16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCasa Moangă, clădire de birouri

Casa Moangă, clădire de birouri

Casa Moangă-Frumuşanu, construită după 1771 de boierul gorjean Moangă, unul dintre apropiaţii lui Tudor Vladimirescu, va devenit clădire de birouri. Autorităţile locale nici măcar nu au încercat să discute cu proprietarul clădirii, cu toate că există intenţia de a amenaja la Târgu Jiu un muzeu dedicat Domnului Tudor, eroul Revoluţiei de la 1821. Tudor Vladimirescu nu are un muzeu care să îi fie dedicat, iar la Târgu Jiu se vehiculează de mai mulţi ani ideea construirii unui edificiu care să pună în valoare figura istorică a lui Tudor Vladimirescu. De municipiul Târgu Jiu se leagă începuturile Revoluţiei de la 1821, iar aici Domnul Tudor a organizat plecarea către Bucureşti. Chiar în Casa Moangă au avut loc câteva întâlniri între Tudor Vladimirescu şi mai mulţi boieri din zonă. Clădirea, naţionalizată în trecut, a fost scoasă la vânzare în anul 2011 de către familia Frumuşanu, moştenitoarea boierului Moangă.

A funcţionat ca bibliotecă

În imobil a funcţionat mulţi ani Biblioteca pentru copii şi tineret. După ce le-a fost retrocedată, familia Frumuşanu a încercat să închirieze casa, însă fără succes. Aceasta este deteriorată din cauza vechimii şi nimeni nu a dorit să închirieze o ruină. În 2011 un om de afaceri orginar din Gorj a cumpărat imobilul şi terenul din zonă. Aici a început construcţia a două blocuri de locuinţe, deja finalizate. În prezent, constructorii se ocupă de reabilitarea Casei Moangă, după un proiect al arhitectului Iulian Cămui, din Târgu Jiu. Finalizarea restaurării va avea loc în 2022, iar în imobil vor funcţiona birouri şi nu un muzeu.

Este monument istoric, situat semicentral

Casa Moangă-Frumuşanu este monument istoric şi se află pe strada Siret, peste drum de Parcul „Tudor Vladimirescu“. În parcul respectiv există şi cunoscuta statuie a Domnului Tudor, care are un leu la picioare. Potrivit istoricilor gorjeni, Vasile Moangă s-a născut în 1753, la Brădiceni-Peștișani, şi avea proprietăţi însemnate. La un moment dat, s-a mutat la Târgu Jiu, unde a construit casa respectivă. Vasile Moangă a fost un apropiat al lui Tudor Vladimirescu şi a deţinut funcţia de ispravnic. Se spune că i-ar fi salvat viaţa Domnului Tudor, găzduindu-l în clădirea respectivă. „La 21 ianuarie 1821, Tudor Vladimirescu a venit de la București la Târgu Jiu cu o ceată de arnăuți și a poposit lângă casele lui Vasile Moangă, pe locul unde astăzi este statuia lui Vladimirescu. Vreo 20 de panduri au mers la Conacul clucerului Dinicu Oteteleșeanu, unul dintre cei doi ispravnici ai județului Gorj. (…) La sosirea lui Tudor Vladimirescu în Târgu Jiu, Vasile Moangă nu era acasă, dar a fost așteptat până ce a sosit. Tudor Vladimirescu i-a destăinuit într-o taină de-o noapte, retrași în cameră, planul lui, rugându-l să îl însoțească la Tismana. Vasile Moangă i-a răspuns că nu poate pleca. (…) Moangă l-a avertizat pe Tudor că fapta lui este cutezătoare și că nu va putea scăpa cu viață din această răscoală. (…) La casa lui Vasile Moangă din Târgu Jiu, după plecarea lui Tudor Vladimirescu s-au adunat boierii din oraș, dar n-au putut afla nimic de la Moangă despre planurile pandurului“, menţionează Alexandru Doru Şerban, în volumul „Personalități care au fost în Gorj“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS