17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsfaltarea şi canalizarea se bat cap în cap la Craiova

Asfaltarea şi canalizarea se bat cap în cap la Craiova

Pe strada Carpenului ar trebui finalizată mai întâi rețeaua de canalizare, înainte de a se demara lucrările de modernizare. Ambele investiții sunt programate în acest an

Primăria Craiova pune, în unele situații, carul înaintea boilor și modernizează unele străzi, deși acestea nu dețin toate utilitățile, în cazul de față rețea de canalizare menajeră. Investițiile, care nu sunt deloc mici când vine vorba de transformarea unei străzi din pământ într-una cu trotuare și asfalt, par astfel bani aruncați pe fereastră, dacă ne gândim că drumurile respective ar urma să fie sparte din nou, pe viitor, pentru introducerea rețelei de canalizare. Există o colaborare între Compania de Apă Oltenia (CAO), administratorul rețelei de apă și canal al orașului, și Primăria Craiova, în ceea ce privește investițiile de acest gen? CAO spune că da, dar realitatea pare alta. Ultimele modernizări de străzi din Bănie stau mărturie.

Strada Eliza Opran a fost și ea modernizată fără a avea rețea de canalizare menajeră

GdS a prezentat recent situația unor străzi din Craiova unde primăria a investit milioane de lei pentru modernizarea lor, dar care nu au canalizare menajeră. Străzi precum Eliza Opran, Izvorul Rece sau Maria Rosetti au fost asfaltate în trombă la finalul anului trecut, dar va trebui sparte în viitor, atunci când le va veni rândul pentru introducerea rețelei de canalizare. Drumurile menționate se află, de altfel, pe listele de lucrări aferente proiectului POIM – extindere rețea publică de canalizare menajeră, după cum ne-a precizat Compania de Apă Oltenia (CAO), administratorul rețelei de apă și canal al orașului, dar, cu toate acestea, municipalitatea a luat-o înainte cu modernizarea lor.
Există, până la urmă, o colaborare între CAO și Primăria Craiova în ceea ce privește investițiile de acest gen? Compania spune că da, dar nu intră în detalii. Într-un răspuns oferit GdS, CAO susține că a transmis primăriei situația rețelelor de alimentare cu apă, canalizare menajeră și canalizare pluvială pentru străzile ce urmează a fi modernizate în decursul anului 2018, dar și investițiile cuprinse în programul de lucrări finanțate din fondul de înlocuire, întreținere și dezvoltare și în „Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj 2014-2020“. Cu toate acestea, pentru cele trei străzi menționate mai sus nu s-a mai așteptat introducerea canalizării și s-a intrat direct cu modernizarea, care a presupus transformarea drumului din unul de pământ într-unul cu trotuare și asfalt.
Motivul pentru care s-ar fi trecut la asfaltarea lor ar fi legat, se pare, de existența, încă din 2014, a documentațiilor de avizare a lucrărilor de intervenție pentru aceste străzi, aprobate în Consiliul Local, și a unui contract în vigoare privind lucrările de modernizare a arterelor din Craiova. În 2018, însă, situația s-ar putea schimba.

Strada Maria Rosetti a fost modernizată la finalul anului trecut, dar nu are canalizare menajeră

Cine ajunge primul pe strada Carpenului, CAO sau primăria?

Printre primele străzi pe care municipalitatea intenționează să le modernizeze în acest an se află și strada Carpenului. Drumul are 1,3 kilometri și ar avea nevoie de reparație capitală, dar nu are integral rețea de canalizare. În anii trecuți, aici s-a introdus canalizarea doar pe partea de stradă cu numere impare, finalizarea investiției fiind amânată pentru anii următori. Cine va ajunge primul pe strada Carpenului, Compania de Apă cu canalizarea sau primăria cu asfaltarea? CAO susține că în 2018, prin programul de investiții, este propusă și extinderea rețelei publice de canalizare menajeră pe strada Carpenului – zona numerelor factoriale pare, precum și tronsonul de stradă – zona numerelor factoriale impare, cuprins între strada Stejarului și strada Gârlești. Prin urmare, pentru a nu pune iar carul înaintea boilor, primăria va trebui să aștepte finalizarea lucrărilor de către Compania de Apă și apoi să treacă la asfaltare.
La fel ar trebui să se întâmple și cu strada Fermierului. Considerată o arteră foarte importantă, ea ar urma să fie modernizată cu prioritate în acest an, dar nici aici nu este finalizată partea de canalizare. De data asta, primăria ar fi fost cea care a solicitat expres introducerea canalizării pe toată strada Fermierului, tocmai pentru a avea apoi liber la asfaltare. „Primăria Craiova, prin programul de achiziții, a propus realizarea extinderii rețelei publice de canalizare pe strada Fermierului, tronsonul cuprins între strada Pelendava și Aleea IV Brestei“, se precizează în răspunsul primit de la CAO. Vor fi gata aceste două investiții ale Companiei de Apă în timp util, pentru ca străzile respective să poată fi și asfaltate în acest an? CAO nu promite nimic. „Finalizarea extinderii rețelei publice de canalizare menajeră pe străzile Carpenului și Fermierului depinde de alocarea fondurilor, precum și de derularea formalităților legale – obținere autorizație de construire și autorizație spargere stradă“, spune Compania de Apă Oltenia.
În cazul de față, primăria ar părea să fie pe aceeași lungime de undă cu Compania de Apă, primarul Mihail Genoiu precizând că modernizarea celor două străzi se va face doar după ce acestea vor avea, integral, canalizare menajeră. „Pe strada Carpenului vom începe cu casetarea canalului și apoi cu partea de canalizare, investiții care se vor face cu bani de la bugetul local. Pentru strada Fermierului, am solicitat Companiei de Apă să introducă rețea de canalizare și în acel capăt rămas neacoperit, iar după aceea se va trece la partea de asfaltare“, a explicat edilul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS