11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCine va păzi stadionul din Craiova până în 2020?

Cine va păzi stadionul din Craiova până în 2020?

Contractul de pază a stadionului de 55 de milioane de euro din Craiova expiră în această lună, iar primăria a demarat licitația pentru atribuirea unui nou contract, de data asta un acord-cadru pe o perioadă de 24 de luni. Autoritățile au ales tot o procedură simplificată și tot un termen relativ scurt de primire a ofertelor, ca și la precedenta licitație, câștigată, pe 31 ianuarie 2018, de firma doljeană Protect NPG Paza SRL, contract valabil pentru 76 de zile.

De paza stadionului „Ion Oblemenco“ din Craiova se ocupă acum firma Protect NPG Paza SRL. Contractul expiră însă pe 17 aprilie. (Foto: Lucian Anghel)

Primăria Craiova a demarat, săptămâna trecută, o nouă licitație pentru paza stadionului „Ion Oblemenco“, având în vedere că actualul contract, deținut de firma doljeană Protect NPG Paza SRL, expiră în această lună. După ce autoritățile locale s-au trezit, la începutul anului, că arena de 55 de milioane de euro inaugurată pe 10 noiembrie 2017 are nevoie de pază, s-a organizat rapid o licitație, prin procedură simplificată. Contractul urma să fie atribuit la acea dată pentru o perioadă de 76 de zile, timp în care municipalitatea trebuia să pregătească o altă licitație pentru pază, dar de data asta un acord-cadru pe doi ani. Graba de atunci a primăriei (anunțul de participare a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice pe 18 ianuarie, iar termenul de depunere a ofertelor a fost până pe 23 ianuarie) a făcut ca la licitație să se prezinte o singură firmă, Protect NPG Paza SRL, care a și obținut contractul. Prețul oferit de aceasta a fost mai mic cu 28.000 de lei decât valoarea estimată de primărie: 127.798,56 lei (plus TVA) – estimarea, 99.563,04 lei (fără TVA) valoarea cu care s-a adjudecat contractul. Anunțul oficial de atribuire s-a semnat pe 31 ianuarie, însă la acea dată agenții de la Protect NPG Paza SRL se aflau deja la cele patru posturi de pază create în jurul stadionului.
Cum cele 76 de zile se apropie de sfârșit (dacă am socoti de la data atribuirii ar însemna că angajamentul expiră pe 17 aprilie), primăria a lansat, cum era și normal, o nouă licitație. Numai că și de data aceasta termenul de primire a ofertelor e destul de scurt. Anunțul a fost făcut pe 4 aprilie, iar ultima zi de depunere a ofertelor este 13 aprilie, ora 10.00, o oră mai târziu urmând ca acestea să fie deschise, în sala de ședințe a primăriei. Valoarea maximă estimată a acordului-cadru este de 1.390.089,60 (fără TVA), iar beneficiarul anunță că în 2018 și în 2019 vor exista câte două contracte subsecvente, iar în 2020 doar unul. Firma care va veni cu prețul cel mai scăzut va obține paza stadionului. Va fi suficient timp pentru a se primi mai multe oferte, ținând cont și de zilele libere de Paște? Sau primăria se va trezi tot cu un singur ofertant? Asta rămâne de văzut.

Cerințele din caietul de sarcini sunt cam aceleași

Nu se știe de ce a lansat primăria această nouă licitație tot pe ultima sută de metri, având în vedere că știa din luna ianuarie când va expira contractul de pază. Poate că a fost mai mult de lucru la noul caiet de sarcini. Numai că cerințele din acesta sunt, în mare, aceleași cu cele din vechiul caiet de sarcini. Diferă, așa cum era firesc, perioada contractului și numărul de ore care trebuie efectuate de fiecare agent. În rest, aceleași obligații stabilite de beneficiar la începutul anului: serviciile de pază cu post fix, cele de patrulă și cele de intervenție rapidă să fie asigurate în regim de permanență, 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână; serviciile de pază și intervenție rapidă trebuie să asigure paza obiectivelor împotriva furturilor, a distrugerii bunurilor, a incendiilor, precum și a altor acțiuni producătoare de pagube materiale, dar și paza proprietății împotriva accesului neautorizat sau a ocupării abuzive; timpul de intervenție rapidă trebuie să fie de maximum zece minute ziua și maximum șapte minute noaptea.
Firma de pază trebuie, astfel, să aibă posibilitatea comunicării operative telefonice, astfel încât, în caz de necesitate, agenții de pază să poată solicita sprijinul echipelor de intervenție rapidă (personal specializat și mijloace de transport), în obligațiile ei mai intrând și verificarea permanentă a stării de funcționare a mijloacelor de alarmare și semnalizare. Paza non-stop a stadionului din Craiova se realizează cu 18 agenți: 16 pentru pază (câte patru pe tură, timp de șase ore) și doi pentru monitorizare. Plata contractului este făcută cu bani din bugetul local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS