10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncepe mutarea platformelor de gunoi în Craiova

Începe mutarea platformelor de gunoi în Craiova

Platforma de la Asociația de proprietari nr. 17 Brazda lui Novac a fost relocată (Foto, Lucian Anghel)

Aproape jumătate din cele 438 de platforme de gunoi care deservesc asociațiile de proprietari din Craiova vor fi relocate în perioada următoare, susţin reprezentanţii primăriei. Sunt în această situație platformele care se suprapun pe conducte de utilități, proprietăți private sau lucrări arheologice și care ar împiedica astfel demararea lucrărilor pentru montarea containerelor îngropate în cadrul Master Planului de Deșeuri.

Aproximativ jumătate din platformele de gunoi care deservesc asociațiile de proprietari din Craiova vor fi relocate, demers necesar începerii lucrărilor pe Master Planul de Deșeuri. Decizia a fost luată după ce la nivelul orașului s-a efectuat cadastrarea acestor spații și a fost desemnată firma care se ocupă de proiectarea și construirea viitoarelor platforme îngropate. Pe acest amplasament vor fi montate ulterior containerele îngropate. Câștigătoarea contractului scos la licitație de Consiliul Județean (CJ) Dolj este European Waste Technology, iar prețul la care s-a adjudecat contractul este de 28,9 milioane de lei fără TVA. Pentru a nu întâmpina probleme pe parcursul lucrărilor, reprezentanți ai CJ Dolj, ai Primăriei Craiova și ai constructorului s-au întrunit într-o comisie şi împreună cu furnizorii de utilități au luat la pas orașul pentru a identifica platformele care se suprapun peste conductele de utilități și eventuale lucrări arheologice. Reprezentanții Primăriei Craiova susțin că au început deja relocarea acelor platforme care ridică astfel de probleme și că din totalul de 438, câte sunt la nivelul municipiului, 200 vor fi relocate în scopul demarării lucrărilor pentru containerele îngropate. „Noi mergem pe teren împreună cu reprezentanți ai CJ Dolj pentru a identifica ce platforme de gunoi au probleme, în sensul că acestea se pot afla pe conducte de utilități, proprietăți private ce ar urma să fie retrocedate sau lucrări arheologice, ceea ce ar îngreuna lucrările cu viitoarele platforme îngropate. Cade în sarcina noastră să ne ocupăm de relocarea acestora, lucrările fiind efectuate de RAADPFL Craiova. Din totalul de 438 de platforme, câte sunt în Craiova, 200 vor fi relocate înainte de demararea lucrărilor. Este posibil ca nici această locație să nu fie definitivă, fiind necesar un alt amplasament. Totodată, craiovenii trebuie să știe că și celelalte platforme vor fi mutate pe o perioadă de opt luni în timpul lucrărilor“, a precizat Delia Ciucă, director executiv Direcția Servicii Publice din cadrul Primăriei Craiova.
Una dintre platformele deja relocate este cea care deservește o parte din blocurile din Asociația de proprietari nr. 17 Brazda lui Novac. Inițial, locatarii s-au scandalizat când au văzut echipele de muncitori care le demolează platforma, crezând că acest lucru se face din cauza presiunilor vecinilor de la casele din apropiere.

În Craiova vor fi amplasate 729 de containere îngropate

În cadrul contractului încheiat între Consiliul Județean Dolj și SC European Waste Technology SRL, în calitate de lider al Asocierii SC European Waste Technology SRL – Nord Engineering SRL, în valoare totală de 34.380.393 de lei, inclusiv TVA, vor fi construite 438 de platforme, pe care vor fi amplasate 729 de containere îngropate cu capacitatea de cinci metri cubi și 30 de containere de trei metri cubi. În sumă sunt incluse prețul utilajelor specifice și al containerelor furnizate, precum și prestarea serviciilor de proiectare, inscripționare, instruire și testare aferente și executarea lucrărilor de montare. Investiția face parte din proiectul cu finanțare europeană „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dolj“, cu o valoare totală de 53,6 milioane de euro, care a mai cuprins achiziționarea a 32 de autospeciale pentru colectarea și transportul deșeurilor menajere, a 3.906 containere de diferite capacități, a 102.985 de compostoare individuale pentru gospodării din mediul rural și din orașele Bechet și Dăbuleni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS