14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCampanie de donare de sânge în Drobeta Turnu Severin

Campanie de donare de sânge în Drobeta Turnu Severin

Campania de donare de sânge demarată anul trecut va continua marți, 6 februarie, începând cu ora 9.00, la centrul de transfuzie sanguină din Drobeta Turnu Severin. Unul din zece pacienți care ajung în spitalele din România are nevoie de sânge sau de produse derivate din sânge. Statistic, fiecare om de pe planetă are nevoie – pe parcursul vieții – cel puțin o singură dată de sânge. Statistic, România este pe ultimele locuri în ceea ce privește donarea benevolă de sânge, iar multe intervenții chirurgicale din țară sunt amânate din acest motiv. Totodată, creșterea cantității de sânge în unitățile spitalicești din România scade numărul de abuzuri și cazuri de corupție bazate pe traficul de sânge. Mai mulţi oameni politici din Mehedinţi au anunţat că se vor număra printre donatori întrucât este nevoie de sânge pentru operații, pentru ținerea în viață a victimelor accidentelor grave și a celor care fac tratamente pentru cancer. Fără sângele donat de oameni, multe vieți s-ar pierde. Dacă este sânge puțin, operațiile sunt amânate, punând în pericol viața pacienților și consumând timpul doctorilor, care nu pot face operațiile și resurse importante pentru amânarea acestora.

Ce trebuie să ştie donatorul

Înainte de a dona sânge este recomandabil să luaţi o gustare, micul dejun putând fi bogat în lichide și glucide (ceai sau cafea dulce, sandwitch, pâine cu dulceață). Este recomandabil se evitaţi mesele copioase, cu grăsimi și băuturi alcoolice şi să consumaţi alcool cu 24 de ore înainte de donare. De asemenea, nu e permis să fumaţi înainte și după ce aţi donat sânge. Donatorul de sânge este orice cetățean român cu domiciliul în România sau orice cetățean al UE care are reședința în România, este sănătos și se supune regulilor de prelevare a sângelui. Donatorul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60 – 100 bătăi/ minut, tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg. De asemenea, donatorul nu trebuie să fi suferit în ultimele şase luni intervenții chirurgicale. Este contraindicat să doneze femeile însărcinate, cele aflate în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală. Donatorul nu trebuie să fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. Totodată, nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.
Există patru grupe de sânge și nu toate sunt compatibile între ele: A, B, AB, 0 (zero). Cu cât grupa de sânge este mai comună, cu atât cererea este mai mare. Cele mai frecvente grupe de sânge sunt 0 și A. Mai puțin frecventă este grupa B, iar AB este și mai rară.
Fiecare grupă din cele 4 au și RH Negativ. Grupele cu Rh Negativ sunt extrem de greu de gestionat din cauza faptului că sunt rare la nivelul populației, în general. Se întâmplă, deseori, ca solicitările făcute de spitale să nu poată fi satisfăcute în timp util.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS