5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPovestea funcționarului plătit de primărie de două ori

Povestea funcționarului plătit de primărie de două ori

Încă o situație inedită la Primăria Argetoaia, Dolj. Un consilier din cadrul primăriei a obținut în instanță drepturile salariale pe perioada cât a fost suspendat din funcție și judecat alături de fostul primar într-un dosar de abuz în serviciu. După câteva luni de la trimiterea în judecată, același funcționar a fost angajat la Primăria Argetoaia ca… administrator public, așa că a ajuns ca timp de doi ani să fie plătit de două ori de primărie. Inedit a fost și cazul fostului primar al comunei, Mircea Beznă. Acesta din urmă a fost numit consilier personal al actualului edil după ce și-a pierdut funcția, fiind găsit de ANI în conflict de interese.

Fostul primar al comunei Argetoaia, Mircea Beznă, dar și alți doi funcționari din cadrul Primăriei Argetoaia și administratorul unei societăți comerciale, au fost trimiși în judecată de procurorii din Filiași în februarie 2014, printre capetele de acuzare numărându-se delapidarea, instigarea la delapidare şi abuzul în serviciu.
Procurorii din Filiași au susținut că primarul Beznă și Ștefan Epure, administratorul SC Mobiletech Obeidat Construcţii SRL au bătut palma pentru ca firma să primească o parte din banii pentru pietruirea drumului Bâlta-Argetoaia în avans, deși acest lucru nu era tocmai legal. „Din cauza situaţiei financiare precare în care se afla executantul lucrării prin angajarea celor două credite menţionate, inculpaţii Beznă Mircea şi Epure Ştefan alcătuiesc un plan ingenios prin care, sub forma ilegală a acordării de către ordonatorul de credite de plăţi în avans de 30%, societatea administrată de inculpatul Epure Ştefan şi executantă a lucrării la obiectivul menţionat să fie creditată în mod ilegal“, au reținut anchetatorii. De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că, printr-o anexă, s-a prevăzut o clauză contrară acordului-cadru, potrivit căreia se putea acorda un avans din valoarea contractului la cererea antreprenorului. În final, Primăria Argetoaia a achitat SC Mobiletech sumele de 330.000 şi 90.000 de lei, deşi firma nici măcar nu anexase scrisori de garanţie bancară, potrivit legii.
În septembrie 2016, magistrații de la Curtea de Apel Craiova au hotărât să-l condamne definitiv la doi ani de închisoare cu amânarea executării pedepsei pe Mircea Beznă. Administratorul firmei care a executat lucrarea a primit aceeași pedeapsă. În schimb, Daniel Drulă și Melania Piculeasa, angajaţi ai Primăriei Argetoaia, desemnaţi cu atribuirea vizei de control financiar preventiv, au fost achitați.

Îl dai afară pe ușă, intră pe geam

Să vedem ce s-a întâmplat între timp cu Daniel Drulă, care a fost suspendat din funcția de consilier superior în martie 2014, după ce a fost trimis în judecată. În septembrie 2014, Primăria Argetoaia, condusă la acea vreme de Mircea Beznă, a organizat un concurs pentru ocuparea postului de administrator public, iar concursul a fost câștigat de același Drulă cu nota 9,93. Potrivit legii, numirea și eliberarea din funcție a administratorului public se face de către primar, „pe baza unor criterii, proceduri și atribuții specifice, aprobate de consiliul local“.
În septembrie 2016, după ce a fost achitat de instanță, Drulă a solicitat reîncadrarea pe postul de consilier, lucru care s-a întâmplat pe 10 octombrie, același an. De asemenea, Daniel Drulă a cerut plata salariilor din perioada 4 martie 2014 – 10 octombrie 2016.
Inițial, Lucian Vînătoru, actualul primar din Argetoaia, a fost de acord cu plata salariilor, însă după aceea a hotărât ca Drulă să primească banii numai pentru perioada în care a stat acasă (martie-septembrie 2014).
Mai departe, Daniel Drulă, care a avut legea de partea lui, a dat Primăria Argetoaia în judecată și a avut câștig de cauză la Tribunalul Dolj. „Obligă pârâții (Primăria Argetoaia – n.r.) la plata către reclamant a sumei de 49.522 de lei net, reprezentând drepturi salariale aferente perioadei de suspendare din funcție, sumă actualizată cu indicele de inflație, de la data exigibilităţii sumei şi până la data plăţii efective“, se arată în hotărârea instanței.
Potrivit Legii privind Statutul funcționarilor publici, odată cu trimiterea în judecată, funcționarul public este suspendat din funcția deținută. În cazul în care s-a dispus achitarea, funcționarul își reia activitatea în funcția deținută anterior și îi vor fi achitate drepturile salariale aferente perioadei de suspendare. Așa se face că, practic, în perioada septembrie 2014 – octombrie 2016, Daniel Drulă a fost plătit de două ori de Primăria Argetoaia.

Ce spune primarul Vînătoru

Întrebat despre această situație, edilul Lucian Vînătoru a explicat pentru GdS că, într-adevăr, a refuzat să-l plătească pe Drulă de două ori, însă instanța nu a fost de acord. „Nu am fost de acord să plătim acești bani și i-am plătit salariile numai pe lunile în care nu a lucrat. Am motivat în instanță că funcționarul a fost angajat la primărie în această perioadă, însă am pierdut. Nu pot contesta o sentință judecătorească, așa că trebuie să îi dăm banii, cel mai probabil eșalonat“, a precizat Vînătoru. Acesta a mai susținut că situația financiară a primăriei este destul de dificilă și că nu sunt bani pentru plata salariilor angajaților pe tot anul 2018.
După cum spuneam, într-o situație asemănătoare a fost și Mircea Beznă, care și-a pierdut funcția în ianuarie 2015, prin ordin de prefect.
Prefectul a avut motiv temeinic să-l lase pe fostul primar fără scaunul de edil-șef. Mircea Beznă fusese declarat irevocabil în conflict de interese pentru că în 2006 și-a angajat soția în primărie, lucru interzis de lege. Ulterior, în primăvara anului 2015, viceprimarul Lucian Vânătoru, care a preluat atunci atribuțiile de primar, l-a „recuperat“ pe Beznă și l-a angajat consilier personal. Lucian Vînătoru a explicat la acea vreme pentru ce are nevoie de cunoștințele fostului primar, care „știa multe, știa despre contracte“.
Tot atunci, reprezentanții Prefecturii Dolj au precizat pentru GdS că Direcția de Verificare a Legalității Actelor din cadrul instituției a dat aviz de nelegalitate dispoziției emise de viceprimarul Vânătoru prin care îl angaja pe Beznă. Ulterior, Prefectura a mers în instanță, iar în ianuarie 2016 a obținut anularea dispoziției cu pricina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS