17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJudecați pentru incendierea unui BMW și a unui Passat

Judecați pentru incendierea unui BMW și a unui Passat

BMW-ul incendiat de tânărul de 23 de ani s-a făcut scrum (Foto: arhiva GdS)

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus trimiterea în judecată a doi inculpați, acuzați că au incendiat două autoturisme, un BMW și un VW Passat. Infracțiunile au fost comise de cei doi în decembrie 2017 și ianuarie 2018. Dacă în primul caz a fost distrus numai autoturismul BMW, după incenderea autoturismului VW Passat flăcările s-au extins și au cuprins un BMW și un Volvo, dar și gardul unui imobil din Pielești.

Primul incident a avut loc în noaptea de 14 spre 15 decembrie 2017, când a fost distrus prin incendiere un BMW 730, parcat pe strada Războieni din municipiul Craiova. După stingerea flăcărilor, pompierii doljeni au stabilit că „autoturismul a ars în proporţie de 90%, iar incendiul a izbucnit din cauza folosirii intenţionate a unei surse de aprindere pentru generarea acestuia“.
Polițiștii doljeni au început cercetările pentru identificarea autorului, iar după o zi, pe 16 decembrie, au reușit să stabilească cine a incendiat BMW-ul. Este vorba de Marian Mihăiță Buliga, de 23 de ani, domiciliat în comuna doljeană Melinești, care hotărâse să se răzbune pe un verișor al său, proprietarul mașinii.
Astfel, anchetatorii au stabilit că, între Marian Mihăiță Buliga și un verișor al său „exista o stare conflictuală mai veche, generată de refuzul celui din urmă de a-i restitui inculpatului un împrumut pe care i-l acordase în urmă cu doi ani, în sumă de 50.000 de lei“. În seara zilei de 14 decembrie, Buliga a hotărât să incendieze BMW-ul verișorului său, în valoare de aproximativ 60.000 de euro, care era înmatriculat pe numele prietenei acestuia din urmă, o tânără de 33 de ani, din Craiova.
Procurorii craioveni au stabilit că inculpatul a plecat din Melinești cu un BMW, deși avea permisul de conducere suspendat, iar într-un peco din Goiești a umplut cu benzină un bidon de 5 litri, din plastic. Când a ajuns la Craiova, a aruncat cu benzină pe mașina care era parcată în fața unui bloc de pe strada Războieni și i-a pus foc, după care s-a întors la Melinești. În rechizitoriul întocmit, anchetatorii au mai precizat că Marian Mihăiță Buliga a recunoscut și regretă comiterea faptelor.
Pe data de 16 decembrie, inculpatul a fost arestat la domiciliu printr-o hotărâre a Judecătoriei Craiova, iar în ianuarie a și fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de conducere fără permis și distrugere. Următorul termen de judecată a fost stabilit de instanță pentru data de 4 mai. Pe 30 martie, judecătorii craioveni au hotărât ca inculpatul să rămână în continuare în arest la domiciliu.

Trei mașini și un gard, incendiate de un craiovean de 22 de ani

Anchetatorii au stabilit că autoturismul VW Passat a fost incendiat de un craiovean de 22 de ani (Foto: arhiva GdS)

După o lună, mai exact în noaptea de 19 spre 20 ianuarie, anul acesta, o femeie de 34 de ani a sunat la 112 și a anunțat că autoturismul său, un VW Passat care se afla parcat în faţa locuinţei sale din comuna Pieleşti, a fost cuprins de flăcări.
În urma anchetei s-a stabilit că autoturismul a fost stropit cu benzină și incendiat de Răzvan Udrescu, de 22 de ani, din Craiova, un prieten al soțului femeii de 34 de ani.
Udrescu a fost suprins de camerele de supravegere când a intrat cu un taxi într-o stație peco din apropiere, de unde a cumpărat un litru de benzină. Ulterior, tânărul a fost filmat când s-a apropiat de mașină, a aruncat benzină pe ea și i-a dat foc. După comiterea faptei, tânărul a plecat la Craiova cu alt taxi. Anchetatorii au reținut că flăcările s-au extins și la alte două autoturisme parcate în apropiere, un BMW și un Volvo, dar și la gardul unei locuințe. Inculpatul ar fi recurs la acest gest „pe fondul unor neînțelegeri mai vechi cu concubinul persoanei vătămate“, după cum au mai precizat procurorii craioveni în rechizitoriul întocmit. Ca și Buliga, Răzvan Udrescu și-a recunoscut fapta în fața anchetatorilor.
Inculpatul a fost arestat preventiv pe 21 ianuarie, iar la începutul lunii februarie a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de distrugere. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova, iar în prezent este în procedură de cameră preliminară. Pe 29 martie, instanța a dispus ca inculpatul să rămână în continuare arestat preventiv.

Inculpați cu antecedente

Răzvan Udrescu a fost arestat preventiv și în aprilie 2013, într-un dosar în care a fost acuzat de comiterea infracțiunii de tâlhărie. În februarie 2016, inculpatul a fost condamnat definitiv la doi ani și nouă luni de închisoare, pedeapsă care cuprinde și una mai veche, de un an de închisoare cu suspendare, primită într-un dosar de furt. Pe 28 septembrie 2017, Udrescu a fost eliberat condiționat din închisoare printr-o hotărâre a Judecătoriei Găești.
În schimb, în iunie 2017, Marian Mihăiță Buliga a fost condamnat definitiv într-un dosar în care a fost acuzat de conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice. Curtea de Apel Craiova a dispus ca inculpatul să achite o amendă penală de 5.400 de lei și, în plus, i-a interzis să conducă autovehicule timp de doi ani.

Distrugerea

Potrivit Codului Penal, distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparținând altuia se pedepsește cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau cu amendă. Dacă distrugerea unui bun este săvârşită prin incendiere sau explozie, pedeapsa este cuprinsă între doi și șapte ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS