22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalZeci de biserici au fost amendate de ISU Olt

Zeci de biserici au fost amendate de ISU Olt

ISU Olt desfășoară în această săptămână, cu sprijinul serviciilor voluntare de urgență din localitățile oltene, un control în bisericile și mânăstirile din județ, pentru a se verifica în ce măsură se respectă normele de securitate la incendiu. Conform datelor ISU Olt, ultimul control tematic de acest gen a arătat că una din trei biserici controlate are probleme în privința respectării normelor legale.
Astfel, din cele 159 de biserici controlate, 46 au fost și amendate de pompierii ISU, constatându-se, cel mai frecvent, că ușile de evacuare nu sunt poziționate corect (astfel încât să se deschidă în afară), că stingătoarele nu au fost verificate conform termenelor legale, că instalațiile paratrăsnet sunt, de asemenea neverificate etc.
Pompierii au și câteva recomandări de făcut preoților parohi în special, în acest sens fiind trimisă o adresă către Episcopia Slatinei și Romanaților ca informația să fie diseminată la întâlnirile cu preoții din județ. Astfel, li se recomandă preoților să stabilească reguli clare după care se va face evacuarea în caz de incendiu, să păstreze liberă calea de acces, să amplaseze suporturile pentru lumânări în afara bisericii, să limiteze accesul credincioşilor în lăcaşurile de cult până la capacitatea normată, să îndepărteze covoarele nefixate pe pardoseală şi să menţină uşile de pe căile de acces şi evacuare în poziţie deschisă pe timpul slujbelor religioase. În plus, le recomandă acestora să organizeze, de preferinţă, manifestările cu public numeros în exterior. Va trebui să se știe clar și cum se face alertarea în caz de incendiu, care sunt sursele de apă, cum se intervine etc.
„În perioada Sărbătorilor Pascale, peste 100 de pompieri, cu aproximativ 50 de mijloace specifice gestionării situațiilor de urgență, se vor afla zilnic la datorie pentru ca această perioadă să nu fie umbrită de evenimente negative. În cazul producerii unor situații de urgență, numărul salvatorilor poate fi suplimentat cu personal din turele libere“, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, sublocotenent Alin Băsășteanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS