14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLansări de carte la Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman“

Lansări de carte la Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman“

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“ din Craiova va găzdui sâmbătă, 24 martie, lansarea celor mai recente volume apărute sub egida Editurii „Scrisul Românesc“. Este vorba de „Marin Sorescu în postume“, volum semnat de Ada Stuparu, „Amprente și voci“, al cărei autor este Florea Firan, și „Destin insolit de artist genial“, semnată de Emanuel D. Florescu. Toate aceste volume fac parte din ultimele noutăți editoriale apărute la „Scrisul Românesc“, alături de „Eminescu în reflexii critice“, carte semnată de Constantin Cubleşan, „Duminică în Est“, al cărei autor este Alexandru Cazacu, și „Poezii“, de Augustin Jianu. Acestea din urmă au fost lansate sâmbătă, 17 martie, tot la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“ din Craiova. „Am avut în vedere ca noutăţile editoriale apărute la «Scrisul Românesc» să cuprindă poezie, critică și istorie literară, eseistică, interpretări diverse privind scriitorii români clasici, pentru că este vorba de Eminescu sau de Marin Sorescu și de mai tineri scriitori, pe care noi îi debutăm și îi promovăm. În ceea ce privește evenimentul din 24 martie, vor fi lansate trei cărți foarte importante. Una dintre ele este «Marin Sorescu în postume», de Ada Stuparu, profesor, critic și istoric literar, care are merite deosebite în realizarea acestei cărți, în sensul că a strâns între două coperte studii exegetice despre opera postumă a lui Marin Sorescu: poezie, critică literară, corespondenţă şi memorialistică, chiar şi creaţia plastică.
O a doua carte se numește «Amprente și voci», un volum la care eu lucrez de foarte mulți ani și care reunește 41 de exegeze privind o serie întreagă de scriitori foarte importanți, de la marii creatori clasici, până la mai tineri, dar foarte valoroși, în plan național și universal. Această carte cuprinde, mai mult de jumătate, scriitori români din diaspora, foarte importanți în planul culturii naționale și universale. Și amintesc pe Ana Brâncoveanu de Noailles, Paul Celan, Andrei Codrescu, B. Fundoianu, Cătălin Dorian Florescu, Vintilă Horia, Dora d’Istria. Am avut în vedere și unele aspecte ale unor mari scriitori despre care s-a vorbit foarte puțin. Toată lumea știe că I.L. Caragiale este marele dramaturg și marele prozator, dar mai puțin se vorbește de poetul Caragiale. Apoi, am venit aici cu o serie întreagă de scriitori despre care nu s-a scris foarte mult. E vorba de Zoe Dumitrescu Bușulenga, Ovidiu Papadima, pe care eu i-am avut profesori la doctorat și cărora am încercat să le aduc un omagiu.
A treia carte pe care o vom lansa se numește «Destin insolit de artist genial». Cartea este foarte interesantă pentru că autorul folosește o metodă mai puțin întâlnită. Când se referă la autorii pe care îi prezintă – Eminescu, Moliere, Byron, Dostoievski sau pictorul celebru Toulouse Lautrec – îi prezintă la persoana întâi“, a spus prof. univ. dr. Florea Firan, directorul Editurii „Scrisul Românesc“.
Evenimentul va reuni invitați de elită – George Sorescu, Gabriel Coşoveanu, Ioan Lascu, Mihai Ene, Oana Băluică – şi se va încheia cu un moment susținut de elevii Liceului de Arte „Marin Sorescu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS