21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMărțișoare pentru o tabără la Herculane

Mărțișoare pentru o tabără la Herculane

Copiii și tinerii cu dizabilități care frecventează zilnic centrul de zi al Organizației TREBUIE din Slatina lucrează de zor în atelierul de mărțișoare. Mii de mărțișoare vor fi puse în vânzare, cu banii strânși organizându-se, an de an, o tabără la Herculane.

La Centrul de zi „Sfânta Maria“ al Organizației TREBUIE din Slatina vin, de luni până vineri, aproape 40 de copii și tineri care aici fac terapie ocupațională și ore de curs. Organizația îi primește de aproape 25 de ani, singurul lucru care s-a schimbat de-a lungul anilor fiind spațiul. Acum au la dispoziție o clădire construită cu ani buni în urmă din donații și predată gratuit Spitalului Județean de Urgență Slatina pentru a muta aici secția de recuperare medicală – copii. Cum, însă, instituția sanitară nu a putut să respecte protocolul, clădirea a fost transformată în centru de zi. Are și o curte mare și o grădină în care copiii și tinerii plantează și îngrijesc flori și legume.
Pentru că vremea nu permite, acum lucrează în interior. Atelierul de mărțișoare s-a deschis încă de luna trecută și au în plan să realizeze aproximativ 3.000 de mărțișoare, care vor fi puse în vânzare prin intermediul școlilor și grădinițelor din județ, iar cu banii strânși se va organiza, cum se întâmplă de ani buni, o tabără, în toamnă, la Herculane.
„Fiecare a ales ce să facă, altfel se plictisesc“, ne lămurește Liliana Nedelea, reprezentanta organizației care lucrează în acest ONG încă de la înființare, din urmă cu aproape 25 de ani. De altfel, o parte dintre beneficiari chiar de atunci vin, erau copii la acea dată, astăzi sunt adulți în toată regula. Au nevoie, în schimb, în continuare de terapie, iar pentru părinți, cele patru-cinci ore în care tinerii stau în centru sunt foarte importante. Un microbuz îi preia în fiecare dimineață de acasă și îi duce înapoi.
13 dintre beneficiari au încheiat deja cursurile școlii speciale, alți 24 le urmează în centru, pe cicluri de învățământ, cadrele didactice implicate fiind plătite de sistemul de învățământ, prin intermediul unui protocol încheiat cu ISJ Olt. De serviciile psihologului, logopedului și kinetoterapeutului beneficiază, în schimb, toți tinerii din centru.
Costurile susținerii în continuare a centrului de zi sunt mai greu de suportat, cu atât mai mult acum de când banii din donația celor 2% din impozitul pe venit sunt mult mai greu de strâns.
Părinții suportă o mică parte din cheltuieli, fiind fixată o sumă de 120 de lei lunar, care se plătește în funcție de zilele în care tânărul vine în centru. La o sumă medie de 6 lei/zi pe care părinții o plătesc astfel, costurile sunt departe de a fi acoperite doar din aportul familiei beneficiarilor. „Puțin de aici, puțin de colo, puțin din donații, puțin din aportul părinților, reușim“, mai spune Liliana Nedelea.
Mărțișoarele pe care le realizează la începutul primăverii nu sunt singurele obiecte cu suflet făcute de acești tineri. Ei fac și felicitări de Crăciun, și ouă speciale pentru Paște, dar și icoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS