12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGunoaie aruncate la întâmplare pe străzile Craiovei

Gunoaie aruncate la întâmplare pe străzile Craiovei

Craiova stă din ce în ce mai prost la capitolul gunoi aruncat în locuri nepermise. Oamenii par că nu înţeleg că este mare nevoie ca resturile să ajungă în spaţii special amenajate, iar autorităţile nu au găsit cele mai bune metode pentru a stopa acest fenomen care acaparează din ce în ce mai multe zone ale oraşului.

Pe adresa redacţiei Gazeta de Sud sunt trimise numeroase sesizări cu privire la apariţia multor gunoaie în diverse zone din Craiova. Una dintre acestea este parcul aflat între strada Paşcani şi strada Pârâului, în spatele Liceului Adventist din Craiova. Oamenii au aruncat aici gunoi, iar ambalajele s-au împrăştiat pe iarba de pe acest teren. În plus, în una dintre marginile acestui spaţiu, pe partea cu strada Pârâului, s-a creat un fel de groapă de gunoi. Multe persoane aduc aici resturi din construcţii, resturi de vegetaţie sau alte gunoaie. Potrivit reprezentanţilor SC Salubritate Craiova SRL, spaţiul respectiv aparţine domeniului public al Craiovei, însă, nu este de competenţa lor curăţarea acestuia, ci a Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL).
„Parcul de pe strada Paraului aparţine în mare parte domeniului public. Angajaţii RAADPFL Craiova fac zilnic curăţenie în acest parc. Ultima acţiune amplă de curăţenie a parcului a avut loc la sfârşitul lunii decembrie. O echipă din cadrul instituţiei noastre a mers la sfârştitul săptămânii trecute pe teren pentru a verifica parcul. Ne-a fost menţionat faptul că în acest perimetru se află câteva tomberoane din care gunoaiele se împrăştie de câte ori este vânt. Din acest motiv, am luat legătura şi cu colegii noştri de la Salubritate cu care vom demara acţiuni de supraveghere în zonă“, a precizat Ana Dănescu, purtător de cuvânt al RAADPFL Craiova.
Aceeaşi situaţie este şi în cartierul Lăpuş, în zona de trecere a căii ferate dinspre strada Eustaţiu Stoenescu către strada Păuniţei. Locul respectiv a devenit container, iar cei care aruncă gunoiul pe calea ferată nici nu se sinchisesc de faptul că puțin mai încolo se află ghena de gunoi. Oamenii care locuiesc foarte aproape de zonă se plâng de această problemă. „Aşa este şi iarna, şi vara. Nu se poate să fie containerele atât de aproape şi lumea să prefere să arunce gunoiul pe calea ferată. Am văzut de nenumărate ori cum vin cu plasele sau cu sacii de gunoi şi le aruncă aici. Mai sunt şi persoane care aruncă direct din maşină, când trec pe strada Păuniţei. Asta e lipsă de bun-simţ. În ritmul ăsta nu mai ajungem la civilizaţie“, a declarat un bărbat care are casa în zona respectivă.

Peisajul Catedralei din Craioviţa, dezolant

Catedrala Ortodoxă „Sfântul Ioan Botezătorul“, a cărei construcţie a început după Revoluţia din 1989, este departe de a fi finalizată, chiar dacă de atunci au trecut aproape 29 de ani. Practic, terenul pe care a fost ridicată o parte a catedralei te duce cu gândul la un spaţiu care nu are nici o legătură cu cele sfinte. Gardul s-a rupt şi a fost cârpit cu scânduri din lemn care îl susţin, iar în jurul bisericii au fost uitate grămezi mari de moloz şi de resturi. GdS a contactat telefonic reprezentanţii Mitropoliei Olteniei, însă răspunsul a fost cât se poate de sec, ca şi când aceştia habar nu aveau despre condiţiile insalubre din curtea catedralei. „Regretăm situaţia creată şi vom lua măsuri imediate pentru a rezolva această problemă“, a declarat Ioniţă Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei. Nici zona din afara terenului catedralei nu este mai presus. Peste tot sunt multe gunoaie, mai ales în spatele barurilor şi magazinelor deschise în hala din apropierea catedralei. Puţin mai departe, la intrarea pe strada Micşunele, pe spaţiul public a fost uitată de firma Delta ACM, care se ocupă de asfaltarea străzilor din oraş, o grămadă mare de asfalt şi borduri vechi, iar unii oameni au crezut de cuviinţă să pună peste resturile respective mai multe gunoaie. Şi pe strada Fântâna Popova sunt probleme cu gunoiul. O cititoare a Gazetei de Sud a sesizat faptul că locuieşte pe această stradă şi că, de multă vreme, apar resturi menajere peste noapte, aruncate în locuri nepermise. „De foarte mult timp este această problemă şi nu am văzut pe nimeni să ia măsuri şi să prindă pe cineva care aruncă gunoi pe stradă. Este foarte neplăcut să locuieşti într-un astfel de loc. Oamenii ar trebui să îşi arunce resturile în containerul de acasă, altfel unde ajungem?“, a spus craioveanca. În tot acest timp, Garda de Mediu pare indiferentă. În loc ca situaţia gunoaielor din Craiova să fie îmbunătăţită de această instituţie, lucrurile par că au scăpat de sub control. GdS a trimis o solicitare în care a întrebat reprezentanţii Gărzii de Mediu despre numărul de amenzi date pentru depozitarea necorespunzătoare a gunoiului, însă până la închiderea ediţiei nu am primit nici un răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS