27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Șmecheriile“ imobiliare l-au băgat la închisoare

„Șmecheriile“ imobiliare l-au băgat la închisoare

Liviu Victor Safta a fost dus la Penitenciarul Craiova pe 26 aprilie 2017, după ce a fost
condamnat definitiv în al doilea dosar de înșelăciune (Foto: arhiva GdS)

Magistrații de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, luni, să condamne definitiv un bărbat acuzat că a înșelat mai multe persoane, cărora le-a vândut case pe care le înstrăinase deja cu ceva timp înainte. Este vorba de craioveanul Liviu Victor Safta, care este la a treia condamnare definitivă pentru înșelăciune, acesta urmând să execute pedeapsa totală de doi ani și zece luni de închisoare.

Craioveanul Liviu Victor Safta a fost acuzat de mai multe persoane că, în calitatea sa de angajat ca agent imobiliar la SC Safta Invest SRL, le-a înșelat cu ocazia vânzării unor imobile, prejudiciul fiind cuprins între 10.000 și 43.000 de euro. În urma plângerilor formulate de păgubiți, în cursul anului 2016, Safta a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova în trei dosare penale de înșelăciune.
În primul dosar, anchetatorii au reținut că, „la data de 14.08.2014, inculpatul Safta Victor Liviu le-a indus în eroare pe persoanele vătămate (Elena și Marius Iulică Toma – n.r.), spunându-le că imobilul pe care urma să-l înstrăineze nu este vândut altor persoane și nu este grevat de sarcini, determinându-le, astfel, să încheie un antecontract de vânzare-cumpărare având ca obiect un imobil situat în municipiul Craiova“. Și asta în condițiile în care același imobil fusese vândut altei persoane pe 24 februarie 2014. În noiembrie 2016, inculpatul a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru înșelăciune. În plus, instanța l-a obligat pe inculpat să le returneze păgubiților suma de 10.000 de euro.
Între timp, în iulie 2016, același Liviu Victor Safta a fost trimis în judecată în alt dosar de înșelăciune, unul în care anchetatorii au reținut că, pe 6 august 2014, Safta a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru un imobil din comuna Pielești, care fusese însă vândut altor persoane încă din mai 2014. În acest caz, păgubitul a achitat suma de 26.500 de euro pe un imobil vândut a doua oară. În acest al doilea dosar, în aprilie, anul acesta, inculpatul a fost condamnat definitiv la un an și zece luni de închisoare cu executare. Pe 26 aprilie, Safta a fost ridicat de polițiști și dus la Penitenciarul Craiova.

Al treilea dosar, ultima condamnare definitivă

În septembrie 2016, Liviu Victor Safta era trimis în al treilea dosar de înșelăciune, de data aceasta fiind acuzat că a vândut de două ori un imobil, partea vătămată din dosar fiind păgubită cu suma de 43.000 de euro. În același dosar a fost acuzată de înșelăciune și Cristina Safta. Anchetatorii au reținut că „inculpații Safta Liviu Victor și Safta Cristina Floriana, la data de 16.05.2014, au indus în eroare o persoană vătămată, spunându-i că imobilul pe care urma să-l înstrăineze nu este vândut altor persoane și nu este grevat de sarcini, determinând-o să încheie un antecontract de vânzare-cumpărare, având ca obiect imobilul menționat, deși acesta fusese înstrăinat încă din 7.01.2014“.
Dosarul a ajuns tot pe rolul Judecătoriei Craiova, instanță care s-a pronunțat pe 10 octombrie 2017. Liviu Victor Safta a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru înșelăciune, iar după ce pedeapsa i-a fost contopită cu primele două, inculpatul urmează să execute doi ani și zece luni de închisoare. În schimb, Cristina Safta a primit o pedeapsă de șase luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de doi ani.
De asemenea, instanța a admis acțiunea părții civile și i-a obligat pe inculpați să-i achite suma de 43.000 de euro. A urmat apelul, iar luni, pe 12 martie, Curtea de Apel Craiova a dat o sentință în acest dosar. Instanța a respins acțiunea formulată de Liviu Victor Safta, așa că acesta trebuie să execute cei aproape trei ani de închisoare. Judecătorii de la Curtea de Apel au admis apelul formulat de procurori și au hotărât să o condamne pe Cristina Safta la nouă luni de închisoare cu suspendare pentru înşelăciune.
Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS