Craiovenii stau trei – patru ore la coadă pentru plata impozitelor

Autori


Cetățenii care aleg să își plătească impozitele pe locuințe și pe mașini la ghișeele Direcției de Impozite și Taxe Craiova constată că în fiecare an este aceeași situație: aglomerație mare, ghișee puține deschise, scaune insuficiente pentru a aștepta cei bătrâni în condiții decente să le vină rândul să își achite impozitele sau amenzile. Oamenii se plângeau că de ani de zile persistă situația condițiilor inumane de la sediul din Piața Centrală al Direcției de Impozite și Taxe.

Ca în fiecare an, în februarie începe aglomerația la sediul din Piața Centrală al Direcției de Impozite și Taxe

O cititoare GdS ne-a sesizat la redacție că a stat ore în șir la coadă la ghișeele Direcției de Impozite și Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova, la sediul din Piața Centrală, femeia intenționând să își achite impozitul pe locuință pe anul 2018. „De ani de zile, situația este aceeași la Direcția de Impozite și Taxe. Nu se schimbă mai nimic. Trebuie să îți iei o zi liberă de la serviciu ca să rezolvi o problemă banală cum este aceasta a plății impozitului pe locuință și pe mașină“, a spus craioveanca respectivă.

În incinta DIT, aglomerația era destul de mare, ieri, în jurul orei 11.00. Sute de persoane se aflau în încăperea respectivă, pentru a-și plăti impozitele, amenzile sau pentru a ridica certificate fiscale. Unii dintre cetățeni erau așezați pe mese, din cauză că în încăpere erau doar câteva scaune. Față de anii anteriori, anul acesta sunt mai multe ghișee deschise pentru plata impozitelor și pentru eliberarea de certificate, însă existau și câteva ghișee închise, la care nu se afla niciun funcționar.

Multe persoane spuneau că stau deja de circa trei ore la rând și încă mai aveau 50-100 de persoane înaintea lor, conform bonurilor de ordine emise ieri.

Sutele de oameni care așteptau la rând stăteau fie în picioare, fie pe cele câteva scaune existente în încăpere, în timp ce unii mai în vârstă se urcaseră pe mese, invocând că mai rezistau să stea în picioare. „Stau de două ore și cred că mai stau încă două ore și ceva. Am bonul de ordine cu numărul 1.216 și abia a ajuns la 1.177. Ce să facem? Stăm că trebuie să ne plătim datoriile. Am luat pensiile și am venit să plătim. Eu în fiecare an până la sfârșitul lunii februarie îmi achit datoriile. Stau pe această masă, pentru că nu au scaune aici, iar eu nu pot să stau în picioare mult timp“, a spus Ion Oiță, de 83 de ani. „Stăm de aproape trei ore pentru o amendă. Și dacă nu o plătim astăzi, atunci o să o plătim mâine dublu. E lume multă și merge foarte greu la ghișeu. Mai stăm două ore aici. Mai avem înaintea noastră cel puțin 100 de persoane. De la an la an mergem din rău în mai rău. Situația este foarte proastă“, a spus Matei Ștefan, din Craiova.

Cozi imense, ghișee închise

În condițiile în care în incinta instituției era o aglomerație de nedescris, în partea din spate a încăperii ghișeele cu numerele 9 și 10 pentru persoane fizice și nr. 11 pentru persoane juridice erau nefuncționale.

„Eu stau de pe la ora 10.00 (o oră și jumătate – n.r.) și mai am 50 de persoane înaintea mea. Cred că mai am de stat. În fiecare an este la fel. De când plătim noi impozite nu se schimbă nimic. Ar fi bine dacă s-ar mai deschide câteva ghișee, dar uitați-vă că sunt două ghișee închise și nu știm din ce cauză, probabil din lipsă de personal. Ce se întâmplă de nu deschid celelalte ghișee? Nu există nici scaune și uite noi stăm pe mese că ne-au amorțit picioarele. Suntem bătrâni și bolnavi. Abia așteptăm să plătim și să plecăm acasă“, a spus Cornelia Târziu, pensionară.


„Poate că persoanele ar trebui să facă plățile mai mult on-line“

Și cetățenii care stăteau pentru certificate fiscale înaintau cu greu la ghișeele DIT. Unii propuneau ca singura posibilitate de a se reduce cozile de la ghișee ar fi ca o mare parte a craiovenilor să își achite impozitele prin intermediul internetului, dacă au acces la astfel de servicii și dacă au carduri. Majoritatea craiovenilor, însă, își achită impozitele direct la ghișee. „Stau de 45 de minute și, după cum înaintează lucrurile, cred că mai stau o oră. Nu mă așteptam să stau atât de mult. Am venit pentru obținerea unui certificat fiscal pentru radierea unei mașini. Sunt două ghișee, dar am văzut că la un cetățean au stat 30 de minute ca să-i rezolve problema. Nu știu care ar putea să fie soluția. Probabil că și persoanele ar trebui să își facă plățile mai mult on-line, deși cei mai mulți – în special persoanele în vârstă – nu sunt foarte bine puși la punct cu situația plăților on-line. Fie nu au carduri, fie nu se pricep“, a spus Monica Mișu.

Pentru a evita cozile de la ghișeele de la sediul DIT din Piața Centrală, craiovenii pot să își achite impozitele la alte ghișee ale instituției, deschise în cartiere, dacă au norocul ca acolo să fie mai liber sau pot să plătească de la distanță, prin internet, pe www.ghiseul.ro. Cei care aleg să plătească on-line și impozitul pe autovehicule trebuie să știe că tot trebuie să facă un drum până la primărie (la DIT) să își ridice vinieta de parcare, pentru că Primăria Craiova nu trimite vinieta prin poștă sau prin curier la domiciliul cetățenilor, în cazul în care aceștia achită la distanță impozitele aferente.

Bonificația de 10% din suma datorată se acordă celor care achită impozitele până pe 31 martie.

Cetățenii, sfidați de autorități?

GdS a solicitat un punct de vedere de la conducerea DIT Craiova legat de aglomerația de la ghișee, însă nici directoarea și nici directoarea adjunctă nu au dorit să comenteze situația, plimbându-ne de la un ghișeu la altul și la până la primărie. GdS a încercat să obțină un punct de vedere și de la viceprimarul Craiovei avizat, însă nici viceprimarul Craiovei, care are în subordine problemele legate de Direcția de Impozite și Taxe, Adrian Cosman, nu a putut fi contactat pentru a-și exprima un punct de vedere vizavi de condițiile vitrege oferite craiovenilor care merg să își achite impozitele locale.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 20 februarie 2018

Actualitate

» Patronii IMM anunță concedieri din cauza „revoluției fiscale“
» Premierul Viorica Dăncilă, întrevedere cu Donald Tusk
» Bacalaureatul continuă miercuri şi joi cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
» Protest spontan la Salina Slănic din Prahova: zeci de mineri refuză să iasă din subteran
» România a avut cele mai multe cazuri de rujeolă din Europa, în 2017 – Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii
» Fosta judecătoare Geanina Terceanu, condamnată definitiv la 7 ani de închisoare. Borcea a fost achitat
» Iohannis: Este un moment în care actul de justiţie este pus la îndoială public
» Doi români, arestaţi în Berlin, sub acuzaţia că au ucis şi transat o capră de Angora, într-o gradină zoologică
» Scandal în dosarul “Mineriada”. Un bărbat a leşinat
» Peste 7.000 de sancţiuni contravenţionale, aplicate în 24 de ore în toată ţara
» Deputaţii PSD-ALDE au votat împotriva audierii lui Liviu Dragnea în Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor cu privire la acuzaţiile aduse SPP

Publireportaj

» Zentiva N.V. inițiază oferta publică de cumpărare a acțiunilor  Zentiva S.A. (fosta Sicomed S.A. – Fabrica de Medicamente)
» Tratament de relaxare pentru trup și suflet, marca MALU WILZ

Local

» Dispoziţia nr. 1095 – Primarul Municipiului Craiova
» Peste 3.000 de fermieri, înscrişi în programul „Tomate“
» Aproape 7.000 de şomeri în Vâlcea
» Tată şi fiu, reţinuţi pentru uzurpare de calităţi oficiale, înşelăciune şi fals în declaraţii
» Programul Colours Cinema Craiova pentru perioada 23 februarie – 1 martie
» Infractori specializaţi în falsificarea de bani, prinşi după ce au acţionat inclusiv în Olt şi Vâlcea

Dolj

» Gazeta de Sud îşi răsplăteşte cititorii
» Gropi plombate cu asfalt aruncat direct în baltă
» Craiovenii, somați să strângă gunoiul aruncat în fața blocului
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Terenul se tot extinde! Spitalul Regional, misiune imposibilă?
» Zeci de copii din Craiova, premiaţi la un concurs de dans în Viena
» Bilete de tratament, pe repede înainte
» De ce apar accidentele de muncă mortale
» Craiova: Vernisaj „Dar, cu drag de Mărțișor“, în Galeriile „Cromatic“
» Craiova: Se întrerupe temporar furnizarea gazelor pe străzile Remus şi Ion Creangă în data de 21 februarie
» Craiova: Tânără lovită de o maşină pe trecerea de pietoni în apropiere de mall

Gorj

» Mii de viroze şi pneumonii în ultimele zile
» Sala Sporturilor din Târgu Jiu a fost recepţionată de CNI
» Cetăţenii îi cer locuinţe şi locuri de muncă primarului din Târgu Jiu
» CSM Târgu Jiu, înregistrat la Ministerul Tineretului şi Sportului
» Furt de curent în două cartiere din Târgu Jiu
» Gorj: Campanie de educaţie ecologică în rândul elevilor

Olt

» Prejudicii, abateri financiare și venituri suplimentare de peste 30 milioane lei în Olt, constatate de Curtea de Conturi la primării și Consiliul Județean
» Olt: Peste 3000 de fermieri înscrişi în programul “Tomate în spaţii protejate”

Vâlcea

» Vâlcea: Au condus fără permis şi au dat nas în nas cu poliţiştii

Sport

» Craiova și-a luat „turn de control“ și „închizător“
» CSO Filiași a anulat amicalul cu FCM Alexandria
» Andreea Pricopi: „Nu am mai avut parte de un public ca la Craiova“
» Fotbal / Liga Campionilor, optimi de finală – tur
» Fotbal / ASA Târgu Mureş a intrat în faliment şi s-a retras din Liga a II-a
» Handbal (f): S-au stabilit meciurile din sferturile de finală ale Cupei României
» Fotbal / Cooptarea lui Andre Santos, oficializată

Sanatate

» Clinica de Cardiologie, la un pas de deschidere

Educatie

» Învățământul profesional dual se extinde în Bănie

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top