10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUniversitatea din Craiova renunță la șase programe de master

Universitatea din Craiova renunță la șase programe de master

Universitatea din Craiova a aprobat scoaterea din oferta educațională a șase programe de master (Foto, Lucian Anghel)

Universitatea din Craiova a aprobat în prima ședință a Consiliului de Administrație din acest an, din 15 ianuarie, scoaterea din oferta educațională a șase programe de master. Propunerile au fost aprobate în Senatul Universității din Craiova. Cele șase programe sunt de la o singură facultate.

Cele șase programe care se scot din oferta educațională a Universității din Craiova pentru anul universitar următor sunt de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor. Programele de studiu la care se va renunța sunt de la diverse domenii de studiu ale facultății. Este vorba de „Management competitiv și performanță“ din domeniul de studiu Management, „Finanțarea, guvernanța și gestiunea riscurilor în organizațiile publice“, precum și de „Finanțe aplicate“ (în limba engleză) – ambele din domeniul de studiu Finanțe. De asemenea, se vor exclude din oferta educațională și programele „Dezvoltare regională și proiecte europene“ – domeniul Economie și Afaceri Internaționale, „Administrarea afacerilor și antreprenoriat“- domeniul Administrarea Afacerilor, precum și „Audit și management financiar contabil“ – domeniul Contabilitate.
Unele din aceste programe au fost suspendate și în anul universitar 2016 – 2017. Măsura a fost luată ca urmare a scăderii numărului de studenți. Decanul facultății, prof. univ. dr. Nicolae Sichigea, spune că și pentru acest an universitar în oferta educațională au fost 17-18 programe, dar se școlarizează doar 11 programe.
„În acest an școlarizăm doar 11 programe de master din oferta de 17-18 programe, cât am avut inițial. Nu am școlarizat la programele la care am avut trei – patru candidați înscriși. Aceștia au fost transferați către cele 11 programe funcționale care au fost cerute. Același număr de programe vom avea și în anul universitar următor. Practic, se renunță la acele programe la care nu am avut studenți nici anul acesta“, a precizat prof. univ. dr. Nicolae Sichigea. Conducerea facultății spune că, de fapt, prin aceste măsuri a început un proces de reorganizare, dar și de susținere a programelor de master solicitate.
„Unul din programele de master care a fost scos din oferta educațională punea accent pe cercetare și era pentru cei care doreau să se înscrie la doctorat. Acest program a fost înființat în urmă cu cinci – șase ani, dar nu a avut succesul așteptat. Alt exemplu este programul de master «Finanțe Aplicate», care a fost înființat pe fonduri europene și s-a făcut atunci și program de licență. Programul de licență este solicitat, dar la master nu sunt amatori pentru că studenții nu sunt interesați de domeniul finanțelor, care este tratat la nivel național, și legislația se schimbă mereu. Interesul studenților se îndreaptă mai mult spre domenii care pot fi tratate și la nivel internațional. Și atunci acest program de master din domeniul finanțe a fost înlocuit cu altul – «Economie și Administarea Afacerilor», a cărui denumire este în limba engleză. Sunt atrași inclusiv studenți din alte țări. Locurile pe care le aveam la buget la programul la care am renunțat le-am transferat astfel către acest program. Și așa am procedat în toate situațiile în care am avut cereri mai multe pe un anume program de master“, a precizat prof. univ. dr. Nicolae Sichigea.

Se pregătește un nou program

Decanul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor a ținut să precizeze că pentru master pregătește un program nou în domeniul Administrării Afacerilor, dar că, în prezent, se decide numele acestui program astfel încât să nu fie confundat cu cele existente. „Pregătim un singur program nou, care va fi tot în limba engleză. Mai avem de stabilit titulatura, astfel încât să fie distins de ceea ce avem în ofertă“, a mai precizat prof. univ. dr. Nicolae Sichigea. Potrivit conducerii facultății, masterul va avea și rol de a lărgi aria de specializare a unui student. „Dacă a absolvit licența în domeniul management se poate înscrie la contabilitate și astfel are și altă specializare decât cea de la licență. Am avut și studenți care au licența la alte facultăți și vin să se înscrie la master în științe economice“, a precizat decanul Facultății de Științe Economice și Administrarea Afacerilor.
De altfel, în aceste zile sunt prioritare la nivelul facultăților nu numai stabilirea programelor de studii pentru anul universitar următor, ci și condițiile de admitere, atât la licență, cât și la master.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS