10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Cartea Neagră“ a guvernării PSD-ALDE agită spiritele politice

„Cartea Neagră“ a guvernării PSD-ALDE agită spiritele politice

Liderii liberali acuză nerealizările guvernării PSD-ALDE. Europarlamentarul Cristian Bușoi (al doilea de la stânga la dreapta) spune că în 2016 PSD a făcut promisiuni „cinice“

PNL acuză actuala guvernare că în 2017 a pus în aplicare doar 33 de măsuri din cele peste 700 promise în campania electorală. Liberalii spun că măsurile luate în domeniul economic au bulversat mediul de afaceri, prioritatea coaliției PSD-ALDE fiind modificarea legilor justiției în folos propriu. „Cartea Neagră“ a guvernării elaborată de liberali este „o aberație“, susțin reprezentanții PSD.

La sfârșitul săptămânii trecute, europarlamentarul PNL Cristian Bușoi a prezentat la Craiova „Cartea Neagră – 2017 – Un an pierdut pentru România“, o analiză critică a guvernării PSD-ALDE. Într-o conferință de presă, liberalul a făcut o scurtă prezentare a acestei evaluări. „Sunt 724 de promisiuni pe care le-a făcut PSD în programul prezentat în campania din 2016. Dintre acestea, doar 33 au fost puse în aplicare, iar acestea nu sunt chestiuni importante, ci doar lucruri administrative, fără substanță. Noi am atras atenția încă din campanie că multe dintre promisiuni sunt păcăleli cinice. Nimeni nu se aștepta ca în momentul în care PSD a ajuns la guvernare, partidul să nu se ocupe de interesele oamenilor, de școli, de spitale, ci primul lucru pe care îl va face va fi să modifice legile justiției în interesul celor care conduc acest partid. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și vicepreședintele Frans Timmermans, deci un lider al PPE și unul al socialiștilor europeni, spun foarte clar că o modificare a legilor justiției nu se poate face fără un consens larg din partea societății, împotriva unor instituții din sistemul judiciar (CSM, DNA, DIICOT, Parchetul General, judecători), și fără să se țină cont de opinia Comisiei de la Veneția“, a afirmat Bușoi. Acesta a subliniat că mediul de afaceri este îngrijorat de „desele schimbări ale regulilor“, de „lipsa investițiilor publice“, precum și de „lipsa de predictibilitate“, amintind de măsurile controversate ale guvernării PSD-ALDE: creșterea salariului minim necorelat cu productivitatea, trecerea contribuțiilor la angajat sau „prostia aceea monumentală“ cu split TVA. Toate aceste măsuri „creează un climat extrem de nefavorabil“, care fac ca mult trâmbițata creștere economică să nu se regăsească în „creșterea bunăstării“. „Avem o inflație care e în creștere, avem o creștere a cursului euro-leu, multe dintre bunurile din România, ca să nu mai vorbim de credite, costă mai mult. Să nu mai vorbim de locurile de muncă, care riscă să fie pierdute din cauza acestei harababuri“, a mai spus Bușoi.
În domeniul sănătății, din 33 de promisiuni electorale una singură a fost îndeplinită, aceea fiind începută de fosta guvernare. 11 promisiuni au fost parțial îndeplinite, iar 26 au rămas neîndeplinite, mai spun liberalii. Una dintre promisiunile neîndeplinite se referă la cele trei spitale regionale care trebuia construite, dintre care unul la Craiova. Până cel târziu în 2022 se pot accesa fonduri UE de 150 de milioane de euro în acest sens, însă demersurile sunt abia într-o stare incipientă, acuză PNL. „Ceea ce mi se pare greu de înțeles, aș spune criminal, e faptul că avem la dispoziție bani europeni și acest lucru nu reprezintă pentru guvern o prioritate zero“, a conchis eurodeputatul Bușoi.

Daea și exemplul purceilor de la Gârla Mare

La rândul său, deputatul PNL de Dolj Nicolae Giugea a criticat măsurile guvernului în domeniul agriculturii. Giugea a exemplificat cu măsurile pentru susținerea cultivatorilor de tomate. „Programul a avut o eficiență deosebită: a crescut importul cu 20% la tomate în perioada de aplicare a programului“, a comentat parlamentarul, ironic.
Și producțiile-record anunțate de Petre Daea au fost incriminate, ele fiind prezentate avantajos, pe o perioadă de mai mulți ani. „Cică, domn’e, am făcut export de cereale așa cum nu am visat noi de ani buni. Facem export de cereale subvenționate și importăm de 200 de milioane de euro pâine congelată! Păi, tu uiți că ești și ministrul industriei alimentare? Astea sunt marile realizări! Sunt curios dacă producțiile raportate în 2017 sunt mai mari decât cele pe care le raporta dl Daea în 1989 în Mehedinți. Pentru cine nu știe, dl Daea a fost secretar politic cu agricultura pe județul Mehedinți până în decembrie 1989. (…) Raportările erau în felul următor: scroafa de la CAP Gârla Mare Mehedinți făta trei purcei. Dl Daea raporta zece la conducerea superioară de partid. După care venea răspunsul: trei purcei îi dați la export, iar restul, populației“, a încheiat Giugea.
Președintele executiv al PSD Dolj, deputatul Ion Călin, a criticat „Cartea Neagră“, documentul elaborat de liberali. „Am studiat și eu «Cartea Neagră» – e o aberație! Nu se raportează la datele oficiale, la statisticile INS. Pe de altă parte, ei se raportează la promisiunile pe patru ani, pe care nu le-am fi realizat într-un singur an. Promisiunile pe 2017 sunt îndeplinite în proporție de peste 90%. Cum să fie o guvernare proastă când avem cea mai mare creștere economică din Europa?“, se întreabă Călin. Deputatul social-democrat a ținut să-i ia apărarea lui Petre Daea, pe care-l consideră un ministru „foarte bun“. Călin susține că statisticile cu producția pe timpul lui Ceaușescu nu erau umflate. „Ăsta este un banc care circula pe timpul lui Ceaușescu. Eu am fost directorul Statisticii pe Dolj. Datele oficiale care circulau pe linie statistică erau cele din bilanțuri. Dacă în bilanț nu băteau intrările cu ieșirile te duceai la pușcărie. Ceea ce dădea primul secretar în comunicatele politice, aia era gargară!“, a explicat Călin, cu referire la exemplul dat de deputatul Giugea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS