Craioveanul care face istorie în politica italiană

Claudiu Stănăşel este un tânăr care a descoperit reţeta succesului în Italia


Claudiu Stănăşel este un tânăr craiovean de 24 de ani, care a descoperit reţeta succesului în Italia. În urmă cu mulţi ani, părinţii lui au luat decizia să plece din România, mânaţi de dorinţa de a avea un trai decent şi de a face orice sacrificiu pentru viitorul copilului lor. La vârsta de 7 ani, Claudiu a ajuns într-o lume complet străină, unde se vorbea o limbă pe care nu o auzise niciodată. Câţiva ani mai târziu, tânărul reuşise să se integreze perfect, iar la terminarea liceului deja scria istorie în politica din Italia.

Entuziasmul, ambiţia şi dorinţa de a reconstrui imaginea proastă pe care românii o au peste hotare l-au determinat pe Claudiu Stănăşel să aibă curajul să se implice în viaţa politică din Italia. De la 7 ani a muncit enorm pentru a învăţa limba şi pentru a putea să fie la acelaşi nivel cu colegii italieni. Tânărul nu a uitat însă limba română pentru că părinţii lui au ţinut neapărat ca el să ştie limba natală. „În anul 2000 am plecat împreună cu mama spre Italia, pentru a ajunge în orașul Prato, în Toscana, unde ne aștepta tatăl meu, plecat cu cinci ani mai devreme. Am trăit această experiență extraordinară ca pe o aventură, un vis pe care îl așteptam de mult, pentru a-mi revedea tatăl. Țin minte că prima dată când am intrat în oraș îmi bătea inima foarte tare. Emoțiile și fericirea explodau în mine până când, în sfârșit, am ajuns în locul unde tatăl meu ne aștepta. Am lăsat în România locurile natale, prietenii, bunicii și mi se deschidea altă lume. Imediat ce am ajuns în Italia am și început școala, în clasa întâi, chiar dacă nu cunoșteam nici măcar un cuvânt din limba italiană. Învăţătorii au stat alături de mine la început și, împreună cu noii mei colegi, m-au făcut să mă simt acasă, chiar dacă pentru mine era totul nou. Limba italiană nu a fost greu de învățat. După câteva săptămâni deja știam să mă descurc la școală și mi-am făcut primii prieteni italieni. De atunci până acum în casă am vorbit în fiecare zi în limba română pentru că așa au vrut părinții mei și pentru că și eu, la rândul meu, mereu am vrut să vorbesc limba maternă acasă“, a povestit Claudiu.

Candidat din partea partidului lui Silvio Berlusconi, la 18 ani

Tânărul nu s-a lăsat doborât de nici un obstacol. A atras mereu simpatia celor din jur şi a demonstrat că are iniţiativă şi principii sănătoase. Susţinut de colegii din liceu, tânărul craiovean a ajuns să intre în istoria politicii italiene. „Totul a început în perioada în care eram la liceu, în ultimii doi ani. La 17 ani am fost ales ca reprezentant al studenților în cadrul alegerilor anuale. Un an mai târziu, am decis împreună cu toți reprezentanții studenților din orașul Prato să facem o întâlnire pentru a stabili dacă vom participa la alegerile administrative din anul acela. Atunci tinerii prezenți m-au ales pentru a fi candidatul studenților la funcţia de consilier local din orașul nostru. Împreună am vorbit cu partidele principale și apoi am decis să mergem cu partidul Forza Italia, care ne-a pus la dispoziţie logistică și tot ceea ce aveam nevoie pentru a începe campania electorală. La vârsta de 18 ani am obținut 185 de voturi, devenind cel mai tânăr român din istorie candidat la alegeri administrative în Europa și ajungând la un pas de a deveni consilier local într-un oraș cu peste 220.000 de locuitori. Am ales această cale pentru că eu cred că tinerii merită să aibă un glas puternic în politică. Viitorul ne aparține și trebuie să fim protagoniști la masa discuțiilor“, a spus Claudiu Stănăşel. De doi ani, tânărul este administratorul unic al unei societăți de logistică care activează la nivel regional, însă a rămas implicat şi în politică, despre care crede că tinerii o pot reinventa. „La nivel politic, ultimul an mi-a adus multe satisfacții, bineînțeles prin munca de echipă. Printre reuşite se află numirea ca responsabil al Departamentului pentru Școli din Regiunea Toscana, la nivel regional, în partidul Forza Italia. Prin această numire am devenit primul român din Italia cu o funcție la nivel regional într-un partid politic italian. Forza Italia a demonstrat, prin acest fapt, că își asumă o mare responsabilitate politică faţă de toată comunitatea românească din Italia“, a mai declarat acesta.

„Toți cei care suntem plecaţi în străinătate simțim că România a cam uitat de noi“


Claudiu Stănăşel urmăreşte cu mult interes politica din România şi este foarte dezamăgit de modul în care mulţi politicieni acţionează. În plus, el critică lipsa de interes a politicienilor faţă de românii plecaţi în alte ţări. „Încerc să găsesc puncte de referință în politicienii din România, dar îmi este foarte greu să îmi fac o idee, atâta timp cât în România se încearcă și se reușește ca partidele politice să creeze doar «politici de moment». Ceea ce se observă din afară este că democrația în România, după părerea mea, este greșit înțeleasă de unii politicieni, dar este îmbucurător că se vede o creștere substanțială a vocii societății civile, care poate opri multe derapaje ale politicienilor și partidelor politice. Italienii, de exemplu, au apreciat ieșirea în stradă a mulțimii de români împotriva corupției clasei politice din România din ultima perioadă. Eu, personal, am încredere în capacitatea românilor de a lupta pentru a schimba lucrurile în bine și sunt convins că România se va ridica la un nivel mult mai mare. Atunci sunt sigur că mulţi români s-ar întoarce acasă, însă, în acest moment, toți cei care suntem plecaţi în străinătate simțim că România a cam uitat de noi“.

„Cu adevărat ne mai vrea România înapoi?“

Lui Claudiu nu i-a fost niciodată ruşine să spună tuturor că este român. Le vorbeşte italienilor cu mândrie despre ţara lui natală, chiar dacă ştie că părinţii lui au fost nevoiţi să o lase în urmă din cauză că nu le-a oferit posibilitatea să trăiască decent. În Italia au muncit mult, dar au reuşit să îşi creeze o viaţă liniştită. Acum România a devenit locul în care Claudiu, atunci când vine în vizită, simte emoţiile pe care le-a cunoscut când a păşit pentru prima dată în Peninsulă. Nici el, nici părinţii lui nu au găsit în toţi aceşti ani motivaţie suficientă pentru a se reîntoarce acasă. Şi nu se mai văd locuind în România. „Indiferent unde merg prin Italia am spus, spun și voi spune că sunt din România, din Craiova, și niciodată italienii nu mi-au dat ocazia să mă simt umilit, dar, din păcate, sunt foarte mulți români care nu spun că sunt români pentru că le este rușine cu numele de român și consider acest lucru inacceptabil. Comunitatea românilor din Italia este un model de integrare pentru alte comunități. Cetățenii italieni știu acest lucru, cunosc sacrificiile familiior de români, iar societățile italiene apreciază muncitorii români. Comunitatea românească din Italia reprezintă, ca număr, a doua forță de muncă din Peninsulă. Ca urmare, și limba română reprezintă a doua limbă vorbită pe teritoriul Italiei. Dacă ar trebui să mă refer la românii rezidenți în Italia (circa un milion) cred că ei vor rămâne aici, într-o societate care încă mai dă oportunități pentru un bun viitor. În cazul românilor așa-ziși „navetiști“, care sunt peste 500.000, se schimbă subiectul discuției pentru că Italia nu mai este o garanție economică sigură și mulți români care au avut în ultimii ani, temporar, o activitate pe teritoriul Italiei au renunţat sau o să renunțe să mai stea aici. Însă, în ceea ce îi priveşte pe toți românii din Diaspora Economică (peste patru milioane) întrebarea perfectă ar fi fost: „Cu adevărat ne mai vrea România înapoi?“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 16 ianuarie 2018

Actualitate

» APIA: Suma totală autorizată la plată până în prezent, aferentă Campaniei 2017, este de 1,5 miliarde de euro
» România trebuie să importe energie electrică pentru a-şi asigura consumul, de când a venit frigul
» Iohannis l-a primit la Cotroceni pe premierul Japoniei
» Premierul interimar Mihai Fifor va conduce miercuri o şedinţă de Guvern
» Ţările cele mai afectate de Brexit nu ar trebui să contribuie mai mult la bugetul UE, consideră Olanda
» Ioana Andreea Lambru, numită secretar general al Guvernului
» Dragnea: Vom merge la Cotroceni cu o delegaţie formată din trei social-democraţi şi doi membri ai ALDE
» 7.000 de sancţiuni contravenţionale, aplicate în 24 de ore
» Interdicții pentru șoferii de tir în Regatul Ţărilor de Jos
» ONRC: 73.771 firme au fost radiate în primele 11 luni din 2017; Doljul este în top
» Viorica Dăncilă, apropiata lui Dragnea, propunerea oficială a PSD pentru postul de premier

Publireportaj

» Primăria Craiova amână concursul pentru posturile de electrician şi instalator

Local

» Percheziţii într-un dosar de evaziune cu un prejudiciu de 2 milioane de lei
» Prostituatele şi cerşetorii din Mehedinţi, amendaţi
» S-au autoaccidentat şi s-au ales cu dosar penal
» Peste 6.500 de şomeri în Vâlcea
» Se anticipează o accelerare a inflaţiei
» După demisia lui Tudose, euro bate recordul
» DISPOZIŢIA NR. 101 – PRIMARUL MUNICIPIULUI CRAIOVA
» Cod Galben de ninsoare, lapoviță și ploaie, polei și intensificări ale vântului

Dolj

» 67 de copii din Dolj așteaptă să aibă o familie
» CEO și Termo, surprinse de iarnă
» Puşcărie contra trei milioane de euro
» Cazuri de gripă în Oltenia
» Cinci autobuze Solaris noi, puse în circulaţie de RAT Craiova
» Adjuncţi noi la IPJ Dolj
» Gazeta de Sud îşi răsplăteşte abonaţii
» Adrian Popa, directorul Direcției Agricole Dolj: „În 2018 vom face pasul hotărâtor spre normalitate“
» Reguli noi pentru ajutorul de deces
» 16 cazuri de hepatită la Școala „Sf. Mina“
» Pensionari momiți cu „chilipiruri“ de mii de lei
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Adjuncţi noi la IPJ Dolj
» RAT Craiova anunţă că cinci autobuze Solaris au fost puse în circulaţie
» Criza politică depreciază leul la cel mai redus nivel din istorie

Gorj

» Culturile de grâu din judeţ, salvate de ninsori
» Numărul asigurărilor de să­nătate a crescut
» Gorj: Accident rutier cu două victime la Lelești
» A fost deschisă încă o casierie Aparegio la Târgu Jiu
» Incendiu la o gospodărie de pe strada Ulmului din Târgu Jiu

Olt

» Olt: Pieton rănit grav pe o trecere de pietoni din Slatina

Mehedinţi

» Mehedinţi: Prostituatele şi cerşetorii, amendaţi
» Mehedinţi: Circulaţia pe DN6, blocată în ambele sensuri

Sport

» Suporterul-ortoped o visează pe Craiova campioană
» Fotbal / Alessandro Zinnari, noul supervizor al „speranțelor” Universității Craiova
» Fotbal / Cristian Ganea va juca din vară la Athletic Bilbao

Sanatate

» Povești despre oamenii în halate albe (III)

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Programul Cinema Colours Craiova pentru perioada 19-25 ianuarie

Top