11.6 C
Craiova
duminică, 15 decembrie, 2019
Acasă Local Dolj Două miliarde de lei pentru Programul „Prima Casă“

Două miliarde de lei pentru Programul „Prima Casă“

-

Ministerul Finanţelor a alocat un plafon total al garanțiilor care pot fi emise în anul 2018 în valoare de 2 miliarde de lei. Plafoanele anuale ale garanțiilor care pot fi emise în cadrul programului se alocă la solicitarea finanțatorilor participanți de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), cu acordul Ministerului Finanțelor Publice, în funcție de ponderea garanțiilor acordate în favoarea fiecărui finanțator în totalul garanțiilor acordate în cadrul programului în anul precedent.
În plus față de anul precedent, începând cu acest an alocarea plafonului total între finanțatorii participanți în programul „Prima Casă“ se realizează și prin aplicarea criteriilor și procedurii de evaluare a activității desfășurate de finanțatori în anul 2017.
Astfel, cele trei criterii de evaluare care au stat la baza împărțirii plafonului sunt:
– raportul dintre volumul finanțărilor garantate acordate în cadrul programului și volumul creditelor pentru locuințe acordate de finanțatori persoanelor fizice, negarantate de către stat;
– raportul dintre numărul total al garanțiilor plătite finanțatorilor de la începutul programului și până la data de 31 decembrie a anului precedent raportării și numărul total al garanțiilor acordate de la începutul programului și până la data de 31 decembrie 2017;
– raportul dintre numărul garanțiilor/promisiunilor de garantare acordate de FNGCIMM după ce solicitările de acordare au fost invalidate cel puțin o dată, înregistrate de un finanțator participant în program în anul precedent raportării și numărul total al solicitărilor de garantare aprobate de FNGCIMM.
Plafonul în sumă de 1.923.858.817 de lei a fost repartizat următorilor finanțatori participanți în program: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit, Bancpost, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole și Leumi Bank.
În urma repartizării sumei totale de 1.923.858.817 de lei din plafonul total alocat pentru anul 2018 în favoarea celor 15 finanțatori menționați mai sus, va rămâne o rezervă nealocată în sumă totală de 76.141.183 de lei, care va fi repartizată ulterior, în funcție de necesitățile de garantare justificate de către finanțatori.

ȘTIRI VIDEO GdS

Premierul Abe a inaugurat Stadionul Naţional 2020

Premierul japonez Shinzo Abe a salutat duminică finalizarea Stadionului Național construit pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Recepţia vine la trei...