21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSporul de calculator a rămas tot „în aer“ după vizita ministrului Pop

Sporul de calculator a rămas tot „în aer“ după vizita ministrului Pop

Ion Işfan, şeful ISJ Gorj, alături de ministrul Liviu Pop

Nu mai puţin de nouă directori din Ministerul Educaţiei s-au aflat ieri la Târgu Jiu, alături de ministrul Liviu Pop. Aceştia au participat la o dezbatere regională privind proiectele şi programele lansate de Ministerul Educaţiei.
Ministrul educaţiei, Liviu Pop, a încercat să lămurească problema sporului de calculator. Oficialul guvernamental a precizat că acordarea sau nu a sporului de condiții vătămătoare personalului din învățământ poate fi clarificată doar prin acte normative. Liviu Pop a explicat că Ministerul Educației va elabora o hotărâre de guvern care va reglementa sporurile din învățământul preuniversitar. „Situaţia poate fi rezolvată doar prin acte normative. Noi avem pregătită hotărârea de guvern, în baza Legii salarizării unitare. Ministerul Educaţiei trebuie să elaboreze acea hotărâre care prevede care sunt sporurile din învăţământul preuniversitar. A întârziat această hotărâre nepermis de mult şi nu din cauza Ministerului Educaţiei Naţionale, ci poate la comun, din cauza Ministerului Finanţelor, Muncii şi al Justiţiei. Din datele mele, avem toate avizele, iar joia viitoare vom avea aprobată hotărârea care reglementează sporurile în sistemul de învăţământ preuniversitar şi aşa se poate rezolva o problemă“, a declarat Liviu Pop.

Sporul de calculator nu va exista în hotărâre

Respectiva reglementare privind sporul de calculator nu va fi discutată în ședința de guvern din această săptămână, a mai spus ministrul educației, Liviu Pop, care a explicat că firmele ce produc echipamente IT dau asigurări că monitoarele nu îi afectează pe cei care lucrează cu ele. „Noi avem o prevedere din 2011 care reglementează problema sporului de calculator. El nu va intra în hotărârea de joi. Codul Muncii spune că dacă avem calculatoare care afectează, angajatorul trebuie să reglementeze situaţia. În ziua de azi, firmele furnizează calculatoare care spun că nu afectează utilizatorul. O să vedeţi hotărârea de joi şi acolo vor fi toate sporurile prevăzute“, a spus Liviu Pop.

Nu vor da banii înapoi decât dacă spune Curtea de Conturi

Ministrul educației a mai declarat la Târgu Jiu că personalul din învățământ care a beneficiat în trecut de sporul de calculator nu va trebui să restituie banii, întrucât actul normativ nu prevede măsuri retroactive. Însă, în cazul în care Curtea de Conturi va stabili, în urma unor verificări, că anumite cadre didactice au beneficiat ilegal de acest spor, atunci sumele de bani vor trebui restituite. „Actul normativ nu poate prevede măsuri retroactive. Doar dacă anumite unităţi şcolare vor fi verificate de către Curtea de Conturi şi se va constata că în urma verificărilor angajaţii au primit drepturi nelegale, atunci se vor restitui. Noi nu putem spune acum că nu s-au dat bani legal. Avem peste 4.000 de unităţi de învăţământ la nivel de ţară. În mai puțin de 100 s-au dat aceste sporuri“, a menţionat ministrul Pop.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS