14.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBătrân omorât în Azilul de la Bâcleş

Bătrân omorât în Azilul de la Bâcleş

Căminul din Bâcleş

Un bătrân de 70 de ani, care se afla cazat în Centrul Rezidenţial de Îngrijire şi Asistenţă Medico-Socială pentru Persoanele Vârstnice cu Dizabilităţi Bâcleş, a fost ucis vineri, 16 februarie, de colegul său de cameră, Dumitru Paiu, de 67 de ani. Imediat după ce au descoperit ce se întâmplase, angajaţii căminului au încercat să şteargă urmele şi au dus cadavrul bătrânului la morgă, fără să anunţe poliţia. Victima era imobilizată la pat, iar presupusul criminal se afla în scaun cu rotile. Se pare că între cei doi a izbucnit o ceartă, iar potrivit procurorilor, Dumitru Paiu s-a urcat peste bătrânul de 70 de ani, l-a sufocat şi l-a lovit cu un corp dur. „Procurori ai Parchetului de pe Iângă Tribunalul Mehedinţi au dispus, pe 17 februarie 2018, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor. În cursul zilei de 19 februarie, inculpatul a fost prezentat cu propunere de arestare judecătorului de drepturi și libertăţi din cadrul Tribunalului Mehedinţi, care a admis cererea şi a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele inculpatului P.D. pentru o perioadă de 30 de zile. În fapt, s-a reţinut că în noaptea de 15 spre 16 februarie, P. I., internat în Centrul de Asistenţă Medico-Socială din comuna Bâcleş, judeţul Mehedinţi, fiind imobilizat la pat, a fost agresat de către colegul său de cameră internat, de asemenea, în centru, P. D., care i-a aplicat lovituri cu un corp dur, exercitând, totodată, asupra sa compresiuni în zona toracică, care i-au produs fracturi costale multiple, urmare a şocului traumatic, intervenind decesul. Cercetările continuă, urmând ca după terminarea urmăririi penale să se dispună o soluţie cauză“, au precizat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi.

Angajaţii nu au anunţat poliţia

Potrivit procurorilor, angajaţii centrului care se aflau la serviciu în noaptea respectivă nu au anunţat poliţia, ba chiar au încercat să muşamalizeze cele întâmplate. „Angajaţii au făcut o greşeală. În primul rând, nu au anunţat poliţia după ce a avut loc incidentul. Din câte am înţeles, poliţia a aflat de acest caz după ce au fost sesizaţi prin telefon de o persoană care s-a recomandat a fi din partea presei. De asemenea, angajaţii centrului au făcut curăţenie în camera respectivă, au schimbat lenjeria şi au şters urme de sânge. Au dus cadavrul la morgă şi au aşteptat ca medicul lor să se ocupe. Deocamdată nu s-a început urmărirea penală faţă de vreun angajat al centrului“, a declarat Fănică Cercel, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi. Reprezentanţii IPJ Mehedinţi au declarat pentru GdS că poliţia a fost anunţată despre incidentul din interiorul Centrului Rezidenţial de Îngrijire şi Asistenţă Medico-Socială pentru Persoanele Vârstnice cu Dizabilităţi Bâcleş vineri, 16 februarie. „Postul de Poliţie Bâcleş a fost sesizat cu privire la decesul unei persoane cazate în incinta căminului. Iniţial a fost făcută încadrarea la «ucidere din culpă», iar în urma cercetărilor pe care le-a făcut procurorul de caz, s-a făcut încadrarea la «omor»“, au precizat aceştia.

Bărbatul acuzat de omor are picioarele amputate

Centrul Rezidenţial de Îngrijire şi Asistenţă Medico-Socială pentru Persoanele Vârstnice cu Dizabilităţi Bâcleş se află în subordinea Consiliului Judeţean Mehedinţi, ai căror reprezentanţi fac verificări pentru a vedea dacă vreun angajat este vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat. „Consiliul Judeţean a format o comisie internă care face verificări. În prezent am cerut note explicative de la angajaţii căminului. Ieri (marţi – n.r.) am ridicat mai multe documente. Internările celor doi s-au făcut în mod legal. Din ce am înţeles, bătrânul care a murit era imobilizat la pat şi era în fază terminală. Deja fusese anunţată familia acestuia pentru a se pregăti de înmormântare. De asemenea, bărbatul acuzat are picioarele amputate şi are şi alte afecţiuni medicale. Organele judiciare fac cercetări şi vom afla despre ce a fost vorba acolo. De asemenea, când vom finaliza şi noi cercetările vom veni cu alte precizări“, a declarat Ştefan Ladislau Mednyanszky, secretarul Consiliului Judeţean Mehedinţi. Directorul Căminului din Bâcleş a declarat, pentru GdS, că este adevărat faptul că bătrânul a murit din cauză că a fost lovit de colegul de cameră, însă nu a mai făcut alte precizări.
Anca Dumitraşcu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS