24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOltenii s-au prins în Hora Unirii

Oltenii s-au prins în Hora Unirii

Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza a fost sărbătorită, ieri, la Craiova, de câteva sute de persoane, care s-au prins în Hora Unirii, alături de autoritățile locale și județene.
Programate să înceapă la ora 10.00, manifestările s-au derulat după programul binecunoscut: prezentarea onorului şi întâmpinarea oficialităţilor, intonarea Imnului Naţional, oficierea slujbei religioase, alocuțiunile, depunerea de flori la statuia domnitorului A.I. Cuza, defilarea gărzii de onoare și, în final, Hora Unirii.
Chiar dacă ieri-dimineață a fost destul de frig, la manifestările organizate de Prefectura Dolj în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova și cu Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“ au mers câteva sute de craioveni, iar mare parte dintre ei s-au prins în Hora Unirii.
La evenimentrul de ieri au fost prezenți soliștii Marius Măgureanu și Ciri Mayer, dar și dansatori de la mai multe ansambluri folclorice, cum ar fi cele din Bârca, Leșile, Bistreț, Ciupercenii Noi, Scaiești, Brădești sau Bratovoieşti. De altfel, și în ianuarie 2017, programul artistic a fost susţinut de Ciri Mayer și Constantin Măgureanu, alături de Liviu Dică.
Pe 24 ianuarie 1859 a avut loc Unirea Moldovei cu Ţara Românească, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Numită şi Mica Unire, aceasta este considerată primul pas important spre înfăptuirea statului național unitar român (Marea Unire – 1 decembrie 1918).
De altfel, prefectul județului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a amintit ieri că anul acesta vom marca centenarul Marii Uniri. „Unirea Principatelor Române este, pentru fiecare dintre noi, mai mult decât un reper istoric. Ea reprezintă primul pas în scrierea «certificatului de naștere» al României Unite de care ne bucurăm astăzi. În acest an, mai mult ca oricând, ziua de 24 ianuarie are o importanță aparte, întrucât marcăm împlinirea a 159 de ani de la Mica Unire într-o perioadă cu semnificații deosebite: centenarul Marii Uniri“, a precizat prefectul Dan Narcis Purcărescu.

Hora Unirii și concert folcloric la Slatina

Sute de slătineni s-au adunat ieri în centrul Slatinei, în jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pentru a participa la manifestările organizate de Ziua Principatelor Unite.
Ceremonia s-a desfășurat conform programului: militarii i-au dat onorul prefectului județului Olt, Silviu Neacșu, cel care a rostit și o scurtă alocuțiune, un sobor de preoți, în frunte cu episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Sebastian, a oficiat o slujbă religioasă, continuându-se cu depunerea de coroane la statuia domnitorului. A defilat și garda de onoare, momentul fiind aplaudat de cei mici.
Mulți slătineni au ținut să se prindă, la finalul manifestării, în Hora Unirii, alături de politicienii prezenți.
Un spectacol al Ansamblului Profesionist „Doina Oltului“, organizat pe Esplanadă, a încheiat și seria acțiunilor organizate cu prilejul aniversării a 650 de ani de la atestarea documentară a orașului Slatina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS