15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGenoiu, supărat pe proiectantul spitalului regional

Genoiu, supărat pe proiectantul spitalului regional

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a afirmat joi, într-o conferință de presă, că problemele cu care se confruntă în prezent proiectul privind construirea pe terenul de 27 de hectare de pe Centura de Nord a spitalului regional sunt create de proiectant. Fără să știe și cine este acesta, el fiind desemnat de Banca Europeană de Investiţii, edilul a menționat că nu este normal ca un proiectant să nu se deplaseze la fața locului și să ceară detalii de la furnizorii de utilități într-o videoconferință, deși avusese, anterior, mai multe runde de întâlniri cu aceștia.

Proiectul privind construirea Spitalului Regional Craiova bate pasul pe loc din cauza proiectantului. Cel puțin aceasta este părerea primarului Mihail Genoiu, după videoconferința care a avut loc miercuri după-amiază, la Consiliul Județean Dolj, unde autoritățile locale și județene și furnizorii de utilități au intrat în contact cu omologii de la Iași și Cluj (orașele unde sunt prevăzute spitale regionale) și cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății. Joi, în conferința de presă, edilul Craiovei a pus tunurile pe proiectant, deși nu știe cine este acesta, el fiind desemnat de Banca Europeană de Investiţii. „Din punctul meu de vedere, cel care are o problemă în prezent cu privire la spitalul regional este proiectantul. Şi o spun cu fermitate. Nu ştiu cine este proiectantul din partea Ministerului Sănătăţii, dar el cerea în videoconferinţă lămuriri pentru care orice proiectant se deplasează la faţa locului, la administraţie, solicită toate informaţiile şi după aceea prezintă un plan de situaţie. Deci, acolo e o problemă. Consider că proiectantul se poate debarasa de autorităţi în momentul în care lucrează efectiv la fluxul interior al spitalului, la ceea ce înseamnă tehnologii, dar atâta timp cât discutăm de amplasament, de utilităţi… Nu e posibil să ceri într-o videoconferinţă informaţii de la furnizorii de utilităţi, atâta timp cât noi am asigurat câteva runde de întâlniri între proiectant şi aceștia“, a afirmat Mihail Genoiu.
Primarul Craiovei a mai menționat că extinderea utilităţilor până la suprafaţa de teren de 27 de hectare de pe Centura de Nord, unde s-a stabilit amplasamentul spitalului regional, ar cădea, potrivit legii, în seama furnizorilor. „Avem în România o lege care stipulează obligativitatea furnizorilor de energie electrică şi de gaze de a extinde reţelele de distribuţie atunci când din studiul de oportunitate rezultă eficienţa acestor extinderi. Deci, dacă se va pune problema cine asigură extinderea utilităţilor până la terenul unde se va construi spitalul eu spun că distribuitorul. Nu cred că un spital regional cu o capacitate de o mie de paturi nu poate fi un consumator interesant pentru orice furnizor de utilităţi, fie că este vorba de gaze sau de energie electrică“, a spus Genoiu.
Edilul a ținut să precizeze și că primăria nu a pierdut timpul în acest proiect, eliberând deja un certificat de urbanism pentru amplasamentul spitalului regional. „Voi solicita și Ministerului Sănătăţii să recupereze acel timp care s-a pierdut cu terenul (s-a extins de două ori suprafața inițială – n.r.), nu din cauza noastră, pentru că noi la ora aceasta avem eliberat certificatul de urbanism pentru PUZ-ul cel nou, pentru suprafaţa de 18 hectare, dar am luat deja măsură că ea urmează să fie mărită cu încă nouă hectare. Deci, tot ce ţine de noi este rezolvat“, a declarat Mihail Genoiu. Acesta a încheiat tot cu un reproș la adresa proiectanților spitalului. „Nu ştiu cine sunt şi de unde sunt aceşti proiectanţi, dar ei trebuie să se adapteze la legislaţia românească şi să ştie cum stau lucrurile. Sperăm să se mişte mai repede și să înţeleagă că şi noi ştim pe ce lume suntem şi ştim clar că vrem acest spital regional“, a atacat primarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS