul de la Novaci va fi dotat cu un ascensor de persoane
» Autorităţile au primit o hartă a judeţului realizată de armata germană în 1917
» Încă o fabrică de componente auto la Târgu Jiu
» Un program dedicat crescătorilor de suine, blocat la nivelul judeţului
» Finanţarea Stadionului Municipal, în aer
» ITM atrage atenţia gorjenilor asupra faptului că pot ajunge să muncească „la negru” în afara ţării

Olt

» Olt: Crescătorii de animale nu au magazine de producător, dar vor intra cu produsele în supermaket

Sport

» Cinci medalii de aur pentru CS Universitatea la orientare
» Patty Schnyder: Halep are cel mai bun fizic din circuit
» SCM a învins Slobozia și a revenit pe locul doi
» Răzvan Burleanu rămâne la cârma FRF
» Scuturați-le plasa de multe ori!
» Handbal: SCM a învins Slobozia și a revenit pe locul doi
» UPDATE – Răzvan Burleanu rămâne preşedintele Federaţiei Române de Fotbal

Bani & Afaceri

» Mediul de business din Craiova, cu bune și rele

Sanatate

» Cinci lucruri importante despre limfom

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top