16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoi ani cu suspendare pentru șpăgile de la Spitalul de Urgență

Doi ani cu suspendare pentru șpăgile de la Spitalul de Urgență

Procurorii doljeni au stabilit că inculpata a primit aproape 3.000 de euro pentru a aranja angajarea unei persoane la Spitalul de Urgență Craiova

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât ieri să condamne la doi ani de închisoare cu suspendare o fostă angajată a Spitalului de Urgență Craiova, acuzată că a cerut și primit suma de 2.900 de euro pentru a aranja angajarea unei persoane pe un post de asistent. Inculpata și-a recunoscut fapta în fața judecătorilor pentru a obține reducerea pedepsei.

Cercetările în acest dosar de trafic de influență au fost începute de procurorii doljeni în aprilie, anul trecut, inculpată fiind Fănica Vlad, registrator medical în cadrul Spitalului de Urgenţă Craiova la data comiterii faptei, în prezent pensionară.
Potrivit anchetatorilor, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a fost înregistrat denunţul unei persoane care s-a plâns că, în vara anului 2013, i-a dat Fănicăi Vlad suma de 2.900 de euro „pentru a-şi trafica influenţa asupra unor funcţionari din cadrul instituţiei în care îşi desfăşura activitatea, pentru ca soţia sa să fie angajată pe un post de asistent medical în cadrul aceluiași spital“.
Pentru că soția denunțătorului nu a fost angajată nici până în martie 2017, bărbatul i-a cerut înapoi Fănicăi Vlad cei 2.900 de euro. Anchetatorii au mai reținut că, în final, cei doi s-au înțeles ca șpaga să fie restituită în două rate și chiar au întocmit o chitanță de mână.
„Întrucât, până în cursul lunii martie 2017, persoana nu a fost angajată pe postul dorit, denunţătorul i-a solicitat inculpatei restituirea sumei de 2.900 de euro, aspect confirmat de către aceasta printr-un angajament scris, datat şi semnat personal, plata urmând să se efectueze în două tranşe“, au precizat procurorii doljeni. Pentru că nici de data aceasta femeia nu a înapoiat banii, denunțătorul a hotărât să sesizeze procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.
Ulterior, în septembrie 2017, când Spitalul de Urgență Craiova a organizat un concurs pentru ocuparea mai multor posturi de asistent medical, aceeași Fănica Vlad i-a promis denunțătorului că va aranja totuși angajarea soției, însă nici acest lucru nu s-a mai întâmplat. „Inculpata a promis că, în contul sumei de 2.900 de euro, la care s-ar fi adăugat cel mult 1.000 de euro, va interveni pe lângă persoane cu funcţii de decizie în cadrul instituţiei spitaliceşti, în scopul menționat. În urma concursului, soția denunțătorului a fost declarată «respins»“, au mai precizat procurorii doljeni.

Închisoare cu suspendare la Tribunalul Dolj

Inculpata a fost trimisă în judecată pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență în octombrie 2017, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanță care s-a pronunțat ieri. Inculpata și-a recunoscut fapta pentru a beneficia de o reducere a pedepsei și a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de trei ani. În plus, instanța a dispus confiscarea de la Fănica Vlad a sumei de 2.900 de euro. Pe durata termenului de supraveghere, inculpata a fost obligată să frecventeze un program de reintegrare socială și să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Craiova.
Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Traficul de influență

Potrivit Codului Penal, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească un act ce intră în îndatoririle sale de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la doi la șapte ani.
În cazul în care inculpatul recunoaște acuzațiile procurorilor, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele pedepsei prevăzute de lege se reduc cu o treime.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS