10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, mereu cu mâna întinsă la stat

Doljul, mereu cu mâna întinsă la stat

În decembrie 2017, 13.718 doljeni primeau de la stat un ajutor bănesc cu condiția să facă dovada că nu au nici un venit. Este vorba de venitul minim garantat (VMG), ce se acordă acelor categorii de oameni care din diverse motive nu au venituri care să le permită un trai decent. În total, s-au plătit în județul Dolj, în luna decembrie a anului trecut, 377.472.853 de lei. Cuantumul acestui beneficiu diferă în funcție de numărul de persoane din familia aflată în dificultate. „Beneficiarii de VMG în județul Dolj, la finele anului 2017, erau în număr de 13.718. Suma totală plătită pentru aceștia la finele anului trecut este de 377.472.853 de lei. Comunele cu cei mai mulți beneficiari de VMG sunt: Cetate – cu 404 dosare, Moțăței – cu 392 de dosare și Valea Stanciului – cu 348 de dosare“, a declarat Marius Simcelescu într-un răspuns venit din partea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj.
La nivel național, peste 220.000 de persoane primesc ajutor de la stat, în total 60.885.689 de lei. În fruntea listei județelor cu cel mai mare număr de asistați social se situează, de câțiva ani încoace, Doljul, urmat de Buzău – cu 11.062 de beneficiari, Bacău – cu 10.780 de asistați, și Galați – cu 10.031. La polul opus, deși are cel mai mare număr de locuitori, 2.102.912, se situează Bucureștiul, care plătește ajutor social doar unui număr de 258 de persoane.
Judecând după această statistică făcută de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială în luna decembrie 2017, Doljul este un pol al sărăciei.

Ajutorul social încurajează lenea

Edilii localităților doljene care înregistrează cel mai mare număr de asistați sociali au păreri diferite referitor la această situație. Unii acceptă această stare de fapt ca pe o normalitate, alții spun că este un mod de-a încuraja lenea, iar alții fac haz de necaz și spun că este bine când asistații sociali mai pleacă „pe afară“.
„Nu s-a făcut nici o schimbare în privința numărului de dosare. Tot aproximativ 400 de dosare avem. Păstrăm cam aceiași beneficiari“, a spus Constantin Enea, primarul comunei Moțăței.
În schimb, edilul din Catane spune că trebuie găsită altă formă de a-i plăti pe cei fără venituri. „Noi avem 334 de dosare în plată și nu cred că va scădea numărul lor. Avem mulți beneficiari de etnie romă și numărul acestora este în creștere. Este o problemă delicată, dar aceasta este legea. Cred că trebuie găsit un alt mod de a-i plăti pe acești oameni. Socialul le este necesar pentru un trai decent, dar și pentru asigurările de sănătate. Din păcate, acești oameni primesc ajutor social, dar taxele către bugetul local nu prea le plătesc. Până și acele ore de muncă la care îi obligă legea nu le efectuează toți beneficiarii. Din cele 1.076 de persoane asistate, doar 400 își efectuează orele de muncă“, a explicat primarul localității Catane, Marius Dinulescu.
Sadova, o localitate doljeană care în anii trecuți deținea locul fruntaș la numărul de locuitori asistați social, a înregistrat un progres. „Numărul asistaților social în localitatea noastră a scăzut. Am aplicat prevederile legii și foarte mulți din foștii beneficiari nu se mai încadrează. Alții au plecat. Acum îi plătește UE, măcar aduc ei bani, dacă nu absorbim noi fonduri“, a spus primarul localității Sadova, Eugen Safta.

Cuantumul venitului minim garantat

Nivelul lunar al venitului minim garantat se raportează la indicatorul social de referință (ISR). Începând cu data de 1 ianuarie 2017, acest nivel este de: 141,5 lei pentru persoana singură, 225 de lei pentru familiile formate din două persoane, 357 de lei pentru familiile alcătuite din trei persoane, 433,5 lei pentru familiile de patru persoane, 527 de lei pentru familiile formate din cinci persoane și câte 36,5 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS