22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjŞefii ISJ s-au ales cu plângere penală pentru neacordarea sporului de calculator

Şefii ISJ s-au ales cu plângere penală pentru neacordarea sporului de calculator

ISJ Gorj, din nou în centrul unui scandal

Câţiva directori de unităţi de învăţământ de pe raza judeţului Gorj sunt nemulţumiţi de decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean de a scoate sporul de condiţii vătămătoare din statele de salarii de pe ultima lună şi au decis să apeleze la instanţa de judecată. Mai mult decât atât, au depus o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, în frunte cu inspectorul şcolar general Ion Işfan. Constantin Deaconescu, directorul liceului de la Bâlteni, a declarat că statele de plată au fost avizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, care apoi a eliminat sporul de calculator. La liceul din Bâlteni sporul este acordat pentru opt salariaţi.

Au renunţat de frică

La rândul său, Gabriel Răscol, directorul Liceului Sportiv din Târgu Jiu, a precizat că sporurile au fost eliminate şi la instituţia pe care o conduce. A fost luată decizia de renunţare la sporul de condiii vătămătoare, la sugestia Inspectoratului Şcolar Judeţean, pentru ca profesorii să îşi poată încasa salariile. Răscol a declarat că a primit inclusiv ameninţări telefonice pentru a renunţa la sporul de calculator şi pentru a plăti salariile. Totodată, Aurel Popescu, directorul Şcolii Generale „Alexandru Ştefulescu“ din Târgu Jiu, susține că în unitatea sa de învățământ sunt salarii foarte mici şi sporul venea să completeze leafa. Pierderea este de 200 de lei la salariu pentru beneficiari. Popescu a precizat că zece persoane din unitatea de învăţământ beneficiau de sporul de condiţii vătămătoare, care este acordat la nivelul Ministerului Educaţiei.

Problemele din învăţământ

Aurel Popescu a mai declarat că Inspectoratul Şcolar General Gorj a neglijat problemele învăţământului preuniversitar și că nu se cunoaşte în momentul de faţă perspectiva învăţământului în judeţ. Potrivit lui Aurel Popescu, sunt profesori care nu ştiu dacă peste doi-trei ani vor mai avea catedră sau dacă şcolile în care predau acum vor mai funcţiona. Acesta a mai declarat că a fost trimis un memoriu şi la Ministerul Educaţiei. Problema sporurilor a fost în 32 de şcoli, însă rând pe rând directorii ar fi fost nevoiţi să renunţe la acestea. Acum se aşteaptă un răspuns din partea Ministerului Educaţiei şi a procurorilor. „În loc să se preocupe de starea învăţământului şi de rezultatele de la examenele naţionale, umblă cu astfel de lucruri. Nu era un spor mare. O să ajungă specialistul IT al şcolii să aibă salariul mai mic decât şoferul. Lua IT-istul 200 de lei în plus şi contează la un salariu de 1.500 de lei. Aşteptăm un răspuns la memoriul nostru şi la sesizarea penală“, a declarat Aurel Popescu.
Într-o situaţie similară se află şi Şcoala Generală „Ecaterina Teodoroiu“, condusă de directoarea Livia Zamfir.

Işfan susţine în continuare că sporuleste nelegal

Inspectorul şcolar general din Gorj, Ion Işfan, a declarat că este obligat să asigure salariile la 8.000 de angajaţi din învăţământul preuniversitar din judeţ şi acest lucru nu poate fi blocat de sporurile pentru unii directori. Işfan a precizat că directorii nu au dreptul la sporul de calculator și că Ministerul Educaţiei s-ar fi pronunţat în problema respectivă, stabilind că sporul este ilegal. „Eu nu am ce să le fac şi cât să mai explic. A ajuns în şcoli şi o circulară în care se spune că este nelegală acordarea sporului. Nu ştiu de ce toată lumea înţelege, în afară de unii care nu au ce face. Eu nu am făcut niciun fel de presiuni şi nu am ameninţat pe nimeni. Trebuie să înţeleagă că eu am de dat salarii pentru 8.000 de angajaţi din învăţământ. Nu putem bloca totul pentru ce vor unii directori“, a declarat Ion Işfan.
Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS