16.7 C
Craiova
sâmbătă, 19 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Local Dolj Membrii clanului „Brătianu“, judecați la Curtea de Apel Craiova

Membrii clanului „Brătianu“, judecați la Curtea de Apel Craiova

Magistrații Curții de Apel Craiova au fixat pentru 25 aprilie primul termen de judecată al apelului formulat de membrii clanului „Brătianu“ din Drăgășani, Vâlcea, condamnați la câte șapte ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală. Ancheta în acest dosar a fost începută de procurorii DIICOT din Olt în toamna anului 2012, prejudiciul adus bugetului de stat prin comiterea infracțiunii de evaziune fiscală fiind estimat atunci la peste 10 milioane de euro.
În octombrie 2012, procurorii DIICOT au anunțat destructurarea „unui grup infracţional organizat, constituit din 28 de persoane, cunoscut sub denumirea de clanul «Brătianu», din Drăgăşani, județul Vâlcea, specializat în săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală“.
Anchetatorii au reținut că membrii grupării au folosit peste 20 de societăţi pentru efectuarea de operațiuni ilegale cu produse petroliere, dar și cu zahăr și ulei.
„Ca mod de operare, învinuiții au derulat operaţiuni de import de produse petroliere (motorină, benzină, uleiuri) din Bulgaria, pe care le-au introdus și comercializat pe teritoriul României, fără plata taxelor și impozitelor aferente. În acest scop, învinuiții au întocmit documente false care să ateste că mărfurile au fost fie returnate în Bulgaria, fie exportate în Ungaria, către diferite societăţi comerciale controlate de membrii grupării. Prin aceeași modalitate, învinuiții au efectuat operațiuni comerciale cu cantități însemnate de zahăr și ulei brut de floarea-soarelui, pentru care, în mod fictiv, se atesta că erau exportate, deşi, în realitate, mărfurile erau procesate la diferite fabrici de pe teritoriul țării şi ulterior produsul finit era comercializat în supermarketuri din România“, au precizat procurorii DIICOT. Prejudiciul a fost estimat la peste 10 milioane de euro.

Șase inculpați, condamnați la câte șapte ani de închisoare

În aprilie 2013, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a inculpaților pentru constituirea unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală, iar o primă sentință a fost dată de Tribunalul Olt în decembrie, anul trecut.
Șase inculpați din acest dosar, Bedu Brătianu, Mihai Brătianu, zis Oaie, Mihai Brătianu, zis Cucu, Eugen Brătianu, Ilie Turcu și Ilie Bodorin au fost condamnați la câte șapte ani de închisoare pentru infracțiunile comise. Instanța a dispus încetarea procesului penal față de inculpatul Laurențiu Preda, care a decedat între timp.
Judecătorii olteni au admis acțiunea civilă formulată de ANAF și au dispus ca inculpați, alături de firmele controlate de aceștia, să achite statului suma de 52.274.191 de lei (aproximativ 11.363.000 de euro), din care 4.948.271 lei reprezintă impozit pe profit şi 3.298.847 de lei TVA. Inculpatul Ilie Boldrin a fost obligat să achite, separat, suma de 195.682 de lei, din care 151.340 de lei reprezintă accize, iar restul impozit pe profit şi TVA de plată.
De asemenea, instanța a dispus menținerea sechestrului pus pe mai multe mașini de lux ale inculpaților, printre care se numără două BMW-uri, trei Mercedesuri, un Hummer și o Toyota.
Sentința Tribunalului Olt a fost atacată cu apel de inculpații condamnați, iar dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova pe 15 martie. Instanța a stabilit pentru 25 aprilie primul termen de judecată al acțiunilor formulate de inculpați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

UPDATE: Ce s-a întâmplat la nunta de rromi din...

Poliția a revenit cu detalii în scandalul...

ȘTIRI GdS

Lions Club Craiova a sărbătorit 30 de ani de...

Mai mulţi voluntari au ajuns astăzi în comuna Leu pentru a sărbători 30 de ani de activitate și voluntariat a LIONS CLUB...

Craiova văzută de pe bicicletă, în Săptămâna Europeană a...

Craiova văzută de pe bicicletă, în Săptămâna Europeană a Mobilității. Evenimentul va avea loc în Bănie, în zilele de 19 și 20 septembrie.

Campania Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți,...

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, Biroului de Siguranţă Şcolară şi ai Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi  Mehedinţi au desfăşurat...

Râmnicu Vâlcea: Sala de Festivităţi a Colegiului Naţional ”Mircea...

Primarul Mircia Gutău a inaugurat Sala de Festivităţi modernizată a Colegiului Naţional ”Mircea cel Bătrân” – cu această ocazie, a fost dezvelit...

Oscar, şarpele hoinar” revine la Râmnicu Vâlcea pentru a...

Peste 8.000 elevi din 12 oraşe din România vor lua startul luni, 21 septembrie 2020, în cea de-a 7-a ediţie a campaniei...

Percheziții la locuințele unui craiovean care ascundea un pistol

Poliţişti din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Dolj și  Secției 2 Craiova au efectuat două percheziții domiciliare la locuințele unui...