Avocat condamnat pentru evaziune fiscală

Vasile Anghel și fostul primar din Daneți au fost arestați preventiv în iulie 2014, iar în aprilie 2017 au fost condamnați de Judecătoria Craiova
Autori


Un avocat din cadrul Baroului Olt a fost condamnat definitiv, printr-o hotărâre a Curții Supreme, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participaţie la fals intelectual și evaziune fiscală în formă continuată. Avocatul a fost acuzat de procurorii craioveni că a încercat să obțină onorarii „umflate“ cu ocazia executării Primăriei Șimnicu de Sus de către o firmă deținută de Vasile Anghel, fratele lui Bercea Mondial, dar și că a „uitat“ să-și declare veniturile timp de aproape zece ani.

Pentru a înțelege cum a ajuns un avocat să fie condamnat pentru evaziune fiscală, trebuie să ne întoarcem în noiembrie 2012, când polițiștii din cadrul IPJ Dolj i-au ridicat din Drăgănești-Olt și adus la audieri pe Vasile Anghel, fratele lui Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondial, Mihai Goman şi Viorica Mihai.

După încheierea cercetărilor, în februarie 2013, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată pentru înșelăciune, fals și uz de fals a inculpaților Vasile Anghel, Ionuţ Anghel, fiul lui Amar, Eugenia Stoican, concubina acestuia din urmă, dar și Mihai Goman și Viorica Mihai. Cei cinci au fost acuzaţi că, în perioada 2008-2012, au falsificat mai multe documente (facturi, procese-verbale de recepţie, contracte etc.) în numele a două societăţi comerciale cu sediul în Drăgăneşti – Moţ Turta SRL şi Malex Metal SRL – documentele atestând, în mod nereal, furnizarea de produse sau prestarea unor servicii în beneficiul unor primării din judeţul Dolj. Ulterior, înscrisurile falsificate au fost folosite la Judecătoriile Craiova, Caracal şi Segarcea, unde inculpaţii au obţinut zeci de hotărâri judecătoreşti învestite cu formulă executorie, iar în cadrul procedurii de executare silită au fost puse popriri pe conturile primăriilor respective. Printre primăriile care au căzut victime se numără cele din comunele Daneţi, Lipovu, Şimnicu de Sus, Valea Stanciului, Dobroteşti sau Drănic. În iulie 2014, cei cinci inculpați au fost condamnați definitiv în acest dosar. Vasile Anghel a primit cinci ani de închisoare, iar fiul său cinci ani și zece luni. Concubina lui Ionuț Anghel s-a ales cu o pedeapsă de patru ani și șapte luni de pușcărie, iar Goman și Viorica Mihai au fost condamnați la câte doi ani și patru luni de închisoare pentru că și-au recunoscut implicarea în infracțiunile comise.

Cercetările au dus la avocatul Dumitrașcu

Tot în februarie 2013, prin rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor cinci inculpați din Drăgănești-Olt, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au sesizat colegii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova în legătură cu săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată de către avocații Ecaterina Măceșanu și Mihai Dumitrașcu din cadrul Baroului Olt.

Pentru punerea în executare silită a hotărârilor judecătoreşti amintite, Vasile Anghel, fie personal, fie prin intermediul fiului său, Ionuț Anghel, şi al concubinei acestuia, Eugenia Stoican, a apelat Ia serviciile avocaţilor Ecaterina Măceșanu și Mihai Dumitrașcu. Aceștia din urmă „au întocmit, în numele SC Moț Turta SRL, cererile prin care au solicitat executarea silită a unora dintre hotărârile judecătoreşti sus-menţionate, cereri pe care le-au depus la BEJ (…) şi la care au anexat chitanţe în cuprinsul cărora au atestat, în mod necorespunzător adevărului, faptul că au primit de la SC Moț Turta SRL, cu titlu de onorariu pentru asistenţa juridică acordată acesteia în faza de executare, sume de bani ce reprezentau procente semnificative din debitele ce ar fi trebuit recuperate“. Cercetările făcute în continuare de procurorii craioveni au arătat că cei doi avocați au solicitat celor două primării, prin executorul judecătoresc, achitarea unor onorarii „umflate“.


În octombrie 2016, avocatul Dumitrașcu a fost condamnat definitiv la un an și opt luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru participaţie improprie la infracţiunile de fals intelectual. În schimb, avocata Măceșanu a primit un avertisment.

Evaziune fiscală în al doilea dosar

Potrivit anchetatorilor, în cursul anchetei, avocatul Mihai Dumitrașcu nu a depus la dosarul de urmărire penală contractele de asistență juridică în baza cărora a eliberat chitanțele și nici jurnalele de plăți și încasări, motiv pentru care procurorii au solicitat Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Olt efectuarea unor verificări. Avocatul a motivat în fața finanțiștilor că documentele și ștampila i-au fost furate în urmă cu trei ani, așa că Fiscul i-a pus în vedere ca, în termen de 30 de zile, să reconstituie documentele. Inculpatul nu a făcut acest lucru, iar printr-o notă explicativă, dată pe 27 februarie 2014, a declarat că a lăsat documentele cerute de Fisc într-o locuință pe care a vândut-o, iar noul proprietar le-a aruncat. Așa s-a ajuns la un nou dosar penal, în care același avocat Mihai Dumitrașcu a fost acuzat de evaziune fiscală și participaţie improprie la infracţiunile de fals intelectual. Acest dosar a fost înregistrat tot pe rolul Curții de Apel Craiova, instanță care l-a condamnat pe inculpat, în septembrie 2017, la trei ani de închisoare cu suspendare. A urmat apelul, iar pe 15 martie, Curtea Supremă a menținut sentința dată de judecătorii craioveni. Hotărârea Curții Supreme este definitivă.

În acest dosar, procurorii au reținut că avocatul Dumitrașcu a procedat ca în primul dosar cu ocazia executării silite a Primăriei Șimnicu de Sus de către SC Malex Metal SRL. De asemenea, anchetatorii au reținut că inculpatul „nu a declarat la organele fiscale veniturile realizate din practicarea profesiei de avocat, în perioada ianuarie 2005 – iunie 2015, în sumă brută de 162.473 lei și sumă netă de 143.063 lei, și nu a înregistrat aceste venituri în registrul jurnal de încasări și plăți, registru pe care nu l-a întocmit“. Prejudiciul adus bugetului de stat a fost calculat la suma totală de 31.032 de lei.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 23 martie 2018

Actualitate

» Ziua Poliţiei Române, marcată la IPJ Dolj
» Meteorologii estimează, pentru următoarele 2 luni, temperaturi mai coborâte decât în mod obişnuit
» Localităţile din România pot accesa fonduri europene pentru dezvoltarea reţelelor de acces la internet Wi-Fi
» Iohannis, despre aderarea la Euro: Dacă toate aceste comiţii şi comitete se adună într-un forum serios, cu măsuri concrete, se poate viza 2024
» Autovehiculele electrice pot fi mai ieftine decât cele pe combustibili petrolieri până în 2025
» Trenurile circulă în condiții de iarnă
» UPDATE – Luare de ostatici într-un supermarket din Franţa. Cel puţin doi oameni au fost ucişi (VIDEO)
» Ford România prezintă în premieră pentru România cinci noi modele
» Prognoza meteo pe următoarele trei luni
» 23 martie, ziua mondială a meteorologiei
» Vietnam. Cel puțin 13 morți și 28 de răniți, într-un incendiu produs într-un bloc cu 20 de etaje
» Coduri de vreme rea până deseară la ora 20.00
» 41 de trenuri au fost anulate din cauza viscolului

Dolj

» A început Olimpiada Națională de Limba Germană la Craiova
» Alte 150 de băncuțe pentru „odihna și recreerea“ craiovenilor
» Craiova: Teatrul Colibri, din nou alături de Campania Națională „Artiștii pentru artiști“, lansată de UNITER
» Craiova: Reţinut pentru furt din locuinţă
» Craiova: Autor al unei infracţiuni de înşelăciune, reţinut
» Albanez, depistat cu şedere ilegală în judeţul Dolj
» Craiova: Beatrice Comănescu, invitată la Întâlnirile SpectActor de la Teatrul Naţional
» Craiova: Un stâlp de electricitate a căzut lângă Parcul Tineretului (VIDEO)
» Craiova: Triplă lansare de carte la Aman
» Restricţii de circulaţie în Craiova în ziua meciului România – Suedia
» Olimpiada Națională de Limba Germană Modernă se va desfăşura la Craiova

Gorj

» Gorj: Focar de râie la Centrul de recuperare neuropsihiatrică Bâlteni
» În câteva şcoli din Gorj nu s-au făcut ore
» Gorj: Un poliţist a ajutat o bătrână blocată de zăpezi să iasă din curtea casei
» UPDATE – Gorj: Elevii de la Şcoala din Bumbeşti-Piţic nu fac ore

Olt

» Legumicultori rămași fără solarii în urma viscolului
» Pompieri olteni acţionează pentru salvarea unui copil de un an
» (VIDEO) Jandarmeria Olt stinge lumina de „Ora Pământului”

Mehedinţi

» Locuri de muncă vacante în judeţul Mehedinţi
» Restricţii de circulaţie în Craiova în ziua meciului România – Suedia
» Locuri de muncă vacante în judeţul Mehedinţi
» (VIDEO) Mehedinţi: DJ 606A, închis temporar din cauza viscolului
» Mehedinţi: Şase persoane înzăpezite, salvate de pompieri

Vâlcea

» Vâlcea: Manifestări educative şi cultural – sportive, cu ocazia Zilei Poliţiei Române
» (VIDEO) Vâlcea: DN 7 este blocat pe un sens de circulaţie
» Un brad a blocat traficul în Băile Olăneşti
» Vâlcea: Evenimente dedicate aniversării a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România
» (VIDEO) Vâlcea: Situaţia drumurilor în judeţ

Sport

» Tenis / Begu și Halep au făcut încă un pas înainte
» Fotbal / Exclusiv: Șoavă nu mai este antrenor la Centrul de Copii și Juniori al „U“ Craiova
» Tenis / Tecău și Rojer, în turul doi de dublu la Miami
» Târgu Jiu: Au sosit primele delegaţii de sporitivi participanţi la Campionatul European de Box Under 22
» Tenis / Monica Niculescu, în turul trei la Miami
» Tenis / Simona Halep va fi amendată cu 2500 de dolari!
» Tenis / Copil, în turul doi la Miami

Sanatate

» Planta sacră ce învinge durerea

Educatie

» Cursurile s-au suspendat în alte 38 de unități de învățământ.

Top