27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA vrut să intre la pușcărie în locul fratelui său

A vrut să intre la pușcărie în locul fratelui său

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, miercuri, să condamne la 16 ani de închisoare un craiovean, de 37 de ani, acuzat că a intrat în curtea unui bărbat și l-a ucis. În același dosar, fratele inculpatului, care a încercat să ia fapta asupra sa, a fost achitat pentru favorizarea infractorului.

Cercetările în acest dosar de omor au fost începute de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj în ianuarie 2015, după decesul craioveanului Petrică Durac, de 42 de ani.
Anchetatorii au stabilit că, pe 27 decembrie 2014, „pe fondul unor discuţii determinate de faptul că inculpatul Curte Valter îi bănuia pe copii victimei că i-ar fi sustras diverse bunuri din locuinţa sa cât timp acesta fusese plecat în Italia, mai mulţi membri ai familiei victimei au pătruns fără drept în locuinţa inculpatului Curte Valter l-au lovit pe acesta şi i-au distrus diverse bunuri“.
Valter Curte a hotărât să se răzbune, iar după o săptămână, în seara zilei de 4 ianuarie 2015, însoțit de mai multe persoane, s-a dus peste familia Durac. „Inculpatul Curte Valter s-a înarmat cu o ţeavă metalică, iar celelalte persoane s-au înarmat cu diverse obiecte contondente pe care le-au găsit în curtea acestuia şi împreună s-au deplasat spre domiciliul victimei. O parte din persoanele care veniseră cu inculpatul am rămas de pază, iar ceilalți, printre care se afla și inculpatul Curte Valter, au pătruns fără drept în curtea locuinţei victimei Durac Petrică prin forţarea porţilor de acces. În timp ce victima şi familia acesteia se baricadau în casă, cei care pătrunseseră fără drept în curtea acesteia au spart cu diverse obiecte toate geamurile de la casa victimei Durac Petrică“ au mai reținut anchetatorii. În timpul scandalului, Valter Curte l-a lovit în cap cu țeava metalică pe Petrică Durac, care a decedat o zi mai târziu la Spitalul de Urgență Craiova. Cercetările au fost preluate de procurorii doljeni, care, inițial, nu au reușit să stabilească ce s-a întâmplat.

A recunoscut crima comisă de fratele său

La început, în fața anchetatorilor, membrii familiei Durac au explicat că, de fapt, crima a fost comisă de un anume Felix Neguț. Probele strânse de procurori i-au contrazis însă, mai ales că Neguț a fost într-un bar monitorizat la ora comiterii infracțiunii de omor.
Pe data de 5 ianuarie 2015, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj s-a prezentat Bogdan Curte, fratele lui Valter Curte, care a recunoscut omorul în prezența avocatului care îl însoțea. Procurorul de caz nu a fost prea convis de acest lucru, așa că a solicitat interceptarea convorbirilor telefonice ale suspecților, printre care și cele ale lui Valter Curte. „Urmare a acestor interceptări s-a stabilit că inculpatul Curte Valter se sustrage de la urmărirea penală şi că inculpatul Curte Bogdan nu a săvârşit fapta de omor. Totodată, localizările efectuate au condus la prinderea inculpatului Curte Valter, care se ascundea la o pensiune situată la ieşirea din municipiul Craiova“, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii doljeni.
Luat la întrebari de anchetatori, Bogdan Curte a recunoscut că nu el este autorul omorului, dar și că, „din discuţiile pe care le-a avut cu fratele său, inculpatul Curte Bogdan, acesta l-a încurajat să recunoască fapta, întrucât era lipsit de orice fel de posibilităţi materiale. În cazul în care Curte Valter ar fi scăpat de arestul preventiv ar fi putut să-l ajute pe el şi familia acestuia, întrucât urma să primească suma de 600.000 de euro din Italia, urmare a faptului că fratele său, Curte Petrică, decedase într-un accident de circulaţie“, au mai precizat procurorii doljeni. Fiind audiat din nou, Valter Curte nu a mai susținut că fratele său a comis omorul, ci un verișor al său.

Condamnat la 16 ani de pușcărie pentru omor

Frații Valter și Bogdan Curte au fost trimiși în judecată în aprilie 2015, fiind acuzați de omor și violare de domiciliu, respectiv favorizarea infractorului. Pe 17 noiembrie 2011, Tribunalul Dolj a hotărât să-l achite pe Bugdan Curte pentru favorizarea infractorului, iar pe Valter Curte pentru omor. Instanța a reținut că procurorii nu au strâns suficiente probe pentru a demonstra că inculpații au săvârșit infracțiunile. În schimb, Valter Curte a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru violare de domiciliu. În aceeași ședință de judecată, instanța a dispus eliberarea din arest a lui Valter Curte.
A urmat apelul, iar miercuri, pe 14 martie, Curtea de Apel Craiova a dat o sentință definitivă în acest dosar. De data acesta, Valter Curte a fost condamnat la 15 ani pentru omor, urmând ca după contopirea cu pedeapsa pentru violare de domiciliu să facă 16 ani de pușcărie. Ca și la Tribunalul Dolj, Bogdan Curte a fost achitat pentru comiterea infracțiunii de favorizarea infractorului.
În plus, instanța a dispus ca familia victimei să primească de la Valter Curte suma de 200.000 de lei drept daune morale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS