12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondamnat cu executare pentru uciderea unui tânăr de 18 ani

Condamnat cu executare pentru uciderea unui tânăr de 18 ani

Un băiat de 18 ani, pasager în mașina condusă de Rotaru, și-a pierdut viața
în urma accidentului de circulație

Magistrații de la Judecătoria Craiova au hotărât, vineri, să condamne la trei ani şi opt luni de închisoare un tânăr de 20 de ani, din localitatea Tâmburești, acuzat de comiterea a nu mai puțin de patru infracțiuni prevăzute de Codul Rutier. Pe scurt, tânărul a fost acuzat că s-a urcat la volan deși era băut și avea permisul suspendat, și a provocat un accident în urma căruia un băiat de 18 ani a murit, după care a fugit de la locul faptei. Accidentul s-a produs în dimineața zilei de 5 iunie 2017, la intrare în satul Tâmbureşti, comuna Rojiște. La acea vreme, șoferul era cercetat într-un alt dosar de conducere sub influența băuturilor alcoolice.
Polițiștii care au ajuns la fața locului au stabilit că șoferul unui autoturism Opel, pe fondul vitezei excesive, a pierdut controlul direcției de mers, a ieșit de pe șosea, a lovit un gard din beton, după care s-a răsturnat. Un băiat de 18 ani, din Tâmburești, pasager în autoturism, a murit pe loc în urma accidentului, iar alt pasager, un tânăr de 19 ani, a fost rănit ușor. Șoferul mașinii nu a fost găsit la locul accidentului, așa că polițiștii de la Rutieră au început cercetările pentru identificarea acestuia. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj au precizat că, în cursul zilei de 6 iunie, Ovidiu Cristian Rotaru, de 19 ani, din Tâmburești, s-a prezentat la sediul postului de poliție din comună și a mărturisit că el a condus Opelul ce s-a răsturnat pe DN 55. Ulterior, tânărul a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o alcoolemie de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat. Pe numele șoferului de 19 ani a fost întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă, conducere cu permisul suspendat, conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice și părăsirea locului accidentului. Pe 6 iunie 2017, tânărul de 19 ani a fost arestat preventiv printr-o hotărâre a Judecătoriei Craiova și a stat după gratii până pe 7 septembrie, când a fost plasat în arest la domiciliu.

Judecata și pedeapsa

Inculpatul a fost trimis în judecată în iulie, anul trecut, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova, instanță care s-a pronunțat vineri, pe 16 martie.
Rotaru a fost condamnat la un an de închisoare pentru conducere cu permisul suspendat, la un an pentru conducere sub influența alcoolului, la doi ani pentru ucidere din culpă și la încă doi ani pentru părăsirea locului accidentului.
După contopirea celor patru pedepse cu una mai veche, de un an cu suspendare, primită într-un alt dosar penal, în care a fost judecat pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, inculpatul a fost condamnat la pedeapsa finală de trei ani şi opt luni de închisoare cu executare. Instanța a mai hotărât ca inculpatul să rămână în continuare în arest la domiciliu.
În ceea ce privește pretențiile civile formulate de rudele băiatului decedat, judecătorii craioveni au hotărât ca acestea să primească daune morale de la societatea de asigurări în valoare totală de 311.000 de lei, la care se adaugă penalități de 0,2% pe fiecare zi de întârziere. Hotărârea Judecătoriei Craiova nu este definitivă și poate fi atacată cu apel de părțile din dosar la Curtea de Apel Craiova.

Prima condamnare, cu suspendare

În ianuarie, anul acesta, același Ovidiu Cristian Rotaru a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare într-un dosar în care a fost acuzat de conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice. În plus, instanța a dispus ca inculpatul să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Rojiște, dar și să frecventeze un program de reintegrare socială.
Hotărârea instanței a rămas definitivă pe data de 5 februarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS