22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj16 cazuri de hepatită la Școala „Sf. Mina“

16 cazuri de hepatită la Școala „Sf. Mina“

La Școala Specială „Sf. Mina“ din Craiova au fost înregistrate 16 cazuri de hepatită A. În prezent, două persoane sunt internate în spital. (Foto: Claudiu Tudor)

În urma reclamației părinților care au copii la Școala Specială „Sfântul Mina“ din Craiova, potrivit căreia din luna noiembrie și până în prezent au fost mai multe îmbolnăviri cu hepatită A, iese la iveală numărul exact al cazurilor. ISJ Dolj a cerut managerului o notă explicativă pe această temă și, potrivit unui comunicat emis ulterior, reiese că în prezent nu este un singur bolnav internat la Spitalul de Boli Infecțioase, ci doi. De altfel, din noiembrie și până în prezent nu au fost îmbolnăviri răzlețe, așa cum a spus managerul, ci 16 cazuri. Cu toate acestea, nu s-au anunțat anchete la nivelul școlii pentru a se afla cine se face vinovat de situație.

Îngrijorările părinților care au reclamat faptul că la Școala Specială „Sf. Mina“ copiii se îmbolnăvesc pe capete de hepatită A s-au dovedit a fi îndreptățite. Din luna noiembrie și până în prezent au fost înregistrate nu mai puțin de 16 cazuri și nu așa cum a zis managerul, cinci-șase îmbolnăviri, pe care le-a considerat a fi cazuri răzlețe. Primele trei cazuri au fost înregistrate în luna noiembrie. Îmbolnăvirile au continuat, fiind înregistrate alte șapte cazuri în decembrie și șase cazuri în ianuarie. În prezent, două persoane sunt internate la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova. Virusul a fost luat și de un îngrijitor. Singura măsură luată de ISJ Dolj a fost aceea de a cere conducerii școlii o situație reală și a întreba cum s-a acționat.
„În urma situației apărute la Școala Specială «Sf. Mina» din Craiova vă comunicăm că în acest moment la nivelul unității școlare sunt înregistrate două cazuri: un elev cu hepatită virală A și un îngrijitor, ambii fiind spitalizați. În unitatea școlară s-a instituit carantină și s-a demarat procedura specifică cu privire la măsurile care trebuie luate de către elevi şi părinți în situația apariției unor boli contagioase. Măsurile au fost afișate în școală și în toate locurile vizibile, pe toate căile de acces“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Până în prezent, nu s-a luat decizia de a deschide o anchetă la nivelul unității școlare pe tema virusului și a procedurilor aplicate. De altfel, și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au spus că au acționat cu dezinfectant, ori de câte ori s-au semnalat cazuri. Iar îmbolnăvirile au continuat.

Liber pentru copiii care stau în familii

Părinții spun că sunt în continuare îngrijorați, pentru că în perioada următoare ar putea fi înregistrate noi cazuri de hepatită. Deocamdată, unii dintre copii stau acasă. „Pentru copiii care trăiesc în familii, de la școală s-a făcut recomandarea să nu mai fie aduși în cursul acestei săptămâni. Ce se va întâmpla după această săptămână nu se știe. Problema este că în internat copiii bolnavi locuiesc cu cei sănătoși. Și în activitatea la clasă este la fel. Drept dovadă, virusul a fost luat de mai mulți copii și s-a extins și la personalul angajat. Este pur și simplu nepăsare. Directoarea spunea părinților că sunt cazuri de hepatită în școală, dar nu sunt cazuri grave. Cu un astfel de mod de a trata o situație ca aceasta nu putea fi alt rezultat. Totuși, sperăm să reacționeze cineva, să își dea seama că acești copii nu merită să fie tratați în acest fel, chiar dacă s-au născut cu dizabilități. Și un singur caz de hepatită dacă era, tot trebuia să se ia măsuri serioase!“, spun părinții.
Hepatita A este o afecțiune cauzată de virusul hepatic A care, la fel ca toate virusurile hepatice, cauzează inflamație la nivelul ficatului și afectează funcționarea acestuia. De cele mai multe ori, hepatita se transmite prin alimentele sau apa contaminată, precum și prin contactul direct cu o persoana contaminată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS