14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFocar de rujeolă în Slatina

Focar de rujeolă în Slatina

Zece pacienți bolnavi de rujeolă erau, ieri dimineață, 26 martie 2018, internați în Spitalul Județean de Urgență Slatina, după ce în oraș este în evoluție, într-o comunitate de romi, un focar, iar cazuri izolate se înregistrează și în alte localități ale județului. În Secția de Boli Infecțioase au ajuns și copii care s-au îmbolnăvit de rujeolă în spital.
Contacții de spital s-au îmbolnăvit după ce au ajuns, fie la Internări, pentru consult, fie la Pediatrie, pentru a fi consultați și tratați, în același mediu cu pacienți deja bolnavi de rujeolă, aflați în faza dinaintea erupției.
„Avem cazuri nou-venite, avem 16 cazuri de pe weekend până acum în Secția de Boli Infecțioase. Zece sunt pacienți cu rujeolă, şase cu alte afecțiuni contagioase. Unii sunt și sub vârsta de vaccinare, asta e cea mai mare problemă, că nevaccinații stau pe lângă cei care nu pot fi vaccinați și ajungem la situația asta, că de aici pleacă toată problema cu vaccinul,  e vorba în primul rând de a nu-i afecta pe alții, nu de a nu face boala. Sunt din tot județul, nu sunt doar din Slatina. Sunt cazuri care au venit în contact inclusiv în spital, la Pediatrie, inclusiv la Internări, erau copii internați cu anumite viroze și au luat contact la Pediatrie cu copii care erau înainte de faza erupției, pentru că așa se manifestă. Din păcate, asta e cea mai mare problemă, este contagioasă și înainte să apară erupția, când mimează o viroză pur și simplu – ochii injectați, strănut, aceasta este simptomatologia de debut, după care apare exantemul specific și atunci discuția se pune pentru izolare“, a declarat directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Slatina,  medicul Cătălin Pătru.
De la începutul anului și până săptămâna trecută, epidemiologii DSP Olt aveau în evidențe 31 de cazuri de rujeolă confirmate cu laboratorul la nivelul întregului județ. În Slatina s-a instituit un focar, fiind confirmate 15 cazuri (opt cu laboratorul, șapte pe criterii clinice), pacienți neimunizați, deși se aflau pe lista medicilor de familie, fie pentru că sunt sub vârsta de vaccinare (sub 9-12 luni, când se administrează prima doză), fie au fost omiși, fie s-au înregistrat întârzieri (au fost bolnavi etc.). Alte cazuri au apărut și în alte localități ale județului. De la declanșarea epidemiei, în toamna anului 2016, în Olt s-au adunat 202 cazuri, iar numărul este în creștere. Nu s-au înregistrat decese.
Cea mai mare problemă a neadministrării vaccinului, spune medicul Cătălin Pătru, este  faptul că pacienți aflați sub vârstă, care vin în contact cu cei care au făcut boala, nu au, practic, nicio apărare.
„Toate cazurile necesită spitalizare, din mai multe motive – sunt copii mici, unii sub 6 luni, și nu poți să-i trimiți acasă, mai ales când familia nu are posibilitatea să-i acorde îngrijirea de care are nevoie, discutăm de un climat, de tratament făcut la timp, de hidratare, ceea ce nu te poți baza întotdeauna că se întâmplă acasă. (…) Teoretic, până la șase luni ar trebui să fie protejați de anticorpii de la mamă, dar în condițiile în care nici mama nu a fost imunizată, nu are ce protecție să le ofere, și așa fac și copiii, la noi asta s-a-ntâmplat. De-asta apar și la vârstele mici. La un sugar, o deshidratare poate totdeauna să evolueze, dacă nu e corectată la timp… Nu sunt cazuri de externat, trebuie monitorizate până starea lor permite externarea“, a explicat dr. Pătru.
Cât despre cazurile de rujeolă tratate la acest moment în secția Boli infecțioase a SJU Slatina, din cei zece pacienţi, doi sunt copii până în 12 luni, iar opt sunt preșcolari, toți nevaccinați. În acest an au mai fost tratați în spitalul din Slatina, de rujeolă, pe lângă pacienți din Slatina, și pacienți din Redea, Spineni, Șerbănești, Ghimpețeni, Rusănești, Potcoava etc., în total 27 de persoane.
Directorul medical al SJU, medicul Cătălin Pătru, a precizat că ar fi de preferat ca părinții să se adreseze, în cazul patologiilor respiratorii, mai întâi medicului de familie, care poate face o anchetă epidemiologică preliminară și poate institui, dacă stadiul bolii o permite, un tratament acasă, evitându-se astfel contactul cu alți pacienți din spital.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS