15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEvenimente-maraton la Slatina

Evenimente-maraton la Slatina

Manifestările prilejuite de aniversarea a 650 de ani de la prima atestare documentară a Slatinei au debutat sâmbătă dimineață, în fața primăriei, unde, așa cum și-au propus organizatorii, cel puțin 650 de slătineni s-au adunat la intonarea Imnului României și a Imnului Slatinei, orașul fiind printre puținele localități care au un imn propriu. Corul Symbol, dirijat de maestrul Jean Lupu, a fost vedeta acestui moment.
Din program nu a lipsit un scurt ceremonial religios și nici alocuțiunile rostite de oficialitățile invitate, care au adresat, alături de primarul Slatinei, Emil Moț, urări slătinenilor. La finalul ceremoniei a fost dezvelită placa aniversară amplasată pe clădirea Primăriei Slatina, iar slătinenii au fost invitați să vadă „actul de naștere“ al orașului, în original, hrisovul emis de domnitorul Vladislav I Vlaicu fiind adus pentru această aniversare de la Arhivele Naționale Brașov.
Întreaga adunare ar fi trebuit să se deplasaze în mod organizat, conform programului, spre Espalanadă, locul de unde au fost înălțate, câteva zeci de minute mai târziu, 650 de baloane în culorile roșu, galben și albastru. Maestrul de ceremonii le-a mulțumit însă slătinenilor pentru participare și fiecare a plecat pe drumul său, o parte dintre cetățeni făcând coadă la ușa primăriei pentru a vedea hrisovul domnesc expus în hol.

AMNA, pentru prima dată în concert în orașul natal

De la ora 18.30, chiar în timpul în care în marile orașe se desfășurau proteste anti-PSD, în Slatina pompierii, jandarmii și polițiștii locali defilau cu torțe. Luminile s-au stins pe principala arteră, bulevardul A.I. Cuza, copiii, în special, întâmpinându-i pe militari cu ropote de aplauze. Punctul final al defilării, în acordurile fanfarei Lyra Band, a fost tot Esplanada, unde pentru aceste zile a fost amplasată o scenă pentru concerte.
Pe scenă a urcat, câteva minute mai târziu, artista Cristina Andreea Mușat, cunoscută publicului drept AMNA, slătineancă, de altfel.
Ceea ce a urmat a adunat și mai mulți slătineni, trupa Holograf revenind după ani buni în concert la Slatina. Programul este amplu și în zilele următoare, aseară fiind seara de gală, atunci când trei personalități au primit titlul de cetățean de onoare și alte zeci – diplome și distincții. Astăzi, se deschide pentru public Secția de istorie din cadrul Muzeului Județean Slatina, după ce clădirea a fost renovată, conceptul de expunere fiind cu totul nou. Tot în zilele următoare vor fi premiați seniorii Slatinei, pentru care va veni în concert Corina Chiriac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS