14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul primar din Malu Mare rămâne sub control judiciar

Fostul primar din Malu Mare rămâne sub control judiciar

Alexandru Dicu, fostul primar din Malu Mare, este inculpat într-un dosar penal privind comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, înșelăciune și fals

Magistrații de la Tribunalul Dolj au hotărât, vineri, ca fostul primar din Malu Mare, judecat într-un dosar de abuz în serviciu, înșelăciune și fals, să rămână în continuare sub control judiciar.
Primar al comunei doljene Malu Mare în perioada 2004 – 2016, Alexandru Dicu a fost trimis în judecată în acest dosar în octombrie, anul trecut, alături de contabila Primăriei Malu Mare, de reprezentanții a patru societăți comerciale și de un diriginte de șantier.
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova susțin că Primăria Malu Mare a plătit aproape un milion de lei pe bunuri supraevaluate, dar și pe lucrări fictive ori executate numai parțial. „Inculpatul Dicu Alexandru, în calitate de primar al comunei Malu Mare, în perioada 2009-2012, fără a respecta procedura din domeniul achiziţiilor publice, a încheiat contracte de achiziţii directe de produse, servicii şi lucrări cu mai multe societăţi, printre care SC Gidazi Prod Com SRL, SC Silvia Metal SRL, SC Miflan SRL şi SC Mitdur Service SRL. A acceptat la plată facturi reprezentând achiziţii de bunuri şi materiale, lucrări de pietruire şi reabilitare drumuri, lucrări amenajare şi dotare părculeţ comunal, bunurile fiind achiziţionate la preţuri supraevaluate şi, de asemenea, lucrările au fost supraevaluate şi supradimensionate sau nu au fost executate în realitate“, au reținut procurorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpaților.
Cele mai multe nereguli, susțin procurorii craioveni, sunt legate de amenajarea unui părculeț în fața primăriei din comuna Malu Mare, pentru care SC Gidazi Prod Com SRL ar fi încasat în plus peste o jumătate de milion de lei. Amenajarea acestui părculeț a costat în total 920.000 de lei, proiectul fiind finanțat de Administraţia Fondului pentru Mediu. În urma unui control al Curții de Conturi s-a constatat că, printre altele, primăria a achitat 1.323 de metri liniari de borduri, însă, pe teren, inspectorii au găsit numai 625 de metri de borduri. Altă problemă a fost la plata a o mie de bucăți de plantă Amarilis Papilic, în valoare de 8.000 de lei fără TVA. Banii au ieșit din bugetul Primăriei Malu Mare, însă plantele nu au mai ajuns să fie plantate în parcul cu pricina. O sumă consistentă de bani a fost plătită pentru 4,2 tone de sămânță de gazon, cu mult peste necesarul calculat de Camera de Conturi, de doar 135 de kilograme.
Acest dosar se află pe rolul Judecătoriei Craiova, în prezent fiind în procedură de cameră preliminară. Potrivit anchetatorilor, în cursul urmăririi penale a fost recuperată suma de 500.000 de lei din prejudiciul total de 822.352 de lei.

Judecați sub control judiciar

La începutul lunii februarie, Judecătoria Craiova a dispus menținerea controlului judiciar față de cinci inculpați din acest dosar, printre care se numără și fostul edil din Malu Mare. Acesta din urmă este singurul care a contestat hotărârea Judecătoriei la Tribunalul Dolj, instanță care s-a pronunțat vineri, pe 16 februarie. „Respinge ca nefondată contestaţia declarată de inculpatul Dicu Alexandru împotriva încheierii din data de 2.02.2018, pronunţată de Judecătorul de Cameră Preliminară din cadrul Judecătoriei Craiova“, se arată în hotărârea Tribunalului Dolj, care este definitivă.
Mai trebuie spus că, în decembrie 2017, același Alexandru Dicu a fost condamnat la un an și zece luni de închisoare cu suspendare într-un dosar în care a fost acuzat de lovire și tulburarea ordinii şi liniştii publice. Inculpații din acest dosar au fost acuzați că, în campania electorală din 2012, au sechestrat și bătut trei persoane care făceau campanie altui partid politic. Acest dosar este pe rolul Curții de Apel Craiova, instanță care judecă apelurile formulate de inculpații condamnați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS