Un bărbat, de 53 de ani, din Motru, Gorj, a fost condamnat ieri, de Tribunalul Gorj, la 30 de ani de închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunii de omor. Ion Jianu a fost arestat la începutul lunii august a anului trecut, după ce şi-a ucis în bătaie concubina. Este vorba de Simona Iliescu, de 34 de ani. Femeia era supusă periodic bătăilor şi jignirilor, din cauza exceselor de gelozie ale bărbatului. Conform procurorilor, tânăra trăia într-un regim strict, la apartamentul din Motru şi era verificată dacă are contacte cu alte persoane. Ultima dată a vrut să fugă din casă, însă gestul i-a fost fatal. Decizia femeii l-a înfuriat pe bărbat, care i-a aplicat o băiate soră cu moartea. În cele din urmă, traumatismele suferite de victimă au condus la decesul acesteia.
Chinurile suferite de femeie i-au îngrozit şi pe judecătorii Tribunalului Gorj, unde a fost judecat dosarul de omor. Magistraţii au decis să aplice pedeapsa maximă şi astfel prima instanţă a stabilit că se impune o condamnare la 30 de ani de închisoare cu executare pentru inculpatul care se află după gratii din vara anului trecut. Instanța a mai decis ca individul să plătească daune morale de aproape 100.000 de lei către rudele femeii omorâte. Șase persoane s-au constituit parte civilă în dosarul de omor şi au primit în total de la prima instanţă daune morale de 100.000 de lei. Inculpatul poate contesta sentinţa pronunţată ieri la Tribunalul Gorj.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.