14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEșecul „Revoluției fiscale“: 68.000 de angajați doljeni au salarii mai mici în acte

Eșecul „Revoluției fiscale“: 68.000 de angajați doljeni au salarii mai mici în acte

După transferul contribuțiilor, zeci de mii de angajați din mediul privat doljean s-au ales cu diminuări ale salariului
net. Unii primesc prime care să le compenseze pierderea salarială, dar alții nu mai primesc niciun ban în plus.

Din cele 169.000 de contracte de muncă cu normă întreagă existente în Dolj, până la 31 martie, fusese majorat salariul brut în acte doar pentru 100.981 de contracte de muncă, în contextul transferului de contribuții de la angajator la angajat. Acest lucru înseamnă că 68.019 angajați doljeni s-au ales cu salariile nete scăzute în acte, față de anul trecut. Unii angajatori au suplimentat scăderea salariului cu bonuri de masă, cu prime sau bonusuri, ca să nu scadă venitul net al angajaților, iar alții nu au suplimentat cu nimic, astfel că există angajați cu salarii diminuate.

Așa-zisa „Revoluție fiscală“ își arată eșecurile unul după altul. Datele oficiale arată că după transferul contribuțiilor de la angajator la angajat au scăzut salariile nete în acte, pe fluturași, adică banii primiți în mână de angajați pentru 68.019 doljeni care au contracte de muncă active, în special în mediul privat, dar și personal contractual din instituții. Cum a fost posibil să le scadă salariile? Prin modificarea legislației fiscale și introducerea transferului de contribuții sociale de la angajator la angajat, de la 1 ianuarie 2018 orice salariat cu contract de muncă trebuia să aibă salariul brut majorat de către angajator, astfel încât să încaseze cel puțin același salariu net ca anul trecut. În cazul în care angajatorul nu i-a majorat în acte salariul brut, atunci prin calculul contribuțiilor rezultă un salariu net mai mic decât anul trecut. Angajatorii au avut termen până la 31 martie să înregistreze în REVISAL (Registrul General de Evidență a Salariaților) actele adiționale la contractele de muncă, în cazul în care au efectuat majorările salariilor brute ale propriilor salariați.
Inspecția Muncii de la București a răspuns întrebărilor GdS, astfel că, până la 31 martie 2018, doar pentru 60% dintre angajații din Dolj au fost majorate salariile brute, astfel încât să nu le fie afectat salariul net. „Numărul contractelor de muncă cu normă întreagă, înregistrate la angajatori din județul Dolj, active la 5.04.2018, pentru care a fost înregistrată majorarea salariului de bază brut, cu data de intrare în vigoare 1.01.2018 sau ulterioară, este de 100.981“, se arată în răspunsul transmis de Inspecția Muncii către GdS. În aceste 100.981 de contracte de muncă pentru care s-au făcut și majorări ale salariilor brute sunt cuprinse și creșterile făcute obligatoriu pentru cei plătiți cu salariul minim pe economie, care a crescut de la 1 ianuarie de la 1.450 de lei pe lună la 1.900 de lei brut pe lună.

„Revoluția fiscală“ a făcut posibilă scăderea salariilor pe fluturași

Tot la sfârșitul lunii martie existau 169.000 de contracte de muncă cu normă întreagă active la nivelul Doljului, ceea ce înseamnă că pentru 68.019 contracte de muncă nu au fost majorate salariile brute în termenul prevăzut de lege. Cu alte cuvinte, în acte, salariile nete au scăzut anul acesta pentru 68.019 angajați doljeni din mediul privat, din cauza transferului de contribuții, astfel că pe fluturașii de salariu le vor apărea salarii nete mai mici decât în 2017. Aceste scăderi în acte nu puteau fi posibile dacă legiuitorii nu dădeau posibilitatea firmelor să „jongleze“ cu salariile brute și nete ale angajaților. În România nu există nicio lege care să oblige firmele să majoreze salariile angajaților, cu excepția salariului minim pe economie, care este obligatoriu prin legislație, în sensul că nicio persoană angajată cu normă întreagă nu poate avea mai puțin decât salariul minim pe economie.

Unii angajatori au acordat prime și bonusuri, ca să nu scadă salariul net

Inspecția Muncii susține că în urma înțelegerilor între angajatori și salariați, în privința transferului contribuțiilor este posibil ca majorarea să nu se regăsească în contractele individuale de muncă, ci să se fi acordat sub alte forme. Unele dintre cele 68.019 de persoane cărora angajatorii nu le-au majorat salariile brute în acte nu au ajuns să primească mai puțini bani lunar. Unii angajatori care nu au majorat salariile brute ale oamenilor au suplinit lipsa salariului brut cu alte bonificații, astfel încât venitul net al propriilor angajați să nu scadă. Astfel că, unele firme le-au acordat angajaților bonuri de masă, sporuri sau prime lunare care să suplinească scăderea salariului net pe contractul de muncă, astfel încât venitul efectiv lunar încasat de angajat să nu fie diminuat. Însă, în cazul salariaților cărora nu li s-au majorat salariile și au primit prime sau bonusuri există riscul ca angajatorul să sisteze oricând acele beneficii în plus pe lângă salariu. Dacă acele majorări erau incluse în salariu, atunci angajatorul nu mai putea diminua salariul net în orice condiții, însă primele și bonusurile pot fi oprite oricând.
Totuși, există și angajatori care nu au acordat nici acele bonusuri sau prime și nici nu au majorat salariul net al angajaților, astfel încât salariații încasează mai puțini bani în 2018 decât în 2017. „Mi-a scăzut salariul net cu 100 de lei pe lună anul acesta. Nu am semnat niciun act adițional la contractul individual de muncă, deci nu înțeleg cum e posibil să îmi scadă salariul așa de brusc, fără să mi se modifice în acte“, se întreba un angajat al unei firme din construcții. Singura posibilitate a diminuării drepturilor salariale nete este aceea că angajatorul nu a majorat salariul brut, ca urmare a transferului de contribuții, astfel că, prin efectul legii (OUG nr. 79/2017) salariul net a scăzut în astfel de situații.

Cum pot fi sancționate unele firme

ITM Dolj a anunțat că după 31 martie vor fi verificate acele firme care nu au înregistrat în REVISAL majorări ale salariilor brute și care nu au făcut înregistrări ale contractelor colective de muncă, deși ar fi avut obligația să negocieze cu angajații.
Inspecția Muncii, la nivel național, a explicat, în răspunsul dat GdS, că potrivit art. 13 din HG nr. 500/2017 privind REVISAL, orice modificare a salariului de bază brut, a indemnizațiilor, sporurilor și a altor adaosuri prevăzute în contractul individual de muncă sau în contractul colectiv de muncă ar fi trebuit să fie transmise către REVISAL până la 31 martie 2018. În caz contrar, netransmiterea documentelor în termenul legal către REVISAL „constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000, la 8.000 de lei“, se arată în răspunsul transmis de Inspecția Muncii către GdS.

Doar 350 de firme din 1.000 au înregistrat CCM

Conform Legii dialogului social nr. 62/2011 modificată recent, firmele cu peste 21 de angajați ar fi trebuit să negocieze cu angajații un contract colectiv de muncă, în contextul transferului de contribuții de la angajator la angajat. Potrivit datelor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj, până la 13 martie, doar aproximativ 350 de societăți înregistraseră contractul colectiv de muncă sau au modificat clauzele contractului colectiv privind majorările salariale, din cele aproximativ 1.000 de societăți cu peste 21 de salariați, câte există la nivelul județului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS