15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPeste 700 de angajați au protestat la SJU Craiova

Peste 700 de angajați au protestat la SJU Craiova

Peste 700 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova au întrerupt lucrul şi au protestat, ieri-dimineaţă, în curtea unităţii medicale. Asistentele, infirmierele, îngrijitoarele, brancardierii, dar și restul personalului mediu și auxiliar au scandat reclamând că le-au scăzut salariile din cauza faptului că multe dintre sporuri le-au fost tăiate sau le primesc la nivel minim. În timpul protestului, doar 30% din personal a rămas să asigure funcţionarea secţiilor. Sunt cadre medicale care după primirea fluturașului au constatat că salariul le-a scăzut cu mai bine de 700 de lei. Reprezentanții spitalului au precizat că nu fac altceva decât să respecte noua lege a salarizării care îi obligă să reducă nivelul sporurilor. Tot haosul se răsfrânge asupra pacienților. Și rămâne aceeași întrebare: oare o să dispară şpaga? Sau o să crească având în vedere noul context?

Personalul mediu și auxiliar din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova a protestat ieri. Oamenii sunt nemulțumiți de scăderile salariale. (FOTO: Ana-Maria Predilă)

Haos. Nemulțumiri. Frustrare. Cadre medicale care se simt discriminate. Pacienți lăsați de izbeliște. Ieri-dimineață, personalul medical angajat al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova nu a mai început ziua îngrijind pacienți, ci în curtea spitalului, la protest.
La ora 8.00, curtea spitalului a fost plină de asistente, infirmiere, îngrijitoare și alte categorii de angajați. Peste 700 de oameni au scandat: „Hoți, hoți“, „Grevă generală“. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că în loc să primească o leafă mai mare, așa cum li s-a promis, s-au trezit, de fapt, cu salariile mult diminuate.
Problema pleacă de la faptul că în urma apariției regulamentului de sporuri prin Hotărârea de Guvern nr. 153, fiecare ordonator principal de credite, conform Legii salarizării, trebuie să se încadreze cu sporurile într-un procent de 30%. Ministerul Sănătății (MS) este ordonatorul principal de credite pentru: SJU Craiova, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, Spitalul Poiana Mare și, în general, pentru spitale mari din țară. MS, ca să se încadreze în acel 30%, a repartizat procente pentru toate unitățile din subordine. La SJU Craiova, de exemplu, care are 3.800 de salariați, a repartizat 25%, la DSP Dolj a dat 7%, la Centrul de Transfuzie 37% și tot așa. Dacă sporurile sunt acordate la minim, salariații, în afară de medici și asistente, au veniturile diminuate față de luna februarie. O infirmieră de la Reanimare avea 75% spor, acum ajunge la 55%. Multe dintre sporurile pe care trebuie să le primească personalul mediu și auxiliar au dispărut sau se primesc la nivel minim.

„Au luat de la săraci să pună tot la bogați. Medicilor le-au crescut salariile, nouă ne-au scăzut“

Maria este asistentă în secția ATI a SJU Craiova. Este revoltată. Spune că salariul său scade cu câteva sute de lei, deși în unitatatea medicală în care lucrează sunt trimise cele mai grave cazuri grave din Oltenia. „Vrem să ne lase sporul de 75% pe care îl aveam înainte. Eu lucrez la ATI, acolo avem cazurile cele mai grave. Ne scad salariile. Vrem să ne plătească sporul de 100% sâmbăta și duminică și nu de 50%. Nu este corect ce se întâmplă. Avem copii mici, avem chirie, credite. Au luat de la săraci să pună tot la bogați. Medicilor le-au crescut salariile, nouă ne-au scăzut. Am ajuns să ne împrumutăm“.
Și Elena Dumitru, infirmieră în Urgența spitalului, are aceleași nemulțumiri. „Am 25 de ani de muncă în acest spital. Este bătaie de joc și discriminare. Lucrăm cu sute de pacienți zilnic, pacienți cu HIV, TBC, hepatită. Până acum am luat 1.848 de lei și acum o să ajung să iau în jur de 900 de lei în mână. Lucrăm în condiții grele, predispuși toți la microbi, infecții cu clostridium“.

Managerul SJU Craiova: „A fost singura variantă legală”

Angajații au cerut explicații conducerii spitalului. Au mers la ușa biroului managerului și au cerut și o rezolvare. Reprezentanții spitalului au precizat că nu fac altceva decât să respecte noua lege a salarizării, care îi obligă să reducă nivelul sporurilor. „Acum trebuie să dai sporuri încadrate între un nivel minim și maxim, dar nu mai mult de 30% din bugetul alocat pentru sporuri pe ordonatorul principal de credite. SJU Craiova este în subordinea Ministerului Sănătății (MS). Astfel, MS, care trebuie să acopere nevoia tuturor spitalelor pe care le are în subordine la nivel național, nouă ne-a repartizat un procent de 25%. În momentul în care calculăm valoarea sporurilor pe care trebuie să le acordăm la nivel minim, ne-a ieșit o depășire cu 11 miliarde. Singura modalitate este să tăiem de undeva ca să putem să ne încadrăm în procentul de 25%. Singurul loc de unde poți să tai sunt orele de sâmbătă și de duminică și sporurile medicilor din gărzi. La doctor s-a tăiat de la 100% la 10%, și de la 75% la 5%, deci au fost tăieri mai mari. Iar la personalul mediu și auxiliar, de la spor de 100% sâmbăta-duminica s-a rămas la 50%. A fost singura variantă legală prin care am putut să ne încadrăm în acel procent de 25% alocat de minister“, a spus dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.

Infirmieră care arată noul salariu (FOTO: Ana-Maria Predilă)

„La spitalele care țin de primării se dau salariile normale, sporuri normale. Suntem discriminați“

O anomalie cauzată de noua lege a salarizării este că spitalele de rang inferior Spitalului Județean Craiova care țin de primării – Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul „Filantropia“ și cel de Neuropshiatrie din Craiova sau spitalele orășenești din județ – acordă sporurile maxime. Suntem în situația în care unități de categorie inferioară plătesc salariații mai bine decât unitățile de categoria I pentru că primăriile au fonduri de salarii mari. „La spitale care țin de primării se dau salariile normale, sporuri normale. Suntem discriminați. Toate spitalele din regiune trimit cazurile grave la noi, iar în acest moment noi avem salarii mult mai mici decât cadrele medicale de la spitalele din județ. Eu lucrez la Neonatologie. Ne-au redus sporurile cu 25%. O asistentă de la spitalul din Filiași primește mult mai mult decât noi pentru că ia spor de 100%. Nu este normal ce se întâmplă“, spune una din asistentele care lucrează la SJU Craiova.
Aceeași problemă este ridicată și de Emilia Lazăr, asistentă care lucrează în secția de Ginecologie. „Toate cazurile grave din Oltenia sunt trimise la noi. În restul spitalelor, cadrele medicale au luat salarii mărite, iar la noi au scăzut. Sunt plătite doar trei ture de noapte, dar facem și zece ture. Sunt asistent medical de 16 ani, cu salariu de 3.100 de lei înainte, acum scade. Nu au crescut salariile, așa cum s-a spus“, spune femeia.

„Este o nebuloasă, iar singura soluție este modificarea legii“

Registratorul medical, biologul, farmacistul, chimistul, kinetoterapeuții și asistenții din ambulatoriul de specialitate, toți au venituri diminuate. „În general, veniturile lor sunt mai mici cu 10% din cauza aplicării sporurilor minime. Spitalele care țin de primării – Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul „Filantropia“ și cel de Neuropshiatrie din Craiova – acordă sporurile maxime. Suntem în situația în care unități de categorie inferioară plătesc salariații mai bine decât unitățile de categoria I pentru că primăriile au fonduri de salarii mari. Este o nebuloasă, iar singura soluție este modificarea legii“, a explicat Ion Cotojman, președintele Federației Hipocrat.
Tot haosul se repercutează asupra pacienților.
Asistentele, infirmierele, brancardierii vor continua să protesteze și astăzi, între orele 8.00-10.00, fiind nemulțumiți de faptul că sporurile vor fi mult mai mici comparativ cu ce primeau până luna trecută.

Poziția Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății a emis o circulară către direcțiile de sănătate publică, prin care acestea au fost mandatate să transmită tuturor unităților sanitare din țară că pot să acorde stimulente din venituri proprii, conform prevederilor Legii 95/2006, pentru personalul al cărui venit calculat pentru luna martie 2018 se situează sub venitul lunii februarie a acestui an. „Este o soluție de moment, astfel încât, respectând legea în vigoare, luna aceasta să nu existe personal în sistemul sanitar care să aibă venituri diminuate față de luna trecută“, a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătății.
O soluție pe termen lung pentru echilibrarea veniturilor din sistemul de sănătate și eliminarea situațiilor în care veniturile anumitor categorii de personal se situează sub nivelul celor din luna februarie 2018 va fi identificată după obținerea unei situații exacte a salariilor acordate pentru luna martie în toate unitățile sanitare. „Am stabilit cu reprezentanții sindicatelor din sănătate că vom analiza împreună soluțiile. Voi relua unele propuneri pe care le-am expus și acum o lună, dar au fost respinse atunci. Astăzi am înțeles că liderii sindicali le iau în calcul ca posibilă variantă de rezolvare a situației. Cel mai important lucru este ca problemele legate de salarizarea din sănătate să fie rezolvate“, a declarat ministrul sănătății.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS