10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe extind parcurile industriale ale Craiovei

Se extind parcurile industriale ale Craiovei

High-Tech Industry Park, al doilea parc industrial al Craiovei, se extinde cu 13.632 mp,
teren care va fi primit de la Consiliul Județean Dolj

Parcul Industrial Craiova și High-Tech Industry Park vor primi noi suprafețe de teren, care vor fi folosite pentru atragerea de investitori, în cazul primului, și pentru construirea unui centru de afaceri, în cazul celui de-al doilea.

Cele două parcuri industriale ale Craiovei își vor mări suprafața, după ce societățile care le administrează, deținute de Consiliul Județean (CJ) Dolj, au solicitat instituției noi suprafețe de teren. Parcul Industrial Craiova, înființat în 2004, este acum ocupat în totalitate, însă societatea susține că are în continuare cereri de la companii din țară și străinătate pentru primirea de terenuri cu utilități unde să demareze o afacere greenfield (de la zero). Terenul care s-ar preta pentru extinderea Parcului Industrial 1 a fost identificat deja, el urmând să fie trecut, prin hotărâre de guvern, din domeniul public al statului în domeniul public al județului Dolj. Este vorba de o suprafață de 199.994 de metri pătrați, aflată chiar în vecinătatea Parcului Industrial Craiova (în zona de nord), pe teritoriul administrativ al localității Ghercești, dar în proprietatea statului (terenul este în administrarea Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Șimnic).
„Necesitatea extinderii Parcului Industrial Craiova rezidă în avantajele și facilitățile oferite de titlul de parc industrial, în nevoia satisfacerii cererilor unor investitori străini și români care doresc să realizeze aici capacități de producție“, se explică în raportul atașat hotărârii consiliului județean privind trecerea terenului mai sus menționat în domeniul public al Doljului. Tot aici se mai menționează și rezultatele obținute până acum de Parcul Industrial 1 al Craiovei, și anume ocuparea integrală a terenului actual de către 40 de companii care au generat crearea a 1.618 locuri de muncă și au investit, în total, 155.834.674 de lei, în perioada 2004-2017.

Minimum zece companii atrase, obiectivul High-Tech Park

Nici celălalt parc industrial al Craiovei, High-Tech Industry Park, înființat în 2014 în ideea continuării atragerii de investitori în această zonă, nu s-a lăsat mai prejos. Cu toate că aici nu s-au realizat prea multe în acești primi ani de la înființare (toate utilitățile vor fi introduse în acest an, când se va lucra și la partea de drumuri de acces, iar societățile care au ales High-Tech Park doar și-au stabilit terenul unde vor demara construcțiile), societatea a solicitat CJ Dolj, printr-o adresă datată 22 martie 2018, darea în administrare a unui teren intravilan în suprafață de 13.632 mp, aflat în domeniul public al județului.
Terenul este situat pe Calea București, la numărul 325 A, în vecinătatea High-Tech Park (Calea București, nr. 325 C), și ar veni în completarea celor 24 de hectare deținute în prezent de acest al doilea parc industrial al Craiovei. SC High-Tech Industry Park SA motivează solicitarea de extindere tot prin nevoia de a satisface cererile primite de la investitori, dar la capitolul reușite se laudă cu rezultatele preconizate în viitor: ocuparea terenurilor de către un număr de minimum zece companii, generarea a cel puțin 800 de locuri de muncă în perioada 2018-2021 și o valoare totală a investițiilor atrase de 61.560.000 de lei, în următorii trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS