Şcolile vechi mai degrabă sunt închise decât să fie modernizate
Şcolile vechi mai degrabă sunt închise decât să fie modernizate

Gorjul se află încă pe lista judeţelor cu unităţi de învăţământ care au toaleta în curte. Există 28 de astfel de unităţi, unde elevii sunt nevoiţi să iasă din incinta şcolii şi să meargă prin zăpadă sau prin noroi până la toaletă. Primăriile nu au mai reuşit să amenajeze grupuri sanitare în incinta şcolilor, deşi în unele cazuri au introdus apa curentă. Sunt cazuri în care, din cauza reducerii progresive a numărului de elevi, anumite investiţii au fost abandonate. Edilii nu au mai investit în infrastructură, ştiind că la un moment dat unitatea de învăţământ s-ar putea închide. Astfel, decât să aloce fonduri să motiveze localnicii, respectiv să investească în dezvoltarea comunei, primarii nu mai ştiu cum să facă să treacă timpul mai repede, până când generaţiile îşi încheie ciclurile de studiu, pentru ca unităţile şcolare să fie închise. În acest mod, se vor reduce şi cheltuielile cu investiţiile în infrastructura educaţională, deşi tocmai în mediul rural rata abandonului şcolar este mai ridicată.

Prefectul vede partea plină a paharului

Autorităţile admit faptul că primarii fac şi calcule legate de modul în care va evolua populaţia şcolară. Se ajunge foarte des la concluzia că şcoala oricum se va închide peste câţiva ani şi nu îşi mai au rostul investiţiile. Deşi ar fi fost timp din 1990 încoace ca toate şcolile din Gorj să fie modernizate şi să nu mai existe elevi care merg prin zăpadă sau prin noroi pentru a ajunge din sala de clasă la toaletă, primăriile încă sunt restanţiere. Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, a declarat că numărul şcolilor cu toaleta în curte este în scădere la nivelul judeţului şi speră ca în următorul an şcolar să fie şi mai puţine. Prefectul susţine că trebuie văzută partea plină a paharului. „Noi ne-am obişnuit să vedem de fiecare dată doar partea goală a paharului şi să nu ne uităm pe statistica din ultimii ani, să vedem că numărul unităţilor de învăţământ cu toaleta în curte a scăzut. Poate că anul următor în loc de 28 de şcoli vor fi doar 11 sau mai puţine cu toaleta în curte“, a declarat prefectul de Gorj, Ciprian Florescu.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.