14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCantonamentul din Luncă ar fi gata până-n vară

Cantonamentul din Luncă ar fi gata până-n vară

La Cantonamentul din Lunca Jiului se lucra luni de zor (FOTO: Claudiu Tudor)

Firma care se ocupă de reabilitarea și modernizarea Cantonamentului din Lunca Jiului, Recon SA, are termen până în august să finalizeze lucrările, însă directorul societății susține că obiectivul ar putea fi gata ceva mai devreme, în iunie sau iulie. Lucrările au demarat prin decembrie anul trecut, la interior, dar acum constructorii profită de vremea bună și se ocupă și de partea de exterior a cantonamentului. Pe șantierul de pe bulevardul Știrbei Vodă era, luni, agitație mare.

Centrul de Recuperare de pe bulevardul Știrbei Vodă din Craiova (Cantonamentul din Lunca Jiului), pentru modernizarea căruia municipalitatea va plăti peste cinci milioane de lei din bugetul local, ar putea fi dat în folosință în această vară. Deși contractul a fost atribuit în data de 31 mai 2017 firmei craiovene Recon SA, cea care a câștigat la mare luptă licitația pentru acest obiectiv după ce a venit cu „cel mai bun raport calitate – preț“ – 4.577.681 de lei (plus TVA), lucrările au demarat abia prin luna decembrie. Timp ar fi însă suficient, crede constructorul, pentru ca investiția să se finalizeze în vară, mai repede decât prevede contractul. Firma ar avea la dispoziție 12 luni să termine lucrarea, de la data primirii ordinului de începere, dar directorul SC Recon SA, Marian Petcu, spune că aceasta ar putea fi gata prin iunie sau iulie. Mai devreme și decât termenul de finalizare a proiectului stabilit inițial: august 2018. „Interesul nostru este să terminăm cât mai repede, pentru a primi și banii. Cu cât te întinzi mai mult cu lucrarea, cu atât ai costuri mai mari cu muncitorii. În prezent, la cantonament se lucrează cu mai multe echipe, dar, în curând, vom suplimenta numărul de muncitori. Avem unele lucrări care se apropie de final, iar echipele care vor termina acolo vor fi aduse aici, tocmai pentru a ne mișca mai repede“, a spus luni Marian Petcu, pentru GdS.
La Cantonamentul din Lunca Jiului era destulă agitație luni la prânz. Se lucra atât în fața clădirii, cât și la partea din spate, constructorii având misiunea finală de a transforma imobilul degradat într-unul modern, cu toate dotările necesare. În paralel, ei trebuie să amenajeze și împrejurimile clădirii, invadate între timp de bălării, iar vremea pare să le fie de ajutor constructorilor. La cantonament s-a putut lucra, de altfel, atât în decembrie, cât și în ianuarie, pentru că s-a început cu partea de interior. „S-a putut lucra iarna, pentru că au fost destule de făcut la interior. S-au făcut demolări, compartimentări, s-a evacuat molozul. Interiorul clădirii va suferi modificări majore, pentru că, în final, vor fi mult mai multe camere și toate cu baie proprie“, a mai precizat Marian Petcu. „Vom încerca să finalizăm lucrările undeva prin iunie sau iulie. Dacă nu apare ceva neprevăzut, cred că vom fi gata până la vară cu cantonamentul“, a adăugat directorul Recon SA.

Proiectarea a durat mai mult de patru luni

Ar mai trebui spus faptul că fima de construcții s-a apucat așa târziu de lucru (după circa șase luni de când i-a fost atribuit contractul) și pentru că s-a așteptat destul de mult după proiectul tehnic. Asta pentru că serviciile de proiectare, asistență tehnică și execuție lucrări au fost scoase la licitație la pachet, iar constructorul a mai stat și până când proiectul tehnic a trecut de avizul primăriei. „Noi putem să ne apucăm oricând de lucru, așteptăm doar ca primăria să decidă, în calitatea sa de beneficiar, ce soluție tehnică să alegem dintre cele prezentate de proiectant“, spunea, prin toamna anului trecut, Marian Petcu, directorul SC Recon SA. Din acest motiv, nici banii prevăzuți inițial în bugetul de venituri și cheltuieli al Primăriei Craiova pe anul 2017 pentru o parte din lucrările de la cantonament, 1,5 milioane de lei, nu au putut fi cheltuiți în totalitate.
Când a scos la licitație proiectul de reabilitare și modernizare a Centrului de Recuperare de pe bulevardul Știrbei Vodă, primăria a estimat contractul la valoarea de 5.355.207 lei (exclusiv TVA). Din acești bani, 108.679 de lei erau pentru proiect tehnic, detalii de execuție și verificare tehnică, 3.299 de lei pentru avize și 32.989 de lei pentru asistența tehnică din partea proiectantului. Lucrările de construcții și instalații erau estimate la valoarea de 3.053.165 de lei, din care instalațiile electrice – 430.614 lei și instalațiile sanitare, termice și gaze naturale – 455.301 lei, construcția în sine fiind estimată la 2.167.250 de lei. În prețul total al contractului mai intrau: montaj utilaje tehnologice – 12.150 de lei, utilaje, echipamente tehnologice și funcționale cu montaj – 858.833 de lei și cheltuieli cu dotările – 1.286.092 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS