27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria a eşuat în căutarea trotuarelor pentru parcări

Primăria a eşuat în căutarea trotuarelor pentru parcări

Lipsa locurilor de parcare în multe zone din oraş determină şoferii să parcheze pe unde apucă, iar trotuarele sunt cele care se ocupă cel mai des cu maşini, chiar dacă acest lucru este interzis. Singura salvare poate veni din partea primăriei, care are posibilitatea să amenajeze locuri de parcare pe trotuarele pretabile pentru acest lucru. Însă, de mai bine de un an, municipalitatea nu a reuşit să amenajeze nici măcar un astfel de loc de parcare.

Într-un răspuns acordat Gazetei de Sud de către Primăria Craiova, instituţia recunoaşte că nu a făcut nimic pentru şoferii care îşi asumă în fiecare zi riscul de a fi amendaţi pentru parcarea pe trotuare, din cauză că le este imposibil să găsească un loc unde să îşi lase maşina legal. În multe zone ale oraşului, trotuarele sunt singura opţiune unde îţi poţi parca maşina pentru a putea să ajungi în locurile pe care le cauţi. „Primăria Municipiului Craiova, prin compartimentele de specialitate, nu a amenajat locuri de parcare pe trotuare, după intrarea în vigoare a HG nr. 965/2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006. Nu au fost identificate până prezent zone din municipiu, respectiv trotuare, care să permită amenajarea de locuri de parcare în condiţiile respectării normelor legale“, au precizat reprezentanţii primăriei.
Cu alte cuvinte, într-un an şi trei luni de când a intrat în vigoare HG nr. 965/2016, primăria nu a putut să găsească nici măcar un trotuar din Craiova pe care să amenajeze locuri de parcare, cu toate că susţine că în tot acest timp a căutat fără încetare. „Acţiunea de identificare a acestor zone va continua şi în cazul în care unele trotuare îndeplinesc cumulativ condiţiile prevăzute de norme pentru amenajarea de locuri de parcare iar după obţinerea avizelor din partea Poliţiei Rutiere, se va proceda la marcarea şi semnalizarea corespunzătoare a zonelor respective“, au mai spus reprezentanţii municipalităţii.

Primăria ia trotuarele prin eliminare

În tot acest timp în care căutările primăriei s-au dovedit neproductive, poliţiştii locali împart amenzi în stânga şi-n dreapta. Potrivit evidenţelor Poliţiei Locale, de la începutul anului trecut până în martie anul acesta au fost date 529 de amenzi şoferilor care şi-au parcat maşinile pe trotuare. Singura clarificare pe care o face primăria în această situaţie nu motivează în niciun fel gestionarea proastă a acestei probleme. „Facem menţiunea că în zona centrală a Municipiului Craiova nu au fost identificate sectoare de trotuare pe care să fie amenajate locuri de parcare. De asemenea, aceste amenajări nu se pot face pe străzile recent reabilitate în urma implementării proiectelor cu finanţare din fonduri europene, din cauza faptului că pe trotuarele acestor străzi au fost prevăzute şi realizate piste pentru biciclişti“, au adăugat reprezentanţii primăriei.
Practic, oamenii care se ocupă de acest lucru au identificat trotuarele care nu se pretează pentru marcarea unor locuri de parcare, în loc să le identifice pe cele pe care s-ar putea parca.

Ce spune legea

Dacă până anul trecut oprirea mașinii pe trotuar era interzisă dacă nu se asigura un spațiu de cel puțin un metru pentru circulația pietonilor, odată cu intrarea în vigoare a HG nr. 965/2016, oprirea este interzisă pe trotuare cu o singură excepție: când primăria amenajează pe trotuar, cu avizul Poliţiei Rutiere, spaţii destinate opririi sau staţionării vehiculelor, marcate şi semnalizate corespunzător. Totuși, aceste amenajări pot fi făcute numai dacă se respectă culoarul destinat circulaţiei pietonilor, accesul vehiculelor în parcare se face din partea carosabilă, iar poziția mașinilor în parcare nu încurcă circulaţia pe prima bandă sau pe pistele amenajate. Nu se pot amenaja parcări pe trotuare la mai puţin de zece metri de intersecţii, de staţiile mijloacelor de transport în comun sau de trecerile pentru pietoni. În aceste condiții, mașinile pot fi ridicate și de pe trotuare dacă nu sunt parcate în spații marcate și semnalizate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS