12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLocatari terorizaţi de pisicile unei vecine

Locatari terorizaţi de pisicile unei vecine

Oamenii care locuiesc într-un bloc de pe strada Lipscani, din centrul Craiovei, sunt disperaţi din cauza unei locatare din al cărei apartament iese un miros insuportabil din cauza numeroaselor pisici pe care le creşte. Vecinii spun că femeia este reticentă la discuţii şi că nu lasă pe nimeni să intre în apartament. Aceştia se tem că sănătatea lor este pusă în pericol şi acuză autorităţile că pasează responsabilităţile şi că nu îi ajută să rezolve situaţia.

Locatarii blocului 1, de pe strada Lipscani, nu mai pot suporta mirosul (Foto: Lucian Anghel)

Locatarii blocului 1, situat pe strada Lipscani din Craiova, sunt nevoiţi să suporte, de ani de zile, un miros îngrozitor care provine din apartamentul unei femei ce creşte mai multe pisici în locuinţă. Oamenii sunt disperaţi, mai ales că au făcut numeroase plângeri către mai multe instituţii din Dolj, însă până acum situaţia nu s-a schimbat. „Avem o situație de nesuportat, care este menținută de zece ani. Doamna Maria Mihăilescu crește mai multe pisici în apartament și nu respectă minimul de igienă și nici normele de conviețuire. Suntem iubitori de animale. Ne-am oferit să plătim sterilizarea și curățenia doamnei, înregistrarea și vaccinarea animalelor, păstrarea unui număr minim de feline și menținerea curățeniei, ordinii și liniștii publice și a normelor de conviețuire socială, însă nu a fost de acord. Ne promite că va da cu spray de cameră, apoi nu mai deschide ușa. Aerul este viciat chiar și în exterior atunci când doamna rabatează geamurile. Zgomotele pisicilor sunt auzite tot timpul, atât ziua, cât și noaptea. Animalele urinează peste tot prin casă şi nu sunt castrate. Mirosul provenit de la minicrescătoria de pisici este foarte puternic pe scara blocului, dar mai ales în interiorul apartamentelor. Mirosul s-a impregnat în pereți, haine și mobilier. Locatarii au stări de vomă și alergii. Este un focar de infecție! Noi nu dorim altceva decât să trăim normal şi sănătos“, ne-a sesizat o locatară din blocul 1. Toţi oamenii care locuiesc în blocul cu pricina spun că instituţiile pasează responsabilitatea şi că până acum nu au intervenit, chiar dacă sănătatea le este pusă în pericol. „Toţi locatarii au semnat o petiție prin Asociația de Proprietari 1 Lipscani, cu sprijinul președintelui asociației, petiție care a fost depusă și înregistrată la Direcţia de Sănătate Publică Dolj, Direcția Sanitar Veterinară pentru Siguranța Alimentelor Dolj, Garda de Mediu Dolj, Inspectoratul Județean de Poliție Dolj, Poliția Locală Craiova, Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Local Craiova și ministerele de resort. Până în acest moment, deși au trecut 30 de zile, nu s-a deplasat nimeni pentru a constata sau a întreprinde vreo acțiune pentru rezolvarea situației. Menționăm că atât animalele, cât și locatarii suferă din cauza condițiilor improprii de locuit și a lipsei de igienă. Sunt afectate spațiile interne proprietate individuală, dar și cele comune. Este un focar de infecție! Răspunsul fiecărei instituții a fost că nu este de competența lor și au redirecționat către alte instituții unde deja făcusem solicitări în acest sens. Au redirecționat de la unii la alții sau au spus sec că nu intră în sfera lor de competență“, a adăugat femeia.

Proprietara crede că, în realitate, nu mirosul şi pisicile sunt problema

Preşedintele Asociaţiei de Proprietari, Dumitru Ciucu, spune că au încercat, în repetate rânduri, să rezolve problema stând de vorbă cu femeia sau apelând la mai multe instituţii. Cu toate acestea, sesizările lor nu au avut niciun ecou. Proprietara apartamentului din care provine mirosul greu de suportat nu vrea în ruptul capului să spună câte pisici are şi susţine că vecinii au o problemă personală cu ea. „Sunt în curs de evacuare a pisicilor, le mut. Deja am mutat o parte. E treaba mea câte am. Am fost deja la poliţie, am dat declaraţie, am termen până luni să le evacuez pe toate. Nu ştiu care e problema. Ei reclamă lucruri care nu există. Eu nu sunt rechin imobiliar, dar probabil este vorba că am apartament în centru şi poate cineva vrea să mi-l ia. Se gândesc că la un moment dat o să zic: <Luaţi-l!>. Toţi vecinii au o problemă cu mine. Eu oricum o să mă mut de aici, îmi fac casă. O să rămână doar fiul meu în apartament“, a spus Maria Mihăilescu.
Gazeta de Sud a întrebat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică dacă au posibilitatea să intervină în astfel de cazuri, însă ne-am lovit de acelaşi răspuns. „Noi nu suntem abilitaţi să facem ceva în astfel de cazuri, nu putem să intrăm la cineva în casă. Singura posibilitate este ca asociaţia de proprietari să o acţioneze în instanţă pe proprietară“, a declarat Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj. Şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj susţine, în răspunsul dat oamenilor din blocul de pe strada Lipscani, că nu reglementează numărul de animale de companie care pot fi deţinute într-un spaţiu proprietate privată. De asemenea, instituţia mai susţine că igiena deficitară dintr-un spaţiu privat nu face parte din competenţa ei. Locatarii blocului nr. 1 au primit acelaşi răspuns şi de la Poliţia Locală Craiova. În disperare de cauză, oamenii au depus o petiţie şi la poliţie. Surse din cadrul IPJ Dolj au declarat, pentru Gazeta de Sud, că au chemat-o la audieri pe Maria Mihăilescu şi că i-au spus să cureţe apartamentul. Însă, aceleaşi surse susţin că acest gen de situaţii nu intră în atribuţiile lor şi că nu se poate deschide un dosar penal pentru acest lucru. În aceste condiţii, oamenilor din bloc le rămâne doar soluţia de a o chema în instanţă pe proprietara apartamentului din care iese mirosul insuportabil pentru a obţine ordin de evacuare a pisicilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS