17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLocalnicii din Brezniţa Ocol duc lipsă de locuri de muncă

Localnicii din Brezniţa Ocol duc lipsă de locuri de muncă

Apicultura și creșterea animalelor sunt principalele îndeletniciri ale localnicilor din comuna mehedințeană Brezniţa Ocol. Deși se află la doar patru kilometri de municipiul Drobeta Turnu Severin, comuna se confruntă cu lipsa locurilor de muncă și a investitorilor, iar mulți dintre săteni aleg calea străinătății. Cei rămași luptă să răzbească și, în ciuda tuturor greutăților, vor să demonstreze că munca este secretul tuturor reușitelor.

Elena Filip are 62 de ani și de când se știe crește animale. Asta au făcut părinții ei și acelaşi drum l-a ales şi ea. Sunt 44 de ani de când și-a întemeiat propria familie, a devenit mamă și spune că și-a crescut cei patru copii muncind. „Am 44 de ani de căsnicie și tot atâția de când mă ocup cu creșterea animalelor. Am avut 100 de capete, la un moment dat, acum am mai rămas cu vreo 40. Am și vaci, și capre, și purcei. Am patru copii și așa i-am crescut. Am ținut o fată în facultate tot din creșterea animalelor, pe alta am ținut-o opt ani prin spitale, dar din păcate am pierdut-o“, spune cu durere în glas femeia. Nu a dus o viață ușoară, dar nu s-a dat niciodată bătută. S-a încăpățânat să răzbească și să meargă înainte. A părăsit locuința din inima comunei și s-a mutat pe coama unui deal pentru a-i fi mai ușor să își ducă animalele la păscut. Laptele îl valorifică pe piața din Drobeta Turnu Severin, iar animalele le vinde la prețuri de nimic, în lipsa unui abator în zonă. „Vacile le-am dat ieftine. Cu 700 de lei una. Și-au bătut joc de noi bișnițarii! Dacă ar fi un abator în zonă, ar ține toată lumea animale“, a spus femeia. În ciuda tuturor problemelor și obstacolelor, susţine că se poate trăi de pe urma creșterii animalelor, dar și-a dori un viitor mai bun pentru copiii săi. „Dacă muncești, ai. Pe mine și pe soțul meu ne ajută mult cei doi băieți ai noștri, dar mi-aș dori ca ei să nu rămână la coada vacii, să aibă un viitor mai bun“, a încheiat femeia.

Apropierea de Drobeta Turnu Severin, un avantaj și nu prea

Tot un viitor mai bun au căutat și alți tineri din Brezniţa Ocol atunci când au ales calea străinătății. Lipsa locurilor de muncă, dar și a perspectivei unor investiții consistente în zonă au fost motivele care i-au încurajat să plece. „În cele patru sate ale comunei – Brezniţa Ocol, Magheru, Jidoştiţa, Şuşiţa – avem 3.895 de locuitori, în scădere față de anii trecuți. Cei tineri au plecat la muncă în străinătate din cauza investițiilor puține din zona noastră. Din păcate, și în Drobeta Turnu Severin rata șomajului este mare, dar mai există investitori și majoritatea tinerilor din comuna noastră își desfășoară activitatea acolo. Ceilalți se ocupă cu apicultura, dar și cu creșterea animalelor, mai puțin cultivarea terenurilor pentru că ne aflăm într-o zonă de podiș. În ultimii doi ani a scăzut la jumătate numărul crescătorilor de animale, dar și al apicultorilor. Mulți au renunțat din cauza lipsei pieței de desfacere, dar și a condițiilor meteo nefavorabile“, a spus primarul Cătălin Drăghici.
Apropierea de Drobeta Turnu Severin constituie un avantaj din perspectiva faptului că oamenii își mai găsesc acolo de lucru, dar și un dezavantaj întrucât mulți dintre ei își duc copiii la școlile din oraș, iar cele din comună riscă să se închidă. „Avem 250 de copii în toate cele patru școli, dar unii preferă să meargă să studieze în Severin pentru că părinții lor lucrează acolo. În satul Magheru funcționează Școala cu clasele I-IV și o grădiniță. În Brezniţa Ocol există o grădiniță și o școală gimnazială, în timp ce în satul Jidoştiţa avem două școli, una primară și una gimnazială. Deși au fost diverse cereri să închidem o școală în Jidoştiţa, am făcut tot posibilul să o păstrăm. Sperăm ca părinții să nu își mai ducă la Severin copiii, pentru a evita pericolul să închidem școala“, a mai spus primarul Cătălin Drăghici.

„Cel mai important lucru ar fi să aducem investitori în comună“

Autoritățile spun că încearcă să stopeze plecarea copiilor prin investițiile pe care le fac în comună și care vizează în primul rând unitățile de învățământ. La Școala din Brezniţa Ocol a fost construit un teren sintetic și urmează să fie realizat un astfel de amplasament și în satul Jidoştiţa, în timp ce terenul din satul Magheru a fost reabilitat cu gazon natural. Pe lista de investiții a autorităților se află și infastructura. „În urmă cu doi ani am finalizat lucrările de aducțiune cu apă și canalizare pentru satele Magheru și Brezniţa Ocol, a fost o investiție de aproximativ 3,2 milioane de euro, fonduri europene. Lucrarea a fost finalizată și în prezent avem 970 de abonați. Totodată, am depus pe PNDL 2 un proiect de reabilitare și asfaltare a tuturor uliţelor pe care au fost introduse apa și canalizarea și am semnat contractul de finanțare. Tot pe PNDL 2 avem un proiect de construire a unui pod în Jidoştiţa și reabilitarea şcolii din satul Magheru. În 2017, pentru a reduce costurile din bugetul local, am reușit ca în satele Magheru și Brezniţa Ocol să introducem iluminatul pe led. Pe lângă finalizarea infrastructurii, cel mai important lucru ar fi să aducem investitori în comună, care să creeze locuri de muncă și implicit să dezvolte localitatea“, a încheiat Cătălin Drăghici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS