Acasă Local Taxele şi impozitele locale scad în Râmnicu Vâlcea

Taxele şi impozitele locale scad în Râmnicu Vâlcea

-

Executivul vâlcean a hotărât să prezinte în şedinţa din 15 februarie a Consiliului Local Râmnicu Vâlcea reducerea impozitelor şi taxelor locale aprobate pentru anul 2018.
Potrivit primarului municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, s-a hotărât reducerea taxelor și impozitelor din municipiu cu 50%, după ce a primit garanții de la Agenția de Dezvoltare că toate investițiile importante din Râmnicu Vâlcea vor fi finanțate. Mircia Gutău a precizat că râmnicenii care au plătit deja impozitele majorate își vor primi banii înapoi.
„Bugetele locale din toată țara au suferit din cauza scăderii impozitului pe profit de la 16% la 10%, iar cota care revine administrațiilor publice locale de 43,5% se calculează în funcție de acest impozit pe profit. Această decizie a dus la creșterea taxelor și impozitelor din toată țara. Noi am pierdut 12 milioane de euro, Clujul a pierdut 48 de milioane de euro, cu cât orașul este mai mare cu atât bugetul a scăzut mai mult. Obiectivul meu a fost acela ca investițiile majore pe care le-am promis să fie finalizate în acest mandat. Mă refer aici doar la bretelele de la Pasajul Tudor Vladimirescu, care sunt obligatorii pentru a descongestiona circulația. M-am dus la guvern, am convocat o ședință a Asociației Municipiilor din România, la care au fost prezenți toți primarii de municipiu din țară, pentru că pe toți ne doare ce se întâmplă, și am primit o promisiune fermă de la Ministrul de Finanțe Teodorovici că la echilibrarea bugetară din iunie ni se vor da o parte din pierderile pe care le-am suportat. Avem această garanție și ne-a și explicat de unde vor veni banii. Prin această reducere, bugetul local s-a diminuat cu 6 milioane de lei. Am promisiunea că voi primi acești bani pentru a nu renunța la investițiile pe care ni le-am propus“, a declarat Mircia Gutău la dezbaterea pe buget pentru anul 2018.

Exemple de calcul

Spre exemplu, la un apartament cu două camere, de 56 mp, situat în zona A, în 2017 s-a plătit un impozit de 162 de lei. În 2018 a fost aprobat iniţial un impozit de 211 lei, o creştere faţă de 2017 cu 30%. Prin noua hotărâre care urmează să fie validată pe 15 februarie, va fi de 195 de lei, deci o creştere faţă de 2017 cu 20%.
Construcţie aflată în proprietatea unei persoane fizice nerezidenţială (folosită ca spaţiu pentru activitate economică) – cu valoare stabilită în urma unui Raport de evaluare, de exemplu, la 100.000 de lei, impozitul era de 300 de lei în 2017, în 2018 a crescut la 1.300 de lei, iar noua propunere este de 500 de lei.
Pentru o construcţie aflată în proprietatea unei persoane fizice pentru care nu s-a întocmit un Raport de Evaluare în ultimii cinci ani, cota de impozitare este de 2% aplicată valorii de impozitare. Cota de 2% a fost aplicată şi în 2017.
Pentru o construcţie aflată în proprietatea unei persoane juridice care are destinaţie rezidenţială cu o valoare de inventar de 100.000 de lei, iniţial era un impozit de 300 de lei, cu o creştere faţă de 2017 cu 50%, în noul proiect va fi de 200 de lei, la fel ca în 2017.
Pentru o construcţie aflată în proprietatea unei persoane juridice care are destinaţie nerezidenţială cu o valoare de inventar de 100.000 de lei, în 2017 era 1.150 de lei, în 2018 iniţial impozitul era stabilit la 1.500 de lei, urmând să scadă conform noului proiect la 1.250 de lei.
S-a scos supraimpozitarea a 400 mp, altă categorie de folosinţă ca teren cu construcţii.

Mariana BUTNARIU
Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.