6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTemperaturi arctice şi zăpezi de un metru

Temperaturi arctice şi zăpezi de un metru

În câteva localităţi ale judeţului Gorj au fost înregistrate joi dimineaţă temperaturi foarte scăzute. Gerul extrem a afectat în special zona de sud a judeţului, însă nici localităţile din zona submontană nu au avut parte de temperaturi mai bune. Astfel, la Logreşti a fost cel mai frig, respectiv minus 24 de grade Celsius. La Tismana au fost înregistrate minus 22 de grade Celsius, iar la Târgu Jiu minus 18 grade Celsius. Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, a precizat că temperaturile sunt mai scăzute decât cele medii normale. Acesta a fost motivul pentru care a fost prelungită avertizarea de cod portocaliu de ger.

Grijă sporită pentru bolnavi

Prefectul de Gorj a menţionat că a convocat din nou Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a analiza situaţia şi a stabili măsurile care trebuie luate pentru ca nimeni să nu aibă de suferit. De asemenea, trebuie avuţi în vedere în special bolnavii, gravidele, copiii, dar şi salariaţii care îşi desfăşoară activitatea în spaţii deschise. Ciprian Florescu a anunţat însă că de vineri temperaturile vor începe să crească uşor, iar creşterea va continua şi în zilele următoare, astfel încât situaţia se va îmbunătăţi în mod semnificativ în ceea ce priveşte starea vremii.

Mai multă căldură în saloanele Spitalului Judeţean

Autorităţile anunţă că pe toate drumurile judeţene se circulă în condiţii de iarnă. Carosabilul este acoperit cu zăpadă tocată, rămasă în urma intervenţiei utilajelor de deszăpezire. Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a declarat că s-a acţionat cu material antiderapant pe pante, în curbe, în zona podurilor şi a podeţelor. Nu au fost înregistrate evenimente deosebite în trafic şi nu este niciun drum blocat. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a precizat că a dispus ca la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu să fie luate măsurile necesare pentru a asigura o temperatură optimă în saloane, astfel încât pacienţii şi personalul medical să nu resimtă temperaturile scăzute de afară.

Recomandări contra îngheţului, de la Aparegio

De asemenea, societatea APAREGIO Gorj SA adresează tuturor abonaţilor săi câteva recomandări privind protejarea contoarelor şi branşamentelor de alimentare cu apă împotriva îngheţului, amintind că utilizatorul are obligaţia de „a asigura integritatea sistemelor de măsurare“. Fie că sunt montate în căminele unde sunt făcute branșamentele, fie în subsolurile blocurilor, apometrele trebuie izolate termic. În caz contrar pot fi distruse când apa va îngheța pe conducte din cauza gerului. „Acolo unde în trecut au mai fost probleme de îngheț vă rugăm să izolați instalațiile (dacă nu există la dispoziție materiale specifice, se pot folosi orice materiale textile care protejează de frig instalațiile). Pentru a dezgheța un apometru sau o țeavă, încercați să aduceți o sursă de căldură în zona respectivă, cum ar fi un uscător sau o lampă de încălzire. Nu utilizaţi flacără deschisă pentru dezgheţarea aparatului! Dacă, în ciuda măsurilor luate, sau în lipsa acestora, vor apărea situații de îngheț a conductelor trebuie să știți următoarele: nu forțați apometrele montate la limita de proprietate. În cazul în care sunt probleme la apometre, nu încercați să le dezghețați singuri ci anunțați APAREGIO Gorj SA; dacă problema a apărut la conductele proprii (rețeaua interioară), rugați vecinii să vă dea un vas cu apă caldă pe care o turnați încet peste conductă în zona înghețată; nu folosiți focul deschis pentru dezghețarea conductelor; în cazul în care coborâți în căminele de apometru, nu călcați instalațiile, respectiv robineții și conductele, iar la ieșire repuneți capacele la locul lor. În cazul în care se constată că aparatul de măsură trebuie înlocuit ca urmare a deteriorării provocate de îngheţ, utilizatorul va suporta costul întregii operaţiuni de schimbare, precum şi al contorului. Dacă aceste recomandări tehnice au fost ignorate, iar contorul îngheață și se defectează, societatea APAREGIO Gorj SA va repara sau înlocui contorul, facturând acest serviciu. Orice reparații și orice înlocuire de contor/aparat de măsură al cărui sigiliu a fost rupt și care a fost deschis sau demontat ori a cărei deteriorare se datorează unei cauze străine sau unei funcționări anormale în condiții de îngheț, incendiu, șocuri exterioare, furt etc., sunt efectuate de operatorul serviciului, pe cheltuiala exclusivă a utilizatorului dacă se constată vina acestuia, odată cu aplicarea sancțiunilor (amenzilor) prevăzute în legislația specifică. Eventualele probleme legate de funcţionarea contoarelor sau a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare pot fi semnalate Dispeceratului APAREGIO Gorj SA – tel. 0253.217.653/0253.920“, a declarat Traian Pătrăşcoiu, directorul Aparegio Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS