6.7 C
Craiova
sâmbătă, 14 decembrie, 2019
Acasă Local Dolj Fostul primar din Daneți, judecat la Curtea de Apel

Fostul primar din Daneți, judecat la Curtea de Apel

-

Edilul Constantin Spiridon a fost arestat preventiv pe 9 iulie 2014 și a stat după gratii până pe 26 decembrie, același an

Curtea de Apel Craiova a fixat primul termen de judecată al apelului formulat de fostul primar al comunei doljene Daneți, condamnat în aprilie, anul trecut, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Fostul edil este acuzat că a făcut o serie de achiziții la prețuri supraevaluate de la firmele controlate de Vasile Anghel, fratele lui Bercea Mondial.

Constantin Spiridon, primar al comunei doljene Daneți până în iunie 2016, a fost deferit justiției în august 2014, într-un dosar în care a fost acuzat că a păgubit bugetul comunei printr-o serie de achiziții la prețuri supraevaluate. În același dosar au fost trimiși în judecată Elena Bițu, contabila Primăriei Daneți, Vasile Anghel, fratele lui Bercea Mondial, dar și Vasile Marius Savu, administratorul unei societăți comerciale.
Oamenii legii au stabilit că, în perioada aprilie 2007 – septembrie 2011, primarul comunei Daneți, printr-o serie de achiziții directe de bunuri și servicii, a acceptat la plată facturi pentru produse și servicii care nu au fost recepționate în totalitate și a căror valoare a fost supraevaluată, prețurile acestora depășindu-le cu mult pe cele existente pe piață la momentul efectuării achizițiilor. Este vorba de indicatoare, leagăne, stații de autobuz și alte bunuri care ar fi fost achiziționate de Primăria Daneți la prețuri mult „umflate“ de la firmele controlate de Vasile Anghel. Prejudiciul adus bugetului comunei a fost calculat la suma de peste 360.000 de lei.
Cei patru inculpați au fost judecați de magistrații Judecătoriei Craiova, care s-au pronunțat pe 12 aprilie 2017. Spiridon și Elena Bițu au fost condamnați la câte doi ani de închisoare cu suspendare, iar Savu a primit o pedeapsă de un an de închisoare, tot cu suspendare. În schimb, Vasile Anghel a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare, pedeapsă care a fost contopită cu două mai vechi, în final acesta fiind condamnat la șase ani și o lună de pușcărie. Instanța a admis în parte acțiunea Primăriei Daneți și a obligat inculpații să achite părții civile suma de 143.491 de lei. Hotărârea Judecătoriei Craiova nu era definitivă și putea fi atacată cu apel.
Sentința a fost atacată cu apel, însă dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova abia pe 6 februarie. Primul termen de judecată a fost fixat pentru data de 8 martie, la aproape un an de când au fost condamnați cei patru inculpați.

Probleme cu banii și la Școala de Arte și Meserii Daneți

Același Constantin Spiridon, dar și Ionel Goagă, fostul director al Școlii de Arte și Meserii Daneți, Gheorghe Tănăsescu, contabil la aceeaşi unitate şcolară, și Vasile Marius Savu, au fost trimiși în judecată într-un alt dosar, în mai 2015. Anchetatorii au stabilit că, în perioada decembrie 2009 – aprilie 2011, Goagă și Tănăsescu, cu ajutorul edilului Spiridon, „prin procedura de achiziţie directă de bunuri şi servicii, au achiziţionat pentru unitatea de învăţământ de la o societate comercială din Craiova bunuri la preţuri supraevaluate, care nu au fost recepţionate în totalitate“. În plus, cei doi inculpați au acceptat la plată facturi emise fictiv pentru lucrări de reparaţii sau amenajări interioare care nu s-au efectuat niciodată la școala din comuna doljeană Daneți. Este vorba de SC Sabalux Mob SRL Craiova, reprezentată de Vasile Savu, care a emis către Școala de Arte și Meserii Daneți facturi în valoare totală de 173.399 de lei, din care școala a achitat suma de 153.849 de lei. Expertiza contabilă dispusă în acest caz a arătat că prejudiciul adus unităţii de învăţământ este în valoare de 120.637 de lei. Acest dosar se află încă pe rolul Judecătoriei Craiova, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 30 martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

Aco Todorov, antrenor și selecționer

Antrenorul echipei masculine de baschet SCM „U” Craiova, Aleksandar Todorov, este noul selecționer al Macedoniei de Nord. Contractul...