19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFinlandezii reclamă condiţiile mizere din padocul de la Târgu Jiu

Finlandezii reclamă condiţiile mizere din padocul de la Târgu Jiu

Câinii fără stăpân continuă să se înmulţească la Târgu Jiu

Asociaţia Pro Animals din Finlanda a trimis o scrisoare autorităţilor din Târgu Jiu, în care reclamă condiţiile mizere din adăpostul pentru câinii fără stăpân. Scrisoarea este trimisă primarului din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, şi directorului Direcţiei Sanitar-Veterniare Gorj, Nicolae Călescu, şi este însoţită de o listă cu 300 de semnături de susţinători ai animalelor aflate în padoc. Organizaţia, care are o filială şi la Târgu Jiu, cere intervenţia de urgenţă a autorităţilor locale pentru a îmbunătăţi condiţiile din adăpost. „Din noiembrie 2005, prietenii finlandezi ai Pro Animals România au vizitat în mod regulat municipiul Târgu Jiu. Scopul principal a fost acela de a ajuta comunitatea în ceea ce priveşte problema câinilor fără stăpân, despre care ne-am îngrijorat în mod constant. De-a lungul acestor ani, am verificat în mod constant condițiile Adăpostului Public din Târgu Jiu și de fiecare dată am constatat condiţiile mizere. De asemenea, îngrijorarea noastră crește de fiecare dată când vedem cum medicul veterinar și lucrătorii Adăpostului Public nu acordă atenția necesară câinilor. Adăpostul public din Târgu Jiu este plin de câini bolnavi și singurul care ştia de acestea este președintele Pro Animals România, doamna Carmena Şerbănoiu. Din păcate, acest tip de management nu este acceptabil. Principala dificultate este absența sprijinului local. Realitatea dură este că, dacă nu există dorinţa autorităților și a cetățenilor de a rezolva problemele cu organizațiile locale de protecţie a animalelor și cu ONG-urile din afara ţării, lucrurile vor merge mai rău, iar problemele legate de situaţia câinilor fără stăpân vor continua. Domnilor, de dumneavoastră depinde schimbarea stării de fapt“, potrivit organizaţiei Pro Animals din Finlanda. Scrisoarea are anexate 300 de semnături ale unor finlandezi iubitori de animale.

DSVSA promite un control

Nicolae Călescu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj, unul dintre destinatarii scrisorii din Finlanda, a declarat că ştie foarte bine situaţia din padoc, însă va trimite o echipă de control acolo. „O să vedem despre ce este vorba și o să mergem și noi la fața locului, să facem o anchetă asupra condițiilor de acolo. Verificăm destul de des adăposturile pentru câini fără stăpân. O să vedem care este realitatea. Ce pot să spun este că sunt foarte mulți câini în padoc, pentru că au tot luat de pe străzi. Noi nu am avut nici o sesizare până acum, dar vom face o anchetă în urma acestei scrisori. Au mulţi câini şi cei de la primărie, şi cei de la Asociaţia Pro Animals în adăpostul lor“, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj.

Au cu 100 de câini în plus şi nu au bani

La rândul său, Cristi Petcu, medicul veterinar al adăpostului de câini din cadrul Edilitara Public Târgu Jiu, a declarat că în prezent în padoc sunt 500 de animale, cu o sută peste capacitate. Acesta a spus că în urma unei înţelegeri cu Pro Animals Târgu Jiu s-a stabilit ca organizaţia respectivă să asigure hrana animalelor şi tratamentele medicale. Nu a fost însă semnat un protocol de colaborare între cele două entităţi: „Noi nu avem să le administrăm decât vaccinul antirabic, altfel ne pune Curtea de Conturi să dăm banii. Şi la hrană la fel. Ne spuneau că de ce nu ne încadrăm în 400 de grame pe zi. Ori eu dacă am un câine de 30 de kilograme, cum să mă încadrez în 400 de grame cu el. Finanţare nu este. Dacă se dau bani pentru câini se comentează că nu se dau pentru bătrâni. Sunt două adăposturi private în Târgu Jiu care asigură alimentaţia pentru câinii din padocul nostru. Eu ce să le fac. Nici de eutanasiat nu sunt de acord să îi eutanasiem. Eu fac lunar adresă la primărie şi anunţ, conform legii, că am 450 de câini care au depăşit termenul legal de şedere în padoc şi trebuie eutanasiaţi. Primăria nu răspunde de obicei. Legea le dă dreptul autorităţilor locale să ţină câinii dacă au bani. Şi uite aşa ne învârtim în cerc. Noi spălăm adăpostul. Avem doar doi oameni pe schimb, în două schimburi. Eu spun că sunt condiţii bune faţă de alte judeţe. Şi apoi în Finlanda, dacă în șapte zile câinii fără stăpân nu sunt adoptaţi sunt eutanasiaţi direct şi nu mai protestează nimeni din Finlanda. Acum avem alocat zilnic pentru un câine o cotă de 3 lei. Nu mă lasă legea să cheltuiesc mai mult. De adoptat nu adoptă nimeni. În ianuarie doar doi câni au fost adoptaţi de persoane fizice şi câţiva de asociaţii. Ori noi aducem 20-30 de câini lunar în adăpost. Unde să îi mai ţinem?“, a spus Cristi Petcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS